Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Kāda demokrātija ir Latvijā?

Demokrātija ir izdaudzināta par labāko politisko režīmu. Tomēr par to var šaubīties, jo daudzināšana lielākoties ir vērtējums. Un šādu vērtējumu ir noteikusi demokrātijas pretstatīšana totalitārismam. Taču mūsdienās aizvien skaidrāk iezīmējas demokrātijas un totalitārisma ciešā saistība — ne nosaukumu, bet reāliju līmenī. Tāpēc visnotaļ idiotiska ir tērgāšana par pārejas sabiedrībām, par pāreju no totalitārisma uz demokrātiju. Pārmaiņas, protams, nenorisinās acumirklīgi, taču to pamatā jau no sākta gala ir daži formāli principi. Pretējā gadījumā tiek nomainīta tikai zīmju sistēma.

Demokrātija nepavisam nenozīmē tautas varu, kā to nereti naivi iedomājas. Modernā demokrātija ietver vismaz piecus formālus principus: sabiedrības pašpārvaldi, vairākuma, cilvēktiesību, tiesiskas un sociālas valsts principu. Pārvalde Latvijā ir pārstāvnieciskā, un te rodas jau pirmā problēma — partija jau pēc definīcijas pārstāv kādas daļas, nevis visas sabiedrības intereses. Šo problēmu risina, īstenojot un ievērojot atbildības principu. Taču Latvijā pastāv totāla bezatbildība, vien gvelžot par atbildību. Demokrātija nepavisam nav tikai piedalīšanās vēlēšanās. Būtībā demokrātija ir dzīvesveids, tā paredz ikviena sabiedrības locekļa iesaistīšanos. Taču tas ietver vairākas problemātiskas situācijas. Demokrātija paredz zinošu un turīgu cilvēku, kuram turklāt vēl ir gana brīvā laika. Tātad jautājums ir par to, cik lielā mērā ikviens ir gatavs iesaistīties sabiedriskajos procesos. Taču plaša iesaistīšanās pārvaldē, mazina pārvaldes efektivitāti, jo tiesības izteikties ir jebkuram idiotam.

Runāt par Latviju kā sociālu valsti ir gluži vai bezkaunība. Savukārt par tiesiskumu it labi liecina tiesiskās paļāvības destruēšana. Modernā demokrātija ir cieši sajūgta ar taisnīgumu. Latvijā visbiežāk vērojamais taisnīgums ir dēvējams par laupītājbandu taisnīgumu, jo tiek ignorēta savstarpējība, kurā taisnīgums arī sakņojas. Taisnīgums izpaužas kā kooperēšanās vai konfliktu novēršana, atsaucoties uz vienošanos. Tā ir darbība saistībā ar labumu, kas ir visiem kopīgs un vienlaikus nāk par labu katram atsevišķi. Netaisnība ir pieļaujama vien tādā mērā, ka tā sniedz maksimālu priekšrocību vismaznodrošinātākajiem. Taisnīgums paredz neaizskaramību, kas nav atceļama pat visas sabiedrības labklājības vārdā. Galu galā taisnīgums ir godīgums un paredz cilvēka krietnumu.

Kā tad ir ar taisnīgumu Latvijā? Izlīdzinošais taisnīgums ir valsts pārziņā. Taču Latvijā ir vērojama valsts atkāpšanās, it kā vadītos pēc principa, ka katrs pats vainojams savās nelaimēs. Tiek ignorēts arī taisnīgums starp paaudzēm. Latvijā tiek „apjāti” ne tikai pensionāri, bet arī jaunā paaudze, kas nāk pasaulē kā parādnieki. Pensionāri pat tiek sašķiroti — atliek vien būt citas valsts pensionāram, lai nepiemeklētu pašmāju grūtdieņu liktenis. Še vietā atgādināt anamnētisko taisnīgumu, kas ļauj saglabāt atmiņā pastrādātās ļaundarības. Visvienkāršākā šī taisnīguma izpausme ir vēlēšanas, atceroties sastrādāto un atbildīgi izraugoties savus pārstāvjus. Taču anamnētiskais taisnīgums ir arī plašāks. Savulaik veiktās deportācijas bija klaja netaisnība. Taču patlaban savulaik deportētie tiek vēlreiz apdalīti salīdzinājumā ar tiem, kas devās uz ārzemēm un patlaban ir atgriezušies Latvijā.

Demokrātija paredz līdzdalību, un viena no tās izpausmes formām ir sociālais dialogs. Latvijā gan pārstāvošos šajā ziņā raksturo kurlums, neprasme sarunāties vai, tiesa, dažkārt, ļaušana darīt pašu vietā. Taču nevajadzētu aizmirst, ka modernā demokrātija un taisnīguma princips ietver arī tiesības uz pretošanos un pilsonisko nepakļāvību. Un šajā jomā Latvijā pagaidām ir izmantoti vienīgi paši vienkāršākie, primitīvākie līdzekļi.

Šie ir tikai daži jautājumi (nereti gan izteikti apgalvojuma formā), par kuriem diskutēs Eiropas Komisijas pārstāvniecības rīkotajā diskusijā „Kāda demokrātija ir Latvijā?”. Sarunā piedalīsies Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību katedras docente Jautrīte Briede un Sociālo zinātņu fakultātes Politisko zinātņu nodaļas vadītāja, profesore Žaneta Ozoliņa, dzejnieks Knuts Skujenieks un Sabiedrības par atklātību „Delna” padomes priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Diskusija notiks šā gada 8. oktobrī (sākums plkst. 16.00) Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulv. 28, Rīgā, 2. stāva konferenču zālē.

Top komentāri

Jānis
J
Igor Šuvajev, man Jānim ir PILNĪGI VIENALGA KĀ JŪS TO SAUCAT, BET MAN IR SVARĪGI, LAI 1) VĒLĒŠANAS BŪTU FAKTISKI , ĪSTI , RIKTĪGI AIZKLĀTAS, 2) LAI DEPUTĀTUS ,KURI NEPILDA SOLĪJUMUS VARĒTU TRIEKT TIKPAT VIEGLI KĀ PĒC PREZIDETA IEROSINĀJUMA 3)LAI DEPUTĀTĀTIEM TIKTU MAKSĀTAS ĪSTĀS ALGAS (pirms tam noskaidrojat kādas tās īsti ir) 4)LAI TIESNEŠUS ,KURU LIKUMU LOCĪJUMIEM TAUTA NEUZTICAS, TAUTA ARĪ VARĒTU TRIEKT . JA ŠITAS IR , TAD JŪS IGOR ŠUVAJEV (UN ARĪ CITI) VARAT RUNĀT KO GRIBAT!
mjā>jānim
m
un, kas būtu, ja vēlēšanas pēkšņi būtu pilnīgi atklātas???? un atbildību prasītu ne tikai no ievēlētajiem, bet arī no vēlētājiem? tad nebūtu, kur slēpties aiz 100 purniem un rādīt ar pirkstu uz 10 zagļiem - lūk vainīgie! vai nav tā, ka šodien zupas virtuves un naktspatversmes klienti pilnīgi aizklāti un likumīgi iebalso šleserus un godmaņus, kuriem t.s. 'tautas' mandāts tiek izsniegts par 5 latiem uz purnu? vai ierēdņu armija un viņu ģimenes nav balsojamā mašīna, kas nodrosina labu vietu skaitu saeimā? es gribētu redzēt to sarakstu ar uzvārdiem, KAS BALSOJA par šķēlēm, kalvīšiem, godmaņiem un gribētu zināt no kā man prasīt atbildību par tik gudriem balsojumiem vai tomēr katram purnam nevajag uzņemties atbildību par saviem lēmumiem un par saviem balsojumiem ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja