Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Neizmantota iespēja bezdarba mazināšanai - sociālie uzņēmumi

 

„Neizprotami, ka Rīgas domes līdz šim pilnībā neapgūts risinājums bezdarba mazināšanai ir sociālo uzņēmumu dibināšana,” norāda politisko partiju apvienības Libertas.lv Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidāte Elizabete Bruksle. „Jāapzinās, ka sagaidāmais rudens un ziemas periods daudziem iedzīvotājiem un līdz ar to arī pašvaldībai būs ļoti grūts. Sociālie uzņēmumi var būt viens no veidiem, kā vismaz daļēji risināt sagaidāmās sociālās problēmas.”„

 Sociālie uzņēmumi ir daudzviet pasaulē jau ierasta prakse, kad uzņēmums tiek dibināts „labu mērķu vārdā”. Tie  pilda funkcijas, kas sabiedrībai ir ļoti vajadzīgas, tomēr paveiktais nenes lielu peļņu. Taču sociālie uzņēmumi ir veids, kā pašvaldībai efektīvi atrisināt divas vajadzības – mazināt bezdarba problēmu, nodarbinot uzņēmumos sociāli neaizsargātākās grupas, un paveikt pašvaldībai nepieciešamus darbus,” stāsta Silvija Šimfa, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece sociālajos un veselības jautājumos (Libertas.lv Rīgas domes deputāta kandidāte).

 „Sociālie uzņēmumi ražo preces vai sniedz pakalpojumus citām sociālās jomas iestādēm, piemēram, veļas mazgāšana, ēdiena gatavošana un piegāde, mēbeļu izgatavošana, remontdarbi, un tamlīdzīgi. Tas rada jaunas darba vietas cilvēkiem, kam grūti konkurēt parastajā darba tirgū. Savukārt sociālā uzņēmuma piedāvājums ir lētāks, nekā iegādājoties šīs preces vai pakalpojumus ārpus sociālo uzņēmumu tīkla,” tā S. Šimfa. 

„Lai arī sociālie uzņēmumi pasaulē tiek dēvēti par uzņēmumiem, kas „nes vairāk nekā peļņu”, tomēr arī tie var būt savā darbībā sekmīgi. Patiesībā bieži vien tiem ir nepieciešams tikai sākotnējs pašvaldības atbalsts un stimuls. Sociālo uzņēmumu mērķis ir nodarbināt ilgstošus bezdarbniekus vai pirmspensijas vecuma cilvēkus, kam bieži pietrūkst uzdrošināšanās un uzņēmības sākt pastāvīgu uzņēmējdarbību. Ar pašvaldības sākotnēju atbalstu, piemēram, apņemšanos gada laikā maksāt visiem darbiniekiem minimālo algu, var pietikt, lai tālāk jau uzņēmums darbotos sekmīgi pats saviem spēkiem,” skaidro Andris Lasmanis, Mazo un vidējo uzņēmumu sadarbības padomes dibināšanas iniciators (Libertas.lv Rīgas domes deputāta kandidāts).

 „Libertas.lv apzinās, ka šā gada beigu mēneši un nākošais gads būs ļoti grūti. Daudzi no Rīgas iedzīvotājiem, kas šobrīd jau ir zaudējuši darbu, to tuvākajā laikā var arī neatrast. Pašvaldībai ir jāmeklē alternatīvi veidi, kā atrisināt šo cilvēku sociālās vajadzības - nevis vienkārši izsniedzot pabalstus, bet ļaujot viņiem kļūt par aktīviem sabiedrības locekļiem un nodokļu maksātājiem,” uzsver Elizabete Bruksle. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja