Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Par Latvijas Žurnālistu savienību un tās neko nedarošo valdi

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Grupa žurnālistu šorīt izplatīja atklātu vēstuli Latvijas Žurnālistu savienības vadībai, jautājot kāpēc laikā kopš tās ievēlēšanas tā būtībā nav darījusi pilnīgi neko. Vēstulē, kuru esmu parakstījis arī es, rakstīti šādi vārdi:

"Ar savu bezdarbību un tikai šķietamo esamību Žurnālistu savienība pati kļūst par apdraudējumu preses brīvībai un žurnālistu profesionālajām, ekonomiskajām un sociālajām interesēm. [..] Ne profesionālā ētika, ne žurnālistu darba un profesionālās tiesības, ne vārda brīvība un redakcionālā autonomija -- neviens no šiem latviešu (vārda visplašākajā nozīmē) žurnālistikas kultūrai un sabiedrībai būtiskākajmiem un aktuālākajiem jautājumiem joprojām nav Latvijas Žurnālistu savienības darba kārtībā. Organizācija pat nereaģē uz mediju vidē būtiskiem notikumiem, piemēram, filmas \'Putina sistēma\' izņemšanu no LTV programmas un Latvijas Televīzijas ģenerāldirektora izraudzīšanās procesu."

Jāatzīst, bezdarbība ir LŽS ierastais stāvoklis. Ilgus gadus savienību kūrēja dāma vārdā Ligita Azovska, minētajā laika posmā ne ar kādām īpaši pamanāmām aktivitātēm LŽS neizcēlās. Pērn organizācijas vadību pārņēma grupa aktīvāku ļaužu, tajā skaitā Ainārs Dimants, Rita Ruduša u.c. Viņi sāka pārbaudīt organizācijas lietvedību un finanses, kā arī aktīvi runāt par tām lietām, kuras LŽS gadiem ilgi bija ignorējusi pavisam, tajā skaitā arī par ētiku un darba tiesībām.

Acīmredzot kādam tas nebija tīkami, un ļoti drīz LŽS notika apvērsums. Pērn oktobrī ārkārtas pilnsapulcē tika ievēlēta atkal jauna valde, tajā skaitā veseli trīs ļaudis no Atkarīgās Rīta Avīzes, trīs no laikraksta Čas, vienu no Rīgas balss, vienu no žurnāla Patiesie Stāsti, un vienu no Latvijas Avīzes. Kas šiem ļaudīm kopējs? Nu, Atkarīgā, Rīgas balss un Patiesā dzīve ir Latvijas naftas biznesa kabatā, savukārt Čas "izceļas" ar tā vadības pārliecību, ka brīvajā laikā redaktori un žurnālisti var pārtapt par Saeimas un pašvaldības kandidātiem. Lieki teikt, ka ar žurnālistiku kā tādu tam ir visnotaļ maz sakara.

Un tāpēc jau ir saprotams, kāpēc kādreizējā Dienas biznesa redaktora un pašreizējā Atkarīgās skribenta Jura Paidera vadībā LŽS nav darījusi pilnīgi neko, tajā skaitā četru mēnešu laikā nav pat mainījusi organizācijas mājaslapu internetā, lai atspoguļotu jaunās valdes sastāvu. Kāpēc? Lapā paskaidrots, ka patlaban notiekot valdes reģistrēšana Uzņēmumu reģistrā ... tātad, veselus četrus mēnešus pēc notikušā. Ventspils naftas interesēm nekāda profesionāla ētika nav vajadzīga, tas ir skaidrāks par skaidru. Tai ir vajadzīgi ļaudis, kuri sava maka dēļ ir gatavi melot un ignorēt visu, kas neatbilst naftinieku (vai pareizāk sakot "pareizo" naftinieku) interesēm. Paralizēta Žurnālistu savienība perfekti atbilst šādiem centieniem.

Tāpat kā vakar, bloga ieraksts jābeidz ar vārdu "nožēlojami".

Jauku visiem dienu!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja