Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jūrmalas pilsētas muzejā atklās Pētera Postaža izstādi

5.februārī plkst. 18.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29) notiks Pētera Postaža izstādes "Saruna ar sevi" atklāšana, informē Diāna Josta, Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste.

Izstādē būs skatāmi 30 lielformāta figurāli darbi, kuri tapuši pēdējo desmit gadu laikā. Tā kā izstāde ir Jūrmalā, tad arī darbu tematika saistīta ar Jūrmalu, tās dabu, zvejnieku dzīvi. Būs arī vairāki portreti, kā piemēram, Rainis un Aspazija, mākslinieka Irbītes portrets, Vairas Vīķes – Freibergas un citu sabiedrībā pazīstamu cilvēku portreti.

Mākslinieks dzimis 1940. gada 24.februārī Jelgavā. Interese par mākslu Pēterim Postažam radusies jau pirmajā klasē, kad tika zīmēts vienmēr un visur. Pārsvarā tie bija kara skati, jo tikko bija beidzies karš. Pirmais profesionālais pedagogs ir izcilais latviešu tēlnieks Indulis Ranka, kurš arī iesaka turpināt mācības Jāņa Rozentāla Mākslas vidusskolā. Pēc skolas beigšanas mācības tiek turpinātas Mākslas akadēmijā, kura pabeigta 1964.gadā. Kopš 1968.gada Pēteris Postažs ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Regulāri piedalījies grupu izstādēs ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Krievijā, Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Vācijā Austrijā. Rīkojis vairāk kā desmit personālizstādes dažādās Latvijas pilsētās.

Zināšanas papildinājis Pēterburgas Mākslas akadēmijā, Tallinas Mākslas institūtā. Studējis vecmeistaru un laikabiedru pieredzi Eiropas un Amerikas nozīmīgākajos muzejos. Gleznotāja darbi atrodas Valsts mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības, Krievijas Kultūras ministrijas un Krievijas Mākslas fonda īpašumā, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs. Pēc Mākslas akadēmijas Pēteris Postažs strādājis par pasniedzēju Jāņa Rozentāla Mākslas vidusskolā, bet vēlāk arī Mākslas akadēmijā, kur strādā joprojām mācot studentiem gleznošanu un kompozīciju. Strādājot par pasniedzēju un atbildot uz studentu jautājumiem radusies doma par grāmatas rakstīšanu. Tā nu ir tapusi un tās nosaukums - "Saruna ar sevi". Kā pats mākslinieks teic: "Visa mana dzīve ir saruna ar sevi. Katru dienu es radoši strādāju, esmu čakls. Mani darbi rodas dažādi, vieni īsā laika posmā, citi ilgākā. Kad jūtu, ka darbs nevedas un nezinu ko darīt, tad apgriežu gleznu otrādi un to nolieku. Tā viņa stāv līdz tam mirklim, kad man atkal ir ko teikt. Māksla ir zinātne, bet visam pāri stāv mūsu jūtas, un tas kā mēs ar tām strādājam ir katra personīgā lieta".

Šajā izstādē būs apskatāmi arī Pētera Postaža meitas Ingūnas zīmējumi. Ingūna beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu un patlaban strādā un dzīvo Francijā. Nākamgad tiks rīkota arī kopēja izstāde Valmieras Novadpētniecības muzejā.

Pēc izstādes Jūrmalā šeit eksponētos darbus Pēteris Postažs nolēmis dāvināt Jūrmalas pilsētas muzejam.

Pētera Postaža izstāde "Saruna ar sevi" Jūrmalas pilsētas muzejā būs skatāma no 5.februāra līdz 1.martam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja