Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Bērniem un viņu mātēm visdraudzīgākā pilsēta Eiropā

Uzdrošinos apgalvot, ka Oslo ir maziem bērniem un viņu mātēm visdraudzīgākā pilsēta Eiropā. Un, ne tikai Eiropā. Jo, ja iedomājamies māmiņas dzīvi pilsētas centrā Rīgā, Londonā vai Berlīnē, tā šķiet murgam līdzīga - satiksme, sastrēgumu radītais piesārņojums un nespēja tikt veikalā, jo reti kurā vietā vēsturiskās apbūves gadījumā pilsētas centrā ēkas ir piemērotas ieiešanai ar ratiem (tas pats attiecas uz cilvēkiem ar invalīdu ratiem).

Ar bērnu ratiņiem netiek tikai dažās vietās, piemēram Latvijas vēstniecībā


Oslo centrā ir tikai dažas vietas, kurās nav iespējams tikt iekšā. Viena no pilnīgi neiespējamām vietām ir Latvijas vēstniecība, jo trepju augstums ir tik liels, ka bez otra cilvēka palīdzības to nav iespējam pievarēt. Vēstniecības darbinieki ir ļoti jauki, un vienmēr kāds nāk palīgā, bet tas noteikti nav valstiska mēroga risinājums. Vēstniecības administratore, ģērbta klasikā kostīmā, stiepj bērnu ratus pa trepēm. Negribas uzsākt kašķi jau ar pirmo ierakstu, turklāt pašlaik vēstniecībā notiek remonts. Tādēļ no sirds ceru, ka, tam beidzoties, šī problēma būs atrisināta.

Es negribu lielīt Oslo, no pilsētplānošanas aspekta skatoties. Paši norvēģu arhitekti saka, ka Oslo ir viena liela pilsētplānošanas kļūda, sākot jau ar Nacionālā Teātra un Rådhus (Rātsnams) novietojumu, beidzot ar diskusijām, kas saistītas ar jauno rajonu, tādu kā Bjørvika, attīstību (konkursā uzvarēja holandieši MVRDV ar ļoti interesantu piedāvājumu, bet tajā bija paredzēta 22 stāvu apbūve, un, tāpat kā Rīgā, arī Oslo augststāvu apbūvei ir daudz pretinieku arī politiķu aprindās. Rezultātā šobrīd projekts tiek sabojāts ar mēģinājumiem reducēt stāvu augstumu). Pilsētai arī nav vienota attīstības plāna, toties ir ļoti stingri reglamentēti noteikumi attīstītājiem - plānojot jaunus dzīvojamos rajonus, ir stingri noteikumi atbilstošas infrastruktūras izveidei.

Katrai ģimenei tikai viens auto. Norvēģi staigā kājām


Arī transporta problēma tika risināta ar ļoti kardināliem paņēmieniem - ļoti augstas automašīnu cenas, dārgas autostāvietas, iebraukšana pilsēta par maksu, augstas nodevas par automašīnu turēšanu. Reti kurai ģimenei ir vairāk par vienu auto (pretstatā Rīgai, kur automašīnu cenas ir tik zemas, ka auto var iegādāties jebkurš students). Arī sabiedriskās domas uzstādījums ir «staigāt kājām vai braukt ar riteni ir daudz veselīgāk». Šis viedoklis tiek iestrādāts apzināti bērnam jau pirmajā klasē - skolās notiek visai spēcīga darbība, lai mazajās galvās atstātu tieši šo domu - katrs var palīdzēt vides piesārņojuma regulēšanā ļoti vienkāršiem līdzekļiem - nelietot auto, staigāt kājām.

Rezultātā pilsētas centrā faktiski nav sastrēgumu. Tas, ko norvēģi uzskata par sastrēgumiem, salīdzinot ar Rīgu, nav ievērības cienīgs fakts. Tagad iebraucot Rīgā, man jau ir aizmirsusies sēdēšana uz Krasta ielas, tādēļ vienmēr esmu par vēlu uz norunātajām tikšanām.

Tas, ka satiksme ir salīdzinoši neliela, uztur pilsētā samērā svaigu gaisu. Daudzo parku sistēma, sākot ar Karaļa pils parku (Slottsparketn), beidzot ar maziem skvēriņiem apbūves vidū, nodrošina labu pastaigu režīmu. Oslo ratus ar mazuļiem pie kafejnīcām pierasts atstāt uz ielas, un bērna barošana ar krūti sabiedriskā vietā ir pierasta lieta. Māmiņas ar mazuļiem ir vislabākais klients, jo viņas nāk katru dienu. Māmiņas ar bērnu ratiem ir svarīga popkultūras sastāvdaļa. Un skaitliski visai iespaidīga. Vismaz Oslo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lapas krīt

Uz eksperimentālās mūzikas festivāla Skaņu mežs koncertiem klausītājs droši var doties arī kā balta lapa jeb nesagatavojies, uzticoties programmu veidotāju izvēlei un ļaujoties skaņu mākslas piedzīv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja