Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Atklās pašmāju grafiti mākslinieku izstādi

Šonedēļ Rīgas mākslas telpā skatāma pašmāju grafiti mākslinieku izstāde

KIWIE, SAKI, AMC. Aiz šiem segvārdiem slēpjas trīs latviešu grafiti mākslinieki, kuri Rīgas mākslas telpā izveidojuši izstādi — instalāciju Beneath/Zem. Tagad arī Latvijā grafiti māksla tiek demonstrēta galerijā. Ņujorkas ielu mākslinieki Kīts Herings un Žans Mišels Baskiā (abi jau nelaiķi) sen iecelti leģendu statusā. XXI gadsimta populārākais grafiti mākslinieks Benksijs šovasar tika pagodināts ar izstādi Bristoles pilsētas muzejā. Līdz 29.novembrim laikmetīgās mākslas fondā Cartier Parīzē skatāma milzīgā izstāde Dzimis ielās — grafiti. Jau ilgus gadus grafiti festivālu rīko laikmetīgās mākslas muzejs Kiasma Helsinkos.

Vai tā ir māksla? "Jā, protams," izstādes Beneath atklāšanā Dienai saka mākslinieks Andris Breže. "Katram no puišiem ir labi izstrādāts rokraksts. Tas viss prasa iepriekšēju darbu, sagatavotību. Tā vienkārši paņemot baloniņu rokā, jūs tā neuztaisīsiet. Grafiti māksliniekiem ir īpaši svarīga līnija, kā viņi to var noturēt un kontrolēt, pēc tā viņi vērtē cits citu. Taču šī izstāde, manuprāt, ir par salonisku. Šeit ir jūtama tieksme uz izskaistināšanu," piebilst A.Breže.

Šis ir smalkāks darbs nekā tas, ko var redzēt ielās, piekrīt Rīgas mākslas telpas radošā direktore Inese Baranovska. "Ielu māksla ir nakts māksla — ielās puiši steidzas, savukārt izstāžu zālē atbildība ir lielāka. Man ļoti patīk grafiti. Tas ir stereotips, ka šie mākslinieki ir reperi nošļukušās biksēs — viņi ir ļoti dažādi. Es ticu, ka tieši šī paaudze varētu pārveidot mūsu sabiedrību, kurā dominē patērētāju kults un kura tagad ir agonijā. Patlaban vēl ir mirklis, kad grafiti ir svaigs žanrs, pēc pieciem gadiem būs jau kaut kas cits," uzsver I.Baranovska.

KIWIE, SAKI un AMC ir jaunieši, kuriem ir divas identitātes. Ikdienā viņi strādā par grafiskajiem dizaineriem, naktīs — "iziet ielās", tāpēc arī nepozē fotogrāfiem un neatklāj savus īstos vārdus. "Jābūt piesardzīgam, nedrīkst būt nolaidīgs. Grafiti tomēr ir nelegāla māksla, par to pienākas sods. Es strādāju par grafisko dizaineru — tas pats vien ir, tikai legāli," skaidro KIWIE. "Grafiti ir radošs process, tas ir veids, kā izpaust sevi un izteikt viedokli," uzskata AMC. "Šajā izstādē es paužu savu reliģisko nostāju, esmu kristietis. Dzīve nav rožu lauks, ir cīņas un grūtības. Vispār es jau sevi pozicionēju kā dizaineru, nevis grafiti mākslinieku, un man nemaz negribas kaut kur baigi izsisties."

Būtībā grafiti ir vandalisms, taču arī Latvijā šis žanrs "institucionalizējas" un kļūst komerciāls. Piemēram, pavisam legāli tika apgleznots tunelis pie Preses nama. KIWIE izdomātais zvēriņš ar lielu muti (jūs to noteikti esat redzējuši!) pamanāms ne tikai uz sienām, bet arī O"Kartes reklāmās. Savukārt turīgie latvieši pasūta grafiti māksliniekiem apgleznot bērnu istabas savās mājās.

*

Grafiti

Ielu mākslas izstāde Beneath/Zem

Rīgas mākslas telpā līdz 6.IX

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja