Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijas politiskā virsotne baidās no demokrātijas

Pēc formas esam Eiropas Savienībā, bet pēc satura – aizkrāsnē. Par laimi, izskatās, ka Latvijas sabiedrība lēnām mostas un negrib vairs samierināties ar šauras politiskās elites aizbildnieciskumu, kura vismaz gada garumā izliekas neredzam sabiedrības prasības pēc vairāk politiskām un sociālām tiesībām. Tomēr, izskatās, ka ar vienu referendumu ir bijis par maz.

Prezidents ir saņēmies un ir gatavs sasaukt ārkārtas Saeimas sēdi, lai pateiktu, ka nāks klajā ar saviem piedāvājumiem, kā mainīt Satversmi tā, lai tautai būtu lielāka kontrole pār valstī notiekošo. Tajā, pašā laikā, nav skaidrs, ko tad mēs visi šajā sēdē darīsim, ja prezidenta piedāvājums ir bijis zināms jau pasen, savukārt debates šajā sēdē ir liegtas. Latvijas politiskā elite, valdošā koalīcija ir pieņēmusi lēmumu savu Pirra uzvaru referendumā mēģināt nostiprināt ar parastajām metodēm. Tas ir novilcināt laiku, jaukt prātus ar viltus piedāvājumiem, piemēram, ar jaunu Tautas partijas ekonomisko plānu kā iziet no krīzes, bet galvenais, ar liegumu izteikties tad, kad analīze ir vis vajadzīgākā.

Saeimas ārkārtas sēde nav jāsasauc, lai Prezidents varētu iesniegt konstitucionālos labojumus Saeimā izskatīšanai, bet Saeima, slēpjoties aiz nepieciešamības konsultēties ar ekspertiem un ilgi domāt par šīm reformām novilcinās reformu īstenošanu tik tālu, ka šīm reformām vairs nebūs nekāda iespaida uz esošo politisko vidi.

Valdība, valdošā koalīcija, valdošās partijas paniski baidās no demokrātijas. Tās cer tikt cauri ar izbīli atgūstot kontroli pār situāciju tad kad tauta nav gatava vairāk šo kontroli viņiem atļaut. Tādēļ arī saeima ir liegtas debates. Šī valdība nav leģitīma, šī Saeima nav vairs leģitīma, jo tauta šai valdībai un Saeimai vairs netic un neuzticas! Šai Saeimai ir jāiet prom pirms tam izdarot kaut nedaudz laba - vispirms pieņemot konstitucionālos grozījumus. Bez tam, ir nepieciešams pieņemt vēl divas izmaiņas Latvijas likumdošanā:
1. Ir jāmaina Latvijas vēlēšanu sistēma, tā, lai politiķiem būtu lielāka atbildība sabiedrības priekšā, un lai visos sarakstos galvgalī nerēgotos vieni un tie paši uzvārdi;
2. Ir jāpieņem partiju finansēšanas likums, kas paredz, kaut daļēji partijas finansēt no budžeta, jo šo naudu sabiedrība spēj labāk kontrolēt, nekā oligarhu naudu. Partijām ir jābūt saistītām ar valsts budžetu nevis oligarhu labvēlību. Tas tikai stiprinās demokrātiju un tautvaldību.

Uzskatu, ka tieši tagad, pēc referenduma ir svarīgi, ka Latvijas partiju pārstāvji, nevalstiskās organizācijas, uzņēmēji un vienkārši aktīvi cilvēki valstī rūpīgi izanalizē, gan to kāpēc esam nonākuši tikt tālu, gan arī to ko mums kopīgi darīt tālāk.

Kas attiecas uz prezidenta lomu, ja Prezidents grib būt patiess tautas pārstāvis, tam ir jāspēj lemt prātīgi un neatkarīgi nevis 2 soļi uz priekšu un viens atpakaļ. Patreizējā situācijā, kad prezidents ir nokavējis ar pirmo paziņojumu par nostāšanos tautas pusē, Prezidentam vajadzēja uzstādīt partijām, valdībai un saeimai ultimātu- 2 mēnešu laikā no šīs dienas pieņemt konstitucionālos grozījumus kuri atbilst referenduma laikā izteikto grozījumu patiesam garam, pieņemt vēlēšanu likuma grozījumus un partiju finansēšanas no budžeta likumu. Ja tas netiks izdarīts, Prezidentam ir jāatlaiž šī Saeima. Būs vismaz, iemesls svinēt Latvijas valsts 90. dzimšanas dienu, kā dienu, kas aizsāk ceļu uz Latviju, kā patiesu, modernu un Eiropejisku demokrātiju..  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja