Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atbildība

Pirmajā septembra nedēļā bija patīkami būt kopā ar cilvēkiem, kas saistīti ar izglītību, lai padomātu par mūsu kopīgo atbildību bērnu priekšā. Pateicoties tam, ka Ādažos dzīvo daudzas Latvijas bruņoto spēku karavīru ģimenes, un tam, ka Aizsardzības ministrija ir varējusi atbalstīt šo projektu, 1.septembrī esam atklājuši jaunu bērnudārzu 176 bērniem Kadagas pagastā, Ādažu novadā.

Šis ir kārtējais pierādījums tam, ka aizsardzības joma darbojas roku rokā ar sabiedrību jeb civilo jomu. Lielākā daļa naudas bērnudārza uzbūvēšanai ir nākusi no Aizsardzības ministrijas budžeta. Protams, arī vairākums bērnu, kas sāk pirmās izglītības gaitas jaunajā ēkā, nāk no bruņoto spēku karavīru ģimenēm. Taču Ādažu novada domes atbalsts un veiksmīgā sadarbība ir devusi iespēju apmeklēt jauno bērnudārzu arī vietējiem bērniem.

 

Atbildības sajūta pret saviem tuviniekiem, savu vidi un savu valsti jāieaudzina no bērnības. Tieši par atbildības trūkumu var nākties dārgi maksāt turpmākajā dzīvē. Šonedēļ man daudz bija jārunā tieši par atbildību. Tas notika saistībā ar priekšlikumu atcelt no amata Jūras spēku komandieri. Skaidroju šo pamatprincipu gan koalīcijas partneriem, gan attiecīgajai Saeimas komisijai, jo man kā aizsardzības ministram ir atbildība un pienākums veikt civilo uzraudzību pār bruņotajiem spēkiem. Tas ir pamatprincips, ko ievēro katrā NATO dalībvalstī.

 

Piedevām, ir skaidri redzams, ka bezatbildība maksā lielu naudu. Divi izsmeļoši ziņojumi no Aizsardzības ministrijas nepārprotami pierāda, ka ir pieļauti daudzi pārkāpumi, kas dārgi maksājuši valstij un par kuriem tieši atbildīgs ir Jūras spēku komandieris. Diemžēl viņš nav bijis uzdevumu augstumos. Tieši tādēļ viņš no sava vadītāja – Nacionālo bruņoto spēku komandiera – saņēmis vairākus disciplinārsodus. Nesen viņš saņēmis otro disciplinārsodu šā gada laikā.

 

Es gribētu nodrošināt, ka tik augsta ranga amatpersona tomēr uzņemas atbildību arī civilās kontroles ietvaros. Militārā disciplīna ir viena lieta, civilā pārraudzība – pavisam kas cits. Mēs nevaram meklēt nezin cik ieganstus, kādēļ augsta militārpersona var mierīgi turpināt strādāt savā amatā, neraugoties uz vairākiem disciplinārsodiem. It kā atbildība pret plašāku sabiedrību neeksistētu.

 

Politiskā „spēkošanās” acīmredzot varētu būt izšķirošā šajā konkrētajā gadījumā. Ja tā notiks, diemžēl būs palaista garām iespēja veicināt atbildības sajūtu.

 

Vienlaikus mani iepriecina, ka kopumā Latvijas karavīriem ir ieaudzināta ļoti augsta atbildības sajūta par viņiem uzticētajiem uzdevumiem. Tajos pašos Jūras spēkos Krasta apsardzes dienests šovasar ir strādājis teicami, lai Baltijas jūrā glābtu nelaimē nokļuvušus cilvēkus. Gandrīz ik dienu sapieri Latvijas teritorijā neitralizē nesprāgušo munīciju. Un kur nu vēl mūsu karavīri, kas riskē ar savu dzīvību, piedaloties starptautiskajā NATO operācijā Afganistānā. Šie karavīri izrāda milzīgu atbildības sajūtu, kas skaidri redzama gan ikvienam Latvijas iedzīvotājam, gan Latvijas sabiedrotajiem pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja