Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kārlis Vītols. Gredzens ar melnu aci

Mākslinieks Kārlis Vītols atklājis savu personālizstādi Aptumsums

"Pats neesmu redzējis pilnīgu saules aptumsumu, bet tēvs man stāstīja, kad viņa bērnībā bijis pilnmēness, visi dzīvnieki kūtī sākuši trakot. Iestājies pilnīgs vājprāts. Iracionālas bailes - ne tikai dabā, bet arī sabiedrībā. Tāpēc arī mitoloģijā saules aptumsums ir veids, kā pārklājas divas pasaules: racionālā un iracionālā. Ļoti interesanti, kad to visu sāk pētīt," savas personālizstādes nosaukumu Aptumsums skaidro mākslinieks Kārlis Vītols.

Janvārī kinoteātrī Rīga viņš skatītājiem piedāvāja ironisku animācijas pasaku Velna Fudži, par ko nule nominēts Dienas Gada balvai kultūrā. Spēlēties ar mītiem, arhetipiem, klišejām un piešķilt tiem uguntiņu K.Vītolam patīk. Pat gribas paklusām nosēsties stūrī un skatīties, kādas emocijas, spontānas asociācijas izstādes apmeklētājiem zemapziņā rodas, lūkojoties uz viņa gleznām. K.Vītols negrib dāļāt koncepcijas un scenārijus. Te jūs redzēsiet jūrā izplūdušas naftas "portretu". Šo mazu, melnu, salijušu putnu atgādinošo radību katrs var iztēloties, kā vēlas.

"Manā skatījumā mākslas darbam jāievelk cilvēks pasaulē, no kuras viņš lietas un jēdzienus var ieraudzīt citā gaismā. Ir, piemēram, vecs noplucis šķūnītis, kurš nevienam nepatīk, bet tu viņu uzglezno tā forši, un pēkšņi cilvēki ierauga, ka tam šķūnim ir vērtība," stāsta K.Vītols. Strādāt skaisti, lai izpatiktu publikai, viņam derdzas. "Tā, man liekas, ir tāda pati fiška kā reklāma: smuka forma bez satura. Tā ir cilvēku muļķošana. Vismaz man tas nav vajadzīgs."

Ķerties klāt gleznošanai māksliniekam nemaz nav viegli. "Mūsdienās liela problēma ir, vai glezniecība vispār ir vajadzīga. Manā skatījumā glezniecība kā medijs ir diezgan atrofējusies. Agrāk nebija cita attēla komunikācijas veida, bet tagad ir žurnāli, foto, TV, internets. Glezniecība vairs nepilda to funkciju, kā dēļ kādreiz tika radīta. Tāpēc man ļoti interesants ir jautājums: ko vispār vērts gleznot? Visas manas radošās krīzes saistītas ar šo jautājumu," atzīst K.Vītols.

Viņa izejas punkts mākslā ir arhaiskā domāšana. Dzīvā daba, kuras sastāvdaļa esam arī mēs. "Mani interesē, kā var glezniecībā personificēt jēdzienus. Piemēram, uzgleznot benzīntanka portretu. Viņš taču apziņā ir sasodīti dzīvs!" Tā ir mūsdienu mitoloģija, atzīst mākslinieks.

"Par kāzām tāda interesanta lieta: laulības gredzens veidojies no apļa kā sakrālas formas - tā ir kā pāreja no viena cilvēka uz otru. Rudiments, ko cilvēki vēlējušies saglabāt. Saules aptumsums jau arī ir aplis. Arhaiskās un modernās pasaules satikšanās," uzskata K.Vītols.

Pēc tam, kad jau bija iekārtojis izstādi, mākslinieks pamanījis, ka centrā kā akmentiņš gredzena viducī neviļus sanācis melnā, mazā nišā ievietotais animācijas video, ko ietver galerijas baltās sienas ar gleznām. Tas pats apļa arhetips, tīri neapzināti. "Nenaratīvais, nestāstošais kino, tā varētu nosaukt. Par to, kā vīrietis nonāk līdz sievietei. Vīrieša pasaule - Mēness pasaule, Sievietes pasaule - Saules pasaule." Tas gan ir pretēji daudzu seno kultūru nosacītībai, kur Mēness jeb zemapziņas dzīļu pasauli parasti apdzīvo sievišķais, taču K.Vītolam ir sava versija: "Es jau dzīvoju šeit. Man Saule ir sievišķais. Ja dzīvotu Austrumos, būtu pretēji." Desmit minūšu garā animācijas filma ir viena no suģestējošākajām izstādes daļām, ko noteikti vērts noskatīties. Kādēļ māksliniekam bijis svarīgi to parādīt līdz ar gleznām? "Glezniecībā tu vari fiksēt tikai statiskas vērtības, bet ar filmu - ievest skatītāju transa stāvoklī, izmantojot laiku." Saturiski filma izstādē pilda rituāla funkciju. Gleznas ir logs uz citu realitāti, kas skatītājam ir (būtu) jāierauga.

Esmu ļoti vecmodīgs, 30 gadus vecais mākslinieks atzīstas. Viņam šķiet dīvaini, ka latvieši bieži vien tik ļoti tiecas prom, nonievā visu pašu zemē topošo un slavē svešo. Arī mākslā. "Man liekas otrādi: te vari ļoti labi strādāt tieši tāpēc, ka te viss ir tavs. Tu zini, kā uz ko skatīties, ar ko operēt." Šī ir piektā K.Vītola personālizstāde. Atpūsties kā uz vasaras pusi pieklātos viņš netaisās, jo slinkot nepatīk un jaunu ideju netrūkst.

*

Izstāde

Kārļa Vītola personālizstāde Aptumsums

Galerijā Pirmais stāvs (Strēlnieku ielā 3) - līdz 12.V.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja