Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Laikmetīgās mākslas centrs jūnijā rīkos komiksu meistardarbnīcu

14.jūnijā un 15.jūnijā Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) sadarbībā ar komiksu kultūras žurnālu "kuš!" un "Latvian Art Directors Club" organizēs komiksu meistardarbnīcas "Vizuāli stāsti", informēja LMC projektu koordinatore Zane Zajančkauska.

Divu dienu radošajā darbnīcā Andrejsalā vācu komiksu mākslinieki Hennings Vagenbrets un Markus Hūbers strādās ar Latvijas māksliniekiem un stāstniekiem, rādot dažādus veidus, kā stāstīt stāstus vizuāli, kā atrast stāstu, kā to attīstīt un pabeigt, ko stāstīt ar tekstu, ko ar attēlu un ko atstāt nepateiktu.

Uz komiksu meistardarbnīcu "Vizuāli stāsti" mākslinieki un stāstnieki, piemēram, rakstnieki, dzejnieki un scenāristi, var pieteikties līdz 27.maijam, sūtot CV un īsu motivāciju uz e-pastu "[email protected]".

Komiksi, sākušies kā komiski komentāri avīžu lapās 19.gadsimtā, mūsdienās attīstījušies visdažādākajos virzienos, tostarp radot plašu avangarda jeb neatkarīgo komiksu virzienu, kuram vairs nav nekāda sakara ar kariķēšanu vai komisku komentāru. Tā vietā komikss tiek izmantots kā vizuālās mākslas līdzeklis, kas pauž mākslinieka ideju līdzvērtīgi glezniecībai, video mākslai, grafikai vai jebkuram citam vizuālās mākslas virzienam.

Patlaban avangarda komiksu virziens plaši attīstīts tādās valstīs kā Vācija, Francija, Beļģija, Šveice, Itālija, bet Latvijā mākslinieku uzmanību saistījis salīdzinoši nesen.

Vācu mākslinieks Hennings Vagenbrets ir viens no kādreizējās Austrumberlīnes avangarda komiksu un ilustratoru grupas līderiem. Gan avangarda grupai, gan pašam Vagenbretam raksturīga jaunu vizuālo valodu un tehniku meklējumi. Mākslinieka plakātu, grāmatu dizaini vairakkārt guvuši starptautiskus apbalvojumus. Kopš 1994.gada Vagenbrets ir vizuālo komunikāciju profesors Berlīnes Mākslu akadēmijā.

Savukārt Markus Hūbers ir komiksu un ilustrāciju mākslinieks no Hamburgas. Savos komiksos viņš eksperimentē ar teksta un attēla attiecībām. Viņa komiksi un ilustrācijas regulāri tiek publicētas starptautiskos žurnālos, izstādīti Parīzē, Hamburgā, Berlīnē, Prāgā un citviet. Hūbera komiksu stāsti tiek dēvēti par kinematogrāfiskiem, jo bieži vien stāstu izstāsta tieši detaļas, tuvplāni un izvēlētie redzes leņķi.

Noskatieties arī:

videosižetu par šveiciešu komiksu mākslinieka Lūka Manharta izstādi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja