Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Liela iespēja

Es teicu: "Rīgas dome ir smagnēja birokrātiska institūcija, kas ir galvenais šķērslis ekonomiskajām problēmām. No krīzes var izvest tikai uzņēmēji, tāpēc jāļauj viņiem strādāt. Problēmas nevar risināt ar kādu jaunu procedūru. Vislabākais, ko pašvaldība var izdarīt krīzes apstākļos ir pavākties malā uzņēmējiem."

Jānis Dinevičs (LSDSP) teica: "Pilnīgas dumjības."

Valsts kontroliere Ingūna Sudraba teica: "Nepieciešams principiāli vienoties, ar ko ir jānodarbojas valstij. Vispirms ir jānosaka, bez kā mēs dzīvot tiešām nevaram. (..) Pārējo mēs varam deleģēt privātajam sektoram vai vispār likvidēt".

Arī Valsts Kancelejas direktore Gunta Veismane runā par "birokrātijas norietu un uzņēmējdarbības saullēktu".

Kuram taisnība? Manuprāt, secinājumi ir vienkārši.

Tieši uzņēmēji ir tie, kuri radīs darbavietas, viņi ir tie, kuri atdzīvinās ekonomisko vidi. Taču tā vietā, lai būtu pretimnākoša komersantiem, Rīgas dome izceļas ar smagnēju un neefektīvu birokrātisko aparātu un nepārspējamu vēlmi regulēt, visu noteikt un darīt pati. Taču slikta ideja ir iedomāties, ka pašvaldība vai valsts kaut ko var izdarīt labāk, nekā uzņēmēji. Īpaši krīzes apstākļos.

Pavisam spilgti Rātes darbības filozofiju raksturo būvniecības saskaņošanas shēma Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta mājas lapā. Tas ir nebeidzamais stāsts, kas acīmredzami laupa, nevis vairo mūsu labklājību.

Birokrātija ir jāsamazina, un pēc iespējas vairāk funkcijas jādeleģē privātajam sektoram.

Piemērs. Ar pašvaldības policiju mēs sastopamies vienīgi brīžos, kad nevietā novietotam auto ir uzlīmēta soda kvīts. Nevis pie skolām, parkos, iekšpagalmos par drošību rūpējoties. Kāpēc, lai līdzīgi kā Vācijā, kur atļauto ātrumu uz ceļiem kontrolē īpaši licenzētas privātās kompānijas, arī Rīgā ar neatļautā vietā atstātu auto šoferiem necīnītos līdzīgi? Esmu pārliecināts, ka tas būtu gan efektīvi, gan lēti. Un pašvaldības policists tajā laikā, piemēram, kādam bērnam pie skolas palīdzētu šķērsot ielu.

Un vēl. Birokrātija ir ne tikai būtisks šķērslis uzņēmējdarbībai, bet arī labvēlīga augsne korupcijai. Katrs lēmējs, katra vīza ir potenciāls korupcijas risks.

Maza birokrātija ir liela iespēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja