Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Diktators, viņa „plastilīna“ prezidents un „kritiskais“ brīdis

Sekojot līdzi vētrainajiem pēdējo dienu notikumiem Latvijā, es vēlējos vispirms ievilkt elpu un nogaidīt, kad norims emocijas un prāts varēs skaidrāk vērtēt notikuš, un tikai tad kaut ko rakstīt. Nesanāk. Notiekošais neļauj klusēt, jo nedrīkst mierīgi noskatīties, kā ar demokrātiju Latvijā tiek galā viens bezkaunīgs, autoritārs un histērisks Latvijas Republikas Ministru prezidents.

Vakar Latvijas Radio raidījumā Krustpunkti politoloģe Ilze Ostrovska precīzi noraksturoja esošo situāciju, teikdama: „Vairākuma diktatūra sāk pārtapt par vairākuma teroru.“ Tas vairākums, ko minēja Ostrovskas kundze, ir politiskais vairākums, kurš ieguvis nosaukumu „valdošā koalīcija“ un pagājušajās vēlēšanās ar nelikumīgi finansētu politisko kampaņu palīdzību ieguva sev vairākumu šajā, šķiet, vissliktākajā Saeimā Latvijas vēsturē. Politiskais vairākums, maigi sakot, uzliek lielu „mīksto“ visiem un visam, kas nesaskan ar viņu interesēm un šiem kungiem (pamatā kungiem) vārds „demokrātija“ ir tikai piesegs savas egoistiskās varaskāres remdināšanai.

Ministru prezidents šajā koalīcijas shēmā iezīmējas kā tips, kurš var vienpersoniski (vai divpersoniski, konsultējoties ar vīru no „Mākoņiem“) pat pieņemt lēmumus, kuri skar viņa monolītās koalīcijas partnerus, bīdot šurpu turpu vārgos tēvzemiešu ministrus. Tāpat Kalvītis iedomājas, ka viņš var noņemt KNAB vadītāju, jo, redz, tas viņam tā īsti neklausot, un arī ir atradis kādu uti grāmatvedībā. Kalvītis iegūst ne gluži Kārļa Ulmaņa tēlu, kurš gan bija diktators, bet histēriski nebļaustījās un neārdījās, saskaroties ar opozīciju, drīzāk Kalvītis iegūst aprises, kas viņu varētu tuvināt Venecuēlas līderim Ugo Čavesam. Čavess gan ir komunists atšķirībā no mūsu „stabilitātes garanta,“ bet tāpat kārs uz varu un ietekmi kā Kalvītis.

Premjera kāpienu līdz autoritārā līderu tēlam vēl līdz nesenam laikam bremzēja Vaira Vīke-Freiberga, būdama savā amatā. Tagad, līdz ar „plastilīna“ prezidenta Valda Zatlera nākšanu pie varas, Kalvītim rokas ir brīvas, jo zina, ka Zatlers atbildīgi nerīkosies, baidoties no „politiskās neitralitātes“ pārkāpšanas. Zatlers vien spēj pateikt, ka, viņaprāt, Loskutovs ir sodīts par bargu, bet nekāda rīcība no prezidenta puses neseko. Šajā situācijā, redzot potenciālos un esošos demokrātijas apdraudējumus, Zatleram vajadzētu rīkoties stingri un atbildīgi—atlaist šo Saeimu, kura patiešām sāk realizēt „vairākuma teroru.“ Šis ir izšķirošs brīdis ne tikai prezidentam Zatleram, bet arī visai Latvijas Republikas demokrātiskajai sistēmai. Būt vai nebūt demokrātiskai valstij Latvijā, lūk tāds ir tas jautājums.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja