Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kad lētāk ir dārgāk

 Uvis Toms, "Sabiedrība citai politikai", Iekšlietu darba grupas vadītājs

Neraugoties uz Iekšlietu ministrijas (IeM) ierēdņu un Valsts policijas vadības izmisīgiem centieniem parādīt, ka situācija ir sarežģīta, bet kontrolēta un ka tiek pildītas valsts uzticētās funkcijas, realitāte diemžēl ir cita, un iekšlietu struktūras pašreiz atrodas uz sabrukuma sliekšņa.

Ar pašreizējo finansējumu tas ir tikai tuvākā laika jautājums, kad policijas, robežsardzes, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki pametīs darbu struktūrās, jo pie šī brīža atalgojuma, minēto peronu izturība skaidrojama tikai un vienīgi ar lojalitāti, kas, protams, pelna visdziļāko cieņu. Nav jau noslēpums, ka profesionālie speciālisti, kas veido IeM kodolu, ir pieprasīti Eiropas Savienības valstīs.

Izdevumu samazināšana tādā veidā, kā tas tiek veikts šobrīd, patiesībā ir struktūras iznīcināšana, tādas struktūras, kas ne vien garantē elementāru kārtību valsts iekšienē un ir viens no valsts primārajiem uzdevumiem, bet arī nodrošina esošās likumdošanas īstenošanu un veic ievērojamu resursu iepludināšanu valsts kasē.

Robežas – tās ir nomaksātas ievedmuitas, policija - legālu finansu resursu aprite, tirdzniecības noteikumu un kārtības ievērošana. Pašreizējā situācija, kad nelegālo degvielu jau var pasūtīt cisternām, kontrabandas cigaretes un alkoholu iegādāties neskaitāmās interneta lapās, no pastniekiem vai gandrīz pie katra veikala, liecina, ka nav runa par atsevišķu indivīdu noziedzīgajiem centieniem. Tabakas ražotāju provizoriskie aprēķini liecina, ka gadā neiegūtie līdzekļi no akcīzes nodokļa vien ir vismaz 60 - 80 miljoni latu, kuriem piesummējot 21 % PVN iegūstam summu, kas, nonākot valsts kasē, ļautu nesamazināt sociālo budžetu šī gada jūnijā.

Lai stāvokli labotu, galvenajai kriminālpolicijas pārvaldei, ekonomikas policijas pirmajai nodaļai (noziedzīgu nodarījumu kredītiestādēs un nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošana) un kriminālmeklēšanas pārvaldei, valsts robežapsardzei, kā arī finansu policijai (Finanšu ministrijas struktūra) finansējumu pilnā apmērā jāpiešķir nekavējoties.

Apmēri, kādus pašreiz ir sasniegusi paralēlā ekonomika, vistiešākajā veidā apdraud valsts ekonomiskos pamatus. Šajā sakarā nepārprotami ir velkamas konsekvences ar valsts augstu stāvošu personu darbībām, bet šo jautājumu risināšana, savukārt, jau ir tiešā Drošības policijas un SAB kompetencē.

Lēmums, kas jāpieņem, ir smags un sarežģīts, jo jomu, kurās naudas pietrūkst, ir daudz, taču iekšlietas ir tā daļa, no kuras ievērojamā mērā ir atkarīgs, vai nākamais budžeta samazinājums nebūs vēl drastiskāks. Šajā gadījumā lētāk noteikti būs dārgāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja