Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Jarmarka. Drīkst rakāt ar rokām

Gadskārtējā Jarmarka Mākslas akadēmijā līdz 30.XII Tirdziņš jau aizgājis rūkdams, bet pie ieejas Jarmarkā plakāts vēl aicina pēc skatēm savus labākos darbus nodot gaskārtējai studentu darbu izstādei — gadatirgum un labdarības akcijai. Jarmarka tiek organizēta jau sesto gadu. Idejas autore pasākumu aģentūras Pareizā ķīmija direktore Gundega Tihi novērojusi, ka ar katru gadu mākslas darbu kvalitāte aug.

Studenti nenes uz Jarmarku pēdējos "abrakasīšus", jau no paša sākuma galvenais atlases kritērijs ir bijis pašu sirdsapziņa — paskaidro G.Tihi. Sarunājamies dažas stundas pirms Jarmarkas atklāšanas. Nospriegotas gaidas. "Klusums pirms vētras," smaida G.Tihi. Tirgus placis ir gatavs. Pa malām — gleznas. Aizkustinoši tāpat zemē atslieta maza glezniņa, kas laikam nokavējusi oficiālo nodošanas termiņu un nav paguvusi tikt pie sienas. Drusku vēl smaržo pēc eļļas. Vidū — krūzītes, bļodiņas, auskari, lelles, brošas, zeķes, tašiņas, maciņi, somas, vēl un vēl, nopērkamas pat drēbes, sākumā bija arī divas krājkasītes. Aptuveni 6000 priekšmetu gaida savus pircējus. Turklāt katru dienu jauni nāks klāt. Šī gada Jarmarkas sauklis ir "Māksla tautai" ar piebildi "pietiks visiem". Gadatirgū piedalās visas LMA nodaļas, bez izņēmuma. Rektors Aleksejs Naumovs, kurš vēl ar vairākiem pasniedzējiem J armarkā piedalās arī pats (tiesa, viņa glezna Venēcijas atspulgi, cena ap Ls 5000, nebūs katrai rocībai), uzskata, ka "Jarmarka ir kļuvusi par brīnišķīgu ikgadēju tradīciju pirms Ziemassvētkiem un priecē ikvienu — gan dalībniekus, kuriem ir iespēja parādīt savu mākslu plašākai publikai, gan arī apmeklētājus, kuriem ir iespēja aplūkot un iegādāties jaunu un arī jau pazīstamu mākslinieku darbus. Patiess prieks, ka šī tradīcija ir atjaunota, — kā tas bija 30.gados, un katru gadu pasākums pulcē arvien vairāk interesentu". Rektors A.Naumovs atgādina, ka nevajag piemirst arī Jarmarkas mērķi. Katrs pirkums palīdzēs saglabāt un atjaunot lielāko jūgendstila griestu gleznojumu Baltijā, kas rotā LMA aulas griestus. Īpaša nozīme tam ir šogad, kad LMA atzīmē arhitekta Vilhelma Bokslafa 150 gadu jubileju. G.Tihi uzsver, ka Jarmarkas devums, protams, vairāk ir simbolisks labas gribas akts. Ar to pietikšot varbūt tikai plaisām. Tomēr tendence esot tāda, ka katru gadu cilvēku interese dubultojas, arī nauda, ko apmeklētāji ir gatavi tērēt Jarmarkā. "Pirmajā gadā pirkums par Ls 50 jau likās milzīgs, tagad cilvēki ir ar mieru izdot arī simtus un pat tūkstošus," novērojusi G.Tihi. Pirmajā gadā Jarmarkas ienākumi bijuši apmēram Ls16 000, tad nākamajos — jau no Ls 60 līdz 80 tūkstošiem. Tas nenozīmē, ka jūs Jarmarkā neatradīsiet brīnišķīgus nieciņus ar mākslas smaržu, piemēram, kastē ar uzrakstu "Viss par 3,60". Stikla māksliniece, pasniedzēja un LMA ārlietu un izstāžu daļas vadītāja Elīna Ģībiete ievērojusi, ka šogad īpaši audzis dažādu sīklietiņu piedāvājums. Arī skatēs arvien biežāk varot sastapties ar darbiem, kas jau tapšanas brīdī iecerēti tieši Jarmarkai. Jarmarka nedaudz atgādina Silmaču Ābrama lādes atvēršanu. Tikai te neviens nesit pa pirkstiem un nesaka: "Nerakā, nerakā! Skates ar acem, neskates ar rokem." Īstās lietas Jarmarkas krāvumos citādi var palikt tā arī neatrastas, ja uzvedīsies kā smalkā izstāžu zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja