Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Par tiesnešu ētiku, kas pieklibo

Kad jurists nolemj kļūt par tiesnesi, viņš sev izvirza ļoti augstus izglītības, profesionālās izaugsmes un morāles standartus. Tiesneša amats ir jurista karjeras augstākā latiņa, cienījama un atbildīga profesija, uz kuras pleciem lielā mērā gulstas sabiedrības vērtējums par to, cik tiesiska valsts mēs esam un kā tajā spējam aizstāvēt katra pilsoņa aizskartās intereses.

Nestrīdos – tiesnešu rokās patiešām ir ļoti svarīgi pienākumi un izšķiroši lēmumi, kuru pieņemšanā būtiska ir neatkarība. Tomēr nevaru piekrist, ka šīs neatkarības garants ir tikai un vienīgi atalgojuma lielums. Sak’, cik saņemam, tā strādājam!?

Šāds atsevišķu tiesnešu uzstādījums būtu saprotams, ja vien mēs šobrīd neatrastos situācijā, kad tikko esam spējuši novērst valsts bankrotu un mēģinām noturēt trauslo finansiālo stabilitāti, lai spētu ikvienam, kurš no valsts kases saņem maksājumus, nodrošināt to stabilitāti un regularitāti. Ja vien 25305 no 27754 valsts pārvaldē strādājošo nesaņemtu mazāk par pirmās instances tiesas tiesnešiem. Galu galā, vai patiešām tiesneši, virzot jautājumu par sava atalgojuma palielināšanu, jūtas vienoti ar savu tiesu darbiniekiem, kuru mēneša atalgojums ir ap 200 latiem?

Vērtējot savas algas, tiesneši ir atvēruši strīdīgu diskusiju ne tikai par samērīgumu un taisnīgumu, bet arī ētiku, kuras robeža šajā jautājumā ir ļoti trausla. Ne mediķiem, skolotājiem, policistiem, ne arī citu profesiju pārstāvjiem nav iespēju pašiem izskatīt sūdzību par savu algu palielinājumu robežās no 2075 latiem līdz 5603 latiem. Viņu darba pienākumi ir vienlīdz atbildīgi, savukārt atalgojums – nesalīdzināmi zemāks.

Visiem tiesnešiem, kuri iesniedza sūdzību par savu atalgojumu, man gribas atgādināt, ka 20-tajos gados juristi izvēlējās tiesneša amatu, lai kalpotu savai valstij un veidotu un stiprinātu savas valsts tiesisko sistēmu. Šis uzdevums savu aktualitāti nav zaudējis arī šobrīd.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja