Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Padarīsim politiku!

Jau par banalitāti kļuvis apgalvojums, ka tikko ASV notikušās prezidenta vēlēšanas izraisīja agrāk nepiedzīvotu sabiedrības mobilizēšanos. Es to piedzīvoju vistiešākajā veidā, baudot iespēju priekšvēlēšanu laikā dzīvot Vašingtonā, darot ar vēlēšanām tieši saistītu darbu. Sabiedrības līdzdalība izpaudās caur Vašingtonas ielās ikdienā sastopamiem jauniešiem, kas, Obamas T-krekliņos tērpušies, mēģināja ar ikvienu garāmgājēju parunāt "par Obamu".

Satiekot savu vienpadsmitgadīgo radinieku, mēs, protams, parunājām par Makkeinu un Obamu. Savu bijušo kolēģi, pensionētu ASV diplomātu, kas dzīvo Vašingtonā, es tā arī mēneša laikā nesatiku, jo viņš visu šo laiku pavadīja, tuvējos štatos staigājot no mājas uz māju, aģitējot par Obamu.

Tomēr šīs līdzdalības būtību laikam visspilgtāk ietvēra manas Ņjūmeksikā dzīvojošās draudzenes stāsts par viņas deviņgadīgo dēlu, kas, neviena nemudināts, nolēma pats izgatavot Baraka Obamas plakātus, pārdot tos kaimiņiem un naudu ziedot Obamas kampaņai. Jau agrāk un jo īpaši tagad "parunāšana par politiku" un "politikas padarīšana" bija sabiedrības ikdienas sastāvdaļa, apliecinot to, ka politika nav nekāds ārpus normālo cilvēku dzīves esošs universs, bet ka tā vistiešākajā veidā attiecas uz ikviena ikdienas dzīvi un ļoti konkrēti veido mūsu dzīves ietvaru.

Vēl esot ASV, ar prieku saņēmu ziņas par to, cik Latvija šajā laikā skaisti svinēja Latvijas valsts 90. gadadienu. Tomēr līdz deviņgadniekam, kas nemudināts iedomājas izgatavot kāda kandidāta plakātus, pārdot tos kaimiņiem un naudu ziedot politiskai partijai, mums vēl ļoti tālu. "Nu ko jūs iedomājaties!", daudzi teiks, "viņiem taču tie mūsu graši nav vajadzīgi, mēs neko negribam dzirdēt par to netīro politiku, negodīgajiem politiķiem, mēs taču vienmēr nīgri dodamies uz vēlēšanu iecirkņiem "lai izvēlētos mazāko ļaunumu". Un vispār, mēs padomju laikos esam gana daudz politiskos plakātus izgatavojušies".

Ar šādām pārdomām atceļā uz mājām, šķirstīju pagājušās piektdienas Kultūras Dienu un manas pārdomas lieliskā veidā sasaucās ar rakstnieces Noras Ikstenas sleju, kurā viņa stāsta par vienu svarīgu Ikšķiles iedzīvotāju uzvaru - senas brīvdabas skatuves nosargāšanu savai pilsētai. Kā redzams, norobežošanos no politikas nepiekopj izcili Latvijas kultūras darbinieki, acīm redzot nebaidoties, ka tas kaut kādā veidā sagandēs viņu "tīro mākslu". Kā gan līdzdarbošanās sava ciema vai pagasta politikā varētu sagandēt normālo cilvēku dzīvi? Tikai izaicināt mūsu personīgo pasivitāti, kas jāpārvar. Viens ir skaidrs - ja tu nepiedalies un neveido politiku - tavas dzīves ietvaru - tad politika veido un nosaka tavu dzīvi un tev neatliek nekas cits kā burkšķēt savā virtuvē par apkārt esošām nejēdzībām. Skaidrs, ka klausoties virtuves burkšķēšanā, Latvijā vēl ilgi neizaugs meitenes un zēni, kas pašrocīgi un pašpārliecināti darinās to iecienīto politisko kandidātu plakātus. Pēc skaisti nosvinētās Latvijas deviņdesmitgades, es gribētu ierosināt - ja tu neiesaisties, tad nesūdzies; ja gribi sūdzēties, tad kaut ko arī dari!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja