Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Liekulība kā vērtība

Kopš pagājušās ceturtdienas daudz esmu domājis par Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes pieņemto lēmumu piemērot diskvalifikāciju pieciem izlases spēlētājiem. Bezprecedenta, ļoti izlēmīga un barga rīcība. LBS parūpējās, lai tās lēmums lielai sabiedrības daļai kaut uz mirkli būtu uzmanības centrā. Un vienaldzīgo ir maz.

Tā kā mīlu šo spēli un arī pats esmu strādājis LBS, vēlējos paust savu viedokli. Bet sākšu ar retorisku jautājumu: ja izšķirošajā spēlē ar Vāciju būtu iemesti nepieciešamie trīs punkti, kāds arī būtu diskvalificēts? LBS ģenerālsekretārs E.Šneps skaidroja, ka "tas bija vērtību balsojums. Jautājums bija par basketbola kā sporta veida reputāciju”.

Ja šis bija vērtību jautājums, tad lēmumiem bija jābūt jau pirms čempionāta. Nav pieņemami, ka pirms turnīra LBS bez maz vai lepojās ar šīs paaudzes basketbolistu "slikto puišu" tēlu, to reklamēdama un pat kultivēdama, bet pēc sportiskas neveiksmes sacensībās atrod grēkāžus, kurus nu enerģiski un liekulīgi "mazgā" visas sabiedrības priekšā par visa basketbola pēdējās desmitgades grēkiem. Nav un nekad nav bijis viss kārtībā ar vairuma šīs izlases spēlētāju attieksmi. Nenoliedzu. Es to zinu tāpat kā visa LBS vadība. Tāpat kā vairums treneru, basketbola speciālistu un žurnālistu, kā arī līdzjutēju. Bet tas nenozīmē, ka atbildību par līdzšinējo nedarīšanu, emociju un baiļu pašiem par savu ādu iespaidā var izgāzt uz pāris basketbolistiem. Atcerēsimies, ka puiši izlasē spēlē bez atalgojuma, riskējot ar traumām un saviem līgumiem klubos. Dara to tā, kā māk, tā kā treneri ir iemācījuši. Uzskatu, ka dažam labam "paldies" arī vajag pateikt, taču jādara tas ir korekti, LBS vadībai un treneriem izskaidrojot savu nostāju atsevišķiem spēlētājiem un sabiedrībai un tā rezultātā neuzaicinot tos uz nākamā gada valstsvienību. Tā būtu rīkojies es. Tas, manuprāt, liecinātu par vērtībām. Tas, kas notika pagājušonedēļ – par liekulību.

Bet jāskatās nākotnē. 20.oktobrī ir sasaukta LBS Padomes sēde. Es kā šīs institūcijas loceklis sagaidu no LBS vadības skaidrību divos jautājumos: pirmkārt, izlases kopējā snieguma izvērtējumu, t.sk. treneru, personāla un izlases vadības profesionalitātes vērtējumu, un, otrkārt, rīcības plānu nākamajam gadam (vislabāk jau vēl ilgākam termiņam): kādi būs valstsvienības modeļa un treneru kolektīva veidošanas principi? Pirms pieņem tik nozīmīgus lēmumus kā pagājušonedēļ, iepriekš jautātajam ir jābūt skaidram. Skaidrība par nākotni ir nepieciešama arī sabiedrībai, kas nu ir tikai satracināta.

P.S. Vakar portālā diena.lv bija ievietots jautājums: Vai ar basketbolistu sodīšanu izdosies panākt cerēto efektu? Pārlasot lasītāju pārdomas, konstatēju, ka savās sajūtās neesmu vientuļš. Ieskatam - who cares (autors): „Efekts (nezinu, vai cerētais) ir panākts. LBS vadība ir lieliski demonstrējusi savu 'pedagoģisko'/vadības impotenci un nespēju nodrošināt disciplīnu izlases treniņu laikā un atbilstošu sniegumu čempionātā, un tagad, lai piesegtu savu diezgan atsegto pēcpusi, mēģina kļūt taisnāka par pāvestu un dala nesamērīgus sodus, tos pamatojot ar "morāli". Ja godīgi, tad drīzāk izskatās, ka tur drīzāk vadību vajag nomainīt, jo parasti, ja kāds darbinieks slikti strādā, tad, visdrīzāk, ka vainīgs ir viņš, bet, ja slikta strādāšana/nestrādāšana ir raksturīga vairākiem, TAS JAU IR VADĪBAS MAZSPĒJAS RĀDĪTĀJS”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja