Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Labs dārznieks bagātina augsni, ja grib sagaidīt ražu

Jā, tāds ir secinājums: turīgiem ļaudīm jāsāk domāt par to, lai arī līdzcilvēki ir paēduši! Par to mani mudināja domāt jaunais LTV 1 raidījums ''Sarkanā līnija”, kurā tika diskutēts par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) un tika aizskarta ļoti būtiska tēma, proti, ka pēc pasaules prakses šis nodoklis paliek galvenokārt pašvaldībām.

Arī es pats 2008. gadā, viesojoties ASV, uzzināju, ka Ohaijo štatā pašvaldībām paliek 2% no jebkuriem darījumiem ar nekustamo īpašumu (pirkšanas, pārdošanas, mantošanas). Par procentu lielumiem, protams, var diskutēt, bet būtu tikai godīgi, ja lielākā daļa no nodokļiem, kas saistīti ar nekustamo īpašumu, paliktu pašvaldībās.

Galu galā tie, kam pieder šie īpašumi, vēlas, lai tiem blakus būtu sakopti ceļi, lai būtu pievilktas komunikācijas un lai arī vide, kurā šie cilvēki dzīvo, būtu nodrošināta ar mūsdienīgām kultūras, sporta un atpūtas iespējām.

Pašvaldība galu galā ir vistuvāk iedzīvotājam, un viņi savas vajadzības parasti nāk risināt uz pašvaldību. No tās nodokļu bāzes, ar kuru pašvaldībai ir bijis jāsaimnieko līdz šim, iznāk tikai „ielāpi” uz ielām un māju jumtiem. Attīstībai ar to nepietiek.

Līdz šim dažai pašvaldībai paveicās, ka tās vadītājs bija ''īstās'' partijas biedrs, dažai bija iespēja paņemt attīstībai kredītus... Vēl dažus gadus būs pieejams ES finansējums, bet kā attīstība notiks pēc tam? Dīvaini, ka sliktajos padomju laikos visās apdzīvotajās vietās varēja uzcelt gan sporta centrus, gan kultūras namus, bet tagad mazajās pašvaldībās bieži vien nav pat tik daudz naudas, lai vecās būves kārtīgi izremontētu, kur nu vēl uzceltu jaunus.

Otra svarīga lieta, par kuru ir vērts aizdomāties, ir šāda. Turīgiem ļaudīm, manuprāt, ar NĪN vai cita nodokļa palīdzību būtu jāsāk dalīties ar sabiedrību, kurā viņi paši vēlas mierīgi un droši dzīvot. Valstij, protams, būtu jādara viss iespējamais, lai turīgi vai vismaz iztikuši kļūtu visi iedzīvotāji. Un labs dārznieks bagātina augsni, ja grib sagaidīt labu ražu. Uzskatu, ka ir jābūt turīgo ļaužu nodoklim, un tāpat kā valstī ir noteikts iztikas minimums, būtu jānosaka arī mūsu valsts attīstības līmenim atbilstošs ar nodokli neapliekams ''jumta minimums''.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja