Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ISSP Galerijā notiks simpozijs par sociālo un politisko aktīvismu mākslā

Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019 ietvaros, 6. aprīlī, ISSP Galerijā Berga bazārā notiks starptautisks simpozijs (Ne)Aktīvisma manifestācijas Baltijas jaunākajā mākslā, informēja biennāles komunikāciju vadītāja Signe Valtiņa.

Simpozija mērķis ir aktualizēt politiskā un sociālā aktīvisma klātbūtni un izpausmes Baltijas jauno mākslinieku un kuratoru radošajā darbībā, īpaši pievēršoties laikmetīgajai fotogrāfijai un attēlam. Simpozijā piedalīsies arī mākslinieki un kuratori no Baltijas jūras reģiona kaimiņvalstīm – Polijas un Vācijas.

Laikmetīgā māksla ir ne vien sava laika vērtību, pārmaiņu un konfliktu spogulis, bet arī transformāciju rosinātāja. Taču stratēģiski mērķtiecīgs aktīvisms mākslā daudzviet pasaulē ir bijis retums. Šodien globāli aktuāli jautājumi ir starptautiskā migrācijas politika, klimata izmaiņas un vides aizsardzība, pasaules drošības politika, cīņa par dekolonizāciju, sieviešu un minoritāšu tiesībām u.c. Šiem jautājumiem savās radošajās praksēs pievēršas daudzi mākslinieki, kuratori, kā arī mākslas organizācijas un institūcijas daudzviet pasaulē. Cik lielā mērā tie ir būtiski Baltijas jaunajiem māksliniekiem? Cik aktīvi un kā viņi reaģē uz norisēm vietējā kopienā, valstī, reģionā un pasaulē?

Simpozija priekšlasījumos mākslas teorētiķe un kuratore Airi Trīsberga (Airi Triisberg, EE) apskatot piemērus Baltijas mākslā pievērsīsies politiskā aktīvisma un laikmetīgās makslas prakšu krustpunktiem; māksliniece Kaiza Māzika (Kaisa Maasik, EE) iepazīstinās ar savu projektu Your Love Hurts, kurā viņa aktualizējusi individuālo un sabiedrības atbildību vardarbības partnerattiecībās kontekstā; mākslas kritiķe, kuratore Jana Kukaine (LV) stāstīs par galvenajiem aizspriedumiem un problēmām feminisma mākslas uztverē Latvijā; māksliniece Mētra Saberova (LV) analizēs sociālā aktīvisma mākslā nozīmību un ietekmes potenciālu; jaunais fotomākslinieks Šarūns Kvietkus (Šarūnas Kvietkus, LT), atklās, kā savos projektos vērš uzmanību uz Lietuvā un pasaulē šodien aktuāliem sociālpolitiskiem jautājumiem; fotogrāfe un pētniece Daļa Mikonīte Mikonīte (Dalia Mikonyte, LT),  salīdzinās aktīvisma izpausmes Baltijas (lielākoties Lietuvas) mākslā šodien un nesenā vēsturē; neatkarīgā kuratore Polīna Dutreliņa (Pauline Doutreluingne, DE) dalīsies savā pieredzē par kuratoru aktīvismu; fotomāksliniece Klaudija Bīlere (Claudia Bühler, CH/DE) stāstīs par to, kā caur fotogrāfiju aktualizē militarizācijas problēmas; mākslinieks un foto grāmatu autors Rafals Milahs (Rafal Milach, PL), pievērsīsis pilsoniskās pretošanās tēmai, iepazīstinot ar savu foto grāmatu Gandrīz katra roze uz barjerām pie parlamenta (Nearly Every Rose on the Barriers in front of the Parliament), savukārt māksliniece Jūlija Kriviča (Yulia Krivich, UA/PL),  atklās, kā viņas fotogrāfijā dokumentālais saplūst ar radošo, personiskais - ar politisko.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju, aptverot dažādas jomas un vērienīgus notikumus, sniedzot iespēju satikties ar daudziem starptautiski atpazīstamiem mākslas profesionāļiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja