Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nezaimot piemiņu!

Bijušais politiķis Jānis Jurkāns savā intervijā laikrakstam „Telegraf” ir pārkāpis jebkuras ētikas un gluži vienkārši – cilvēcības normas, apgalvojot, ka Polijas Prezidenta bojāeja netālu no Katiņas ir likteņa pirksts. Jo raug, Polijas Prezidents lidojis uz Katiņu, kur apglabāti Staļina režīma noslepkavotie poļu virsnieki. Pēc Jurkāna domām: ” to cilvēku kauli, kurus viņš izmantoja savās politiskajās interesēs”.

Protams, Jānim Jurkānam varētu atgādināt, ka poļu virsnieku, kuri bija gatavi cīnīties par savu zemi pret hitlerisko karaspēku, noslepkavošana ir viens no baisajiem Staļina režīma noziegumiem. Varētu arī sacīt – ja noslepkavoto pieminēšana ir savu politisko interešu īstenošana, tad Jurkānam vajadzētu to pārmest visai poļu tautai (starp citu, bijušais politiķis gan nav atteicies no tautības „polis” savā pases ierakstā, bet, acīmredzot sevi ir nodalījis no pārējiem tautiešiem Polijā un pasaulē).

Vēl bijušajam politiķim Jurkānam varētu atgādināt, ka pagājušajā gadā Putins Polijas pilsētā Gdaņskā pieminēja pagātni, visai nepārprotami atvainojoties par slepeno Polijas sadalīšanu 1939. gadā starp Vācijas un PSRS ietekmes zonām, kuras rezultātā notika arī poļu virsnieku noslepkavošana: „Jāatzīst, ka visi mēģinājumi pielabināties nacistiem, kas tika īstenoti no 1934. līdz 1939.gadam, slēdzot dažādas vienošanās un paktus ar viņiem, ir nepieņemami no morālā viedokļa. Taču arī no praktiskā un politiskā viedokļa tās bija bezjēdzīgas, aplamas un bīstamas.”

Tomēr, manuprāt, ir vietā Jānim Jurkānam pavaicāt dažas lietas.

Vai mums vajag aizmirst Otrā pasaules kara izraisītāju un slepkavu nodarīto? Aizmirst par nodevīgi noslepkavotajiem poļu virsniekiem? Aizmirst par Hitlera un Staļina koncentrācijas nometnēm? Vai pēc Jurkāna domām, viņa pieminētais „likteņa pirksts” skars arī Eiropas Savienības politiķus, kuri katru pavasari ierodas bijušajā Aušvices koncentrācijas nometnē, lai pieminētu tur nomocītos? Un arī viņi tur ierodas, izmantojot lidmašīnas. Tiesa gan, līdz šim deputāti vienmēr ir atgriezušies mājās, nelaimes gadījumu neskarti. Vai viņi ir pagātnes vergi? Ja tā, tad kāpēc 9. maijā Maskavā tiek rīkotas parādes par godu uzvarai un tajās jāierodas tik daudzu valstu vadītājiem?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja