Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Gaidīs ne tikai vēstules

MĀKSLINIEKS uzskata — galerijas Istaba gadskārtējā lielā izstāde ir ievērības cienīgs pasākums. "Ar savu darbu piedalījos pirmajā izstādē Pulksteņi, slotu izstādē gandrīz piedalījos, jo, nesot darbu uz galeriju, tas pa ceļam salūza. Čību izstādē pērn arī piedalījos," Egils uzskaita. Tādēļ, saņemot no galerijas vadītājas Lindas Lūses uzaicinājumu piedalīties šāgada izstādē Pastkastes, viņš piekritis labprāt.

No visiem iespējamajiem pastkastīšu variantiem mākslinieks izvēlējies sev tuvāko — telpisko. "Kad sapratu, ko gribu gatavot, viss bija atkarīgs no tā, vai dabūšu nepieciešamo pamatelementu — piena kannu. Izrādījās, ka tā ir pamatīga problēma, jo, apstaigājis saimniecības preču veikalus, secināju — alumīnija piena kannas vairs netiek ražotas."

Galerijas Istaba jaunajā izstādē Pastkastes apskatāms arī Egila Medņa darbs

Kannas meklējumos māksliniekam nācies doties uz tirdziņu Latgalīte, kur — tavu brīnumu! — kādā krāmu kaudzē jau pirmajā piegājienā viņš ieraudzījis piemērotu piena kannu, kas maksājusi septiņus latus. Tai gan nav bijis vāka, tādēļ nācies pirkt arī katliņu. Tad jau varēja sākt veidot darbu, kura tapšanu daļēji iedvesmojusi arī politiskā situācija un problēmas Latvijas piensaimniecībā. Tādēļ pastkastīte papildināta ar govs figūriņu, kas, viņaprāt, lieliski simbolizē gan Vērša gadu, gan pirms kāda laika notikušos zemnieku nemierus. "Kad visas detaļas bija saliktas kopā, vēl vajadzēja izdomāt nosaukumu. Ilgi nekas nenāca prātā, taču reiz aizgāju uz kaut kādu muļķīgu filmu un, iznācis ārā, sapratu, ka manu pastkastīti sauks tieši tā — Pienenīte."

Tā kā Egila veidotais darbs ir neparasta, bet visnotaļ reāla pastkastīte, viņš nemaz neskumšot, ja tajā atradīs viņam adresētas vēstules. "Es iešu katru dienu pārbaudīt, vai kāds man ir atrakstījis!" Bet par govs figūriņu, kas rotā pastkastīti, mākslinieks teic — tā ir krājkasīte, kurā visi, kas vēlas, var iemest naudiņu. "Ja tur būs pietiekami daudz divlatnieku, ko rotā govs attēls, es to naudu varētu ziedot lauksaimniekiem. Šāda akcija nemaz nebūtu slikta," viņš spriež. Pastkastītē var likt ne tikai vēstules, bet arī čekus un papīra naudu, mākslinieks piebilst.

Starp citu, ja kāds galerijas apmeklētājs viņa darbu gribētu iegūt savā īpašumā, Egilam nemaz nebūtu iebildumu —, to varot sarunāt. Vienīgi, viņaprāt, šāda pastkastīte varētu pamudināt kādu krāsainā metāla tīkotāju uz nelabiem darbiem, tādēļ vienojamies, ka potenciālajam saimniekam to nāksies piestiprināt ar kārtīgu govs ķēdi.

Māksla

Izstāde Pastkastes

Galerijā Istaba līdz 18.IV

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja