Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atklās izstādi par latviešu karavīru formas tērpiem

1.jūlijā, atzīmējot Latvijas armijas 90.gadadienu, Rīgas Latviešu biedrības namā atklās latviešu karavīru formas tērpu izstādi „No 1919.gada līdz mūsdienām”, informē NBS komandiera personīgā štāba Preses daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis. Šī izstāde veidota no Ērika Priedīša privātās formas tērpu un militārās atribūtikas kolekcijas.

Atklāšanā, kas plkst.16 notiks biedrības nama Baltajā zālē, piedalīsies kolekcijas īpašnieks Ēriks Priedītis, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera pienākumu izpildītājs pulkvedis Andis Dilāns, spēku veidu un pavēlniecību komandieri, karavīri un sadarbības partneri.Izstāde, kuras tapšanā palīdzību sniedza arī NBS Štāba bataljona karavīri, ikvienam interesentam būs apskatāma no 1.jūlija līdz 14.jūlijam no plkst.12 līdz 18 Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē, Rīgā, Merķeļa ielā 13.Ēriks Priedītis privāto kolekciju sāka veidot 1958.gadā, pērkot vai saņemot dāvinājumā savulaik latviešu karavīru nēsātos formas tērpus un militāro atribūtiku gan Latvijā, gan citviet pasaulē – Argentīnā, ASV, Austrālijā, Zviedrijā, Kanādā un Vācijā.Kopš 2006.gada tā apskatāma Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas telpās, bet iepriekš tā vairākas reizes ir pabijusi ASV un Kanādā, kuplinot klaida latviešu Dziesmu svētku un citus pasākumus.Kolekcijas veidošanas mērķis ir bijis saglabāt vēsturiskās liecības nākamajām Latvijas paaudzēm, jo liela daļa no Latvijas armijas formas tērpiem un atribūtikas tika izpārdotas uz ārzemēm. „Lai vecie pakavējas atmiņās, bet jaunie iepazīstas ar to, kas bijis,” tā formas tērpu izstādes tapšanas mērķi skaidro tās autors, kurš daudzus gadus bruņotajiem spēkiem ir sniedzis savu atbalstu Latvijas armijas tradīciju saglabāšanā un atjaunošanā. Latvijas armija izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi un par tās komandieri ieceļot ģenerāli Dāvi Sīmansonu.Svinot Latvijas armijas izveidošanas 90.gadadienu, visos Latvijas novados notiks dažādi pasākumi - militārās parādes, NBS orķestru koncerti, piemiņas ceremonijas, izstādes, karavīru, zemessargu un jaunsargu sporta sacensības, pārgājieni un talkas, kā arī politikas un vēstures ekspertu diskusijas un konferences.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja