Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bezmaksas dienesta vizināšanās

Laikā, kad valdība taupa uz skolotāju, policistu un medicīnas personāla algām, valsts un pašvaldību amatpersonas arvien biežāk izmanto privātām vajadzībām savus dienesta auto. Nesen televīzija pieķēra kādu augsta ranga valsts amatpersonu zogam dienesta degvielu un pēc tam kannās kraujam auto bagāžniekā.

Daudzās iestādēs teju katram darbiniekam ir dienesta auto, pat ja darbs pārsvarā rit tikai savā birojā. Bēdīgākais, ka šo nelietderīgo un negodprātīgo dienesta auto izmantošanu neviens faktiski nekontrolē un par to sodu saņem tikai retais.Domāju, ka šādu nodokļu maksātāju naudas ļaunprātīgu izšķērdēšanu var apturēt divos veidos.Pirmkārt, izmantojot taksometrus maznozīmīgāko ierēdņu vizināšanai. Tikai pirmajā brīdī varētu likties, ka tas būs dārgi. Taču, konkursu kārtībā iegūstot zemākus tarifus, un pieprasot taksometra šofera parakstītas kvītis ar uzrādītiem maršrutiem, braukāšana kārtojot privātas lietas ja ne izbeigtos, tad vismaz stipri samazinātos. Vairākas privātas finansu un auditorfirmas tā arī dara - izmanto taksometrus, un viņi jau naudiņu skaitīt māk!Protams, nevar tā darīt visi un visur, bet Rīgā VID, PVD un daudzas citas aģentūras būtu spiestas stipri ierobežot savu negausīgo apetīti. Bez tam - tā valsts un pašvaldība savā ziņā atbalstītu uzņēmējdarbību.Otrais veids ir, atgriezties pie prakses, ka Latvijā Saeimas un valdības, kā arī citu valsts un pašvaldības institūciju autotransportam ir savas viegli atpazīstamas valsts numura zīmes, kas sākas piemēram ar burtiem „LV”. Pašvaldībām varētu ieviest citu burtu kombināciju. Tāpat būtu norādīts tālruņa numurs dienestam, kas veiktu kontroli par valsts un pašvaldību autotransporta lietderīgu izmantošanu. Šādu dienestu publikās-privātās partnerības ietvaros varētu izveidot uz pašfinansēšanas principiem, ko uzturētu tie ierēdņi, ministri un deputāti, kuri pārkāpj dienesta automašīnu izmantošanas noteikumus.Savulaik pierādījās, ka visefektīvāko kontroli pār dienesta autotransporta izmantošanu veic sabiedrība, kas regulāri pieķēra ministru un deputātu automašīnas brīvdienās atpūtas un izklaides vietās, vai arī bezkaunīgi pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus. Tas kļuva tik nepatīkami, ka ierēdņi, ministri un deputāti nolēma paslēpties no tautas „modrās” acs vispārējā transporta plūsmā, atsakoties no viegli atpazīstamajām numura zīmēm. Līdz ar to kontroles nav nekādas – ierēdņi, ministri brauc mājas, ciemos, atpūsties un izklaidēties savās darba mašīnās par nodokļu maksātāju naudu, tajā pašā laikā skandinot, ka naudas valstij nav un ir jātaupa, piemēram, uz algu rēķina.Ja izstrādātu noteikumus, kas paredzētu zemākā ranga ierēdņiem pārvietoties ar taksometriem, un valsts, pašvaldību deputātiem, ministriem pārvietoties automašīnās ar speciālām numura zīmēm, būtu iespējams stipri samazināt tēriņus autoparka uzturēšanai un benzīnam, kā arī veikt kontroli pār dienesta transporta izmantošanu.Tas, manuprāt, būtu lēts, lietderīgs un iedarbīgs risinājums. Ja šis princips netiks ieviests šobrīd, tad to nāksies ieviest sociāldemokrātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja