Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

E. Bruksle: Birokrāti nav vainīgi

E. Bruksle: Nevis birokrāti, bet politiķi ir vainojami smagnējā un nepārskatāmā Rīgas domes darbībā

Partiju priekšvēlēšanu programmās izteikti saukļi „gals birokrātiem” un „dūre birokrātiem” ir kārtējā cīņa ar sekām, solot mehāniski mazināt pašvaldības budžeta izdevumus, ne vēlme meklēt patiesos iemeslus necaurskatāmajai Rīgas domes darbībai, sabiedrības aizdomām par korupciju un neprofesionāli pieņemtiem lēmumiem. Lai efektivizētu Rīgas domes darbību, pirmkārt, ir steigšus jānodala lēmējvara no izpildvaras, un tad jāveic pašvaldības funkciju audits, lai ieviestu civildienesta pārvaldes principus galvaspilsētas pašvaldības darbībā.

Pirmkārt, Rīgas domē steidzami būtu jānodala izpildvara no lēmējvaras. Efektīvā pārvaldes sistēmā lēmējvara ir tā, kas pieņem lēmumus un realizē uzraudzības funkciju pār izpildvaru. Savukārt Rīgas domē ir minami vairāki pat absurdi piemēri, kad vieni un tie paši cilvēki pārstāv gan lēmējvaru, būdami deputāti, gan arī izpildvaru, ieņemot amatus pašvaldībā.  Tātad viņi kontrolē paši sevi! Šāda struktūra rada iespējamu politizētu, ne profesionāli izsvērtu lēmumu pieņemšanu izpildvarā un draudus korupcijai. Par to liecina arī pašvaldības darbinieku aptaujas, kurās vismaz no 39% no aptaujātajiem atzīst, ka ir tieši vai netieši savu pienākumu pildīšanā izjutuši politisko spiedienu[1].

Un, otrkārt, pašvaldības struktūrvienībās jāveic finanšu līdzekļu un cilvēkresursu audits, lai atklātu, kādi pienākumi un uzdevumi savstarpēji dublējas. Tas ļautu izsvērti un pamatoti, nevis mehāniski samazināt pašvaldības izdevumus,” norāda Libertas.lv mēra amata kandidāte. „Savukārt nākošais solis būtu civildienesta pārvaldes principu ieviešana. Tas nozīmētu darbam pašvaldībā piesaistīt personas nevis pēc to politiskās piederības vai radniecības principiem, bet profesionālajām zināšanām un iemaņām.

Līdzšinējo „varas” partiju „ieinteresētību” korupcijas problēmas risināšanā netieši norāda arī aizvadītajā nedēļā organizācijas par atklātību „Delna” rīkotā diskusija, kuras laikā viens pēc otra, nesagaidījuši diskusijas beigas, telpu atstāja to nominētie mēra amatu kandidāti.

[1] Sabiedrība par atklātību Delna. (2009) Korupcijas risku izvērtējums trīs Rīgas domes departamentos. Rīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja