Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jāzepa Pīgožņa krāsas un līnijas grāmatā un izstādē

Atzīmējot izcilā latviešu gleznotāja un daudzu grāmatu ilustrāciju autora, nesen mūžībā aizgājušā Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Jāzepa Pīgožņa (1934-2014) astoņdesmito jubileju, nāk klajā mākslinieka atmiņu stāsts un tiek atvērta viņa darbu izstāde.

Savā autobiogrāfijā Pēckarš. Krāsas. Jaunība Jāzeps Pīgoznis atklāj, kā četrdesmito gadu beigās ieradies Rīgā, mācījies Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolā un pēc tam Mākslas akadēmijā, kā darbojies studentu vides veidošanā. "Ja zīmē, tad zīmē ar visu sirdi un dvēseli, bet, ja esi aizgājis uz balli, tad dejo un izjūti dzīves garšu! Citādi no tevis iznāks sausiņš vai tikai amatnieks," raksta mākslinieks. Tas ir stāstījums par Jāzepa Pīgožņa jaunības gadiem, mācībām, dēkām un kurioziem, nebēdnībām un mīlestību.

"Grāmatā sniegts arī precīzs laikmeta raksturojums par pēckara gadiem, kad radošo garu centās ierobežot ideoloģijas uzspiestās prasības un par nacionālajām idejām pat visniecīgākajā to izpausmē draudēja visbargākais sods," atgādina kultūrvēsturniece un viņa meita Ieva Pīgozne, kura atzīmē, ka grāmata ir sarakstīta viegli uztveramā, bagātā un trāpīgā valodā. Tekstu papildina plašs oriģinālo fotoattēlu klāsts, kā arī viņa agrīno un vēlāko mākslas darbu katalogs, kurš autoram ir pirmais pēdējo desmit gadu laikā.

Savukārt no 16. septembra līdz 4. oktobrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas pirmajā stāvā būs skatāma Jāzepa Pīgožņa jubilejas izstāde Krāsas un līnijas. Tajā būs eksponēti mākslinieka pēdējo desmit gadu laikā tapušie darbi - gleznas, kurās sastopamas gan raksturīgās Latvijas ainavas dažādos gadalaikos, gan tālāku ceļojumu iespaidi un citi motīvi. Izstādē iekļautas arī grāmatu ilustrācijas, ar kuru starpniecību autors ir pazīstams gandrīz visiem septiņdesmito un astoņdesmito gadu bērniem. Tās apmeklētāji Krāsās un līnijās atradīs arī sev labi zināmus, lasītus - un skatītus - darbus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja