Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latvijai jāieņem kultūras eksporta niša

Nereti nākas dzirdēt cilvēkus runājam par to, ka Latvijai nav iespēju sasniegt citu Eiropas valstu līmeni, jo neesam nedz zeme ar bagātīgiem dabas resursiem, nedz arī rūpniecības ziņā attīstīta valsts. Tomēr esam aizmirsuši vienu no galvenajām latviešu tautas bagātībām – mūsu valstī ir virkne talantīgu mūziķu, dejotāju, aktieru un mākslinieku. Tāpēc viens no iespējamiem Latvijas attīstības scenārijiem manā skatījumā ir kultūras eksporta veicināšana.

Esam samērā maza valsts, tādēļ, lai tiktu pamanīti plašajā pasaulē, mums ir jāspēj piesaistīt interese. Un kultūra ir labākais veids, kā to izdarīt. Mūsu izcilie kultūras jomas pārstāvji ne tikai sekmē Latvijas valsts atpazīstamību un pozitīvā tēla nostiprināšanos pasaulē, bet arī veicina investīciju piesaisti citām jomām.

Taču viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem tam, lai mūsu kultūras, mākslas un mūzikas projekti kļūtu par eksportspējīgu produktu un veicinātu arī tūristu piesaisti mūsu valstij, ir atbilstošas infrastruktūras nodrošināšana. Tādēļ nekādā gadījumā nedrīkstam aizmirst par valsts finansējuma piesaisti kultūras nozarei, kā arī tuvākajos gados nepieciešams daudz aktīvāk izmantot ES struktūrfondu līdzekļus. Šajā ziņā kā pozitīvu piemēru varu minēt uzsākto Kongresu nama rekonstrukciju Rīgā.

Uzskatu, ka Latvijai ir potenciāls eksportspējas virzienā attīstīt arī radošo industriju, jo jau iepriekšējo gadu pieredze liecina par pozitīvu filmu, mākslas un mūzikas festivālu praksi. Šeit kā pozitīvākos piemērus var minēt tādus mūzikas festivālus kā „Positivus”, „Summertime”, „Saulkrasti Jazz”, arī „Jaunais Vilnis”. Precīzi noteikt šo festivālu ietekmi uz ekonomiku, protams, ir grūti, jo šāda veida statistiku ietekmē virkne faktoru. Taču domāju, ka ekonomiskais ieguvums ir vērā ņemams, kaut vai tādēļ, ka katrs ārzemju tūrists mūsu valstī dienā iztērē 42 latus.

Visbeidzot vēlos uzsvērt, ka nepieciešams arī nopietns valsts ieguldījums kultūrai attīstībai, tostarp kultūrizglītībā, kultūras infrastruktūrā un radošajā procesā kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja