Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Naksnīga deva laikmetīgās mākslas

Naktī no 5. uz 6. septembri rīdzinieki un pilsētas viesi koncentrētā veidā un bez maksas varēs baudīt laikmetīgo mākslu mūsdienu kultūras forumā Baltā nakts. Tas ir vienīgais šāda mēroga pasākums Latvijā, un tas šoruden notiks jau desmito reizi, stāsta foruma komunikācijas vadītāja Linda Vītola-Barānova.

Šogad par Baltās nakts programmas vadmotīvu izvēlēta gaismas tēma, atbalstot ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) izsludinātā Gaismas un gaismas tehnoloģiju gada ideju. Forumam apstiprināti 23 pamatprogrammas projekti, kurus īstenos vietējie mākslas un kultūras dzīves organizatori, kā arī sadarbības partneri un mākslinieki no ārvalstīm. "Šo gadu laikā Baltās nakts programmā ir izveidojies labs pasākumu kopums - ir gan atzīti starptautiski projekti, gan vietējo mākslinieku un kultūras dzīves entuziastu iniciatīvas," uzsver L. Vītola-Barānova. Pasākuma organizatori arī lepojas, ka vairāk nekā pusi no norisēm veido brīvprātīgas, pašu Rīgas vietu, mākslinieku, entuziastu iniciētas aktivitātes un katru gadu tās kļūst arvien pārdomātākas un daudzveidīgākas.

L. Vītola-Barānova starp šīgada norisēm īpaši izceļ izstādi Le Cambrioleur/Kramplauzis, kas iepazīstina ar Francijas laikmetīgo mākslu, atklājot 56 autoru darbus. Tā ir lielākā Francijas laikmetīgās mākslas izstāde, kāda Latvijā organizēta, un tās eksponātus franču kurators Gēls Šarbo izvēlējies no sešām privātkolekcijām. Aizraujošs solās būt arī DUNDU lielformāta gaismas leļļu teātris no Vācijas pilsētas Štutgartes - dzīvās mūzikas pavadījumā labsirdīgie, komunikablie un teju piecus metrus garie gaismas milži klejo pa pilsētu, nevairoties iesaistīties saspēlē ar garāmgājējiem un apkārtējo vidi.

No vietējo mākslinieku projektiem izceļams Skaņu mežs Anglikāņu baznīcā, kas sastāvēs no minimālisma kino un mūzikas. Savukārt izstāžu zālē Arsenāls būs apskatāma unikāla mākslinieka Ginta Gabrāna gaismas, skulptūru un 3D video instalācija Sešas mīnus viena galva. Kino mīļotājus priecēs kino uz sienas Jēkaba ielā 11, Centrāltirgus Sakņu paviljonā, Rīgas Kino muzejā un kino Splendid Palace pagalmā - šeit tiks demonstrētas filmas, kuras atklāj dažādus Rīgas attīstības un tās vēstures, sadzīves un ietekmju posmus.

Kopš 2005. gada, kad Baltā nakts Latvijas galvaspilsētā tika organizēta pirmo reizi, foruma apmeklētāji ir atklājuši daudzas unikālas Rīgas vietas. Šogad atklājamo sarakstā ir Gaismas pils un LU Dabaszinātņu centrs Jelgavas ielā 1.

Plašāka informācija par foruma programmu - www.baltanakts.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja