Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Par valsts pārvaldes efektivizāciju

Gudrasgalvas.lv portālā Signe pajautāja, kā es domāju efektivizēt valsts pārvaldi. Tā kā tur atbildes ierobežo 140 zīmes, šeit es nedaudz izvērstāk pastāstīšu par savām idejām. Jau iepriekš pasaku, ka daļēji šīs idejas ir zagtas no Edvarda de Bono grāmatas "Simplicity". Un vēl, iespējams, ka es par šito jau esmu rakstījis, bet man ir slinkums meklēt to ierakstu. Tātad, visas šīs lietas prasa izmaiņas likumos par atalgojumu valsts pārvaldē un dažus papildus pienākumus Valsts kontroles darbiniekiem, bet būtībā nekam sarežģītam tam nevajadzētu būt.

1) Ierēdņi (tantes un onkuļi, kuri gadiem sēž pie rakstāmgaldiem no 9 līdz 5iem), kuri ir ķēdes pašā apakšā un paši vairs nesaprot, ko viņi tur dara. Es pieņemu, ka spēju novērot un domāt daļa vēl nav zaudējusi. Viņiem tiek piedāvāta iespēja pašiem uzrakstīt iesniegumu Valsts kontrolei ar skaidrojumu kā bez viņu darba var iztikt (ar noteikumu, ka šie pienākumi netiek vienkārši uzkrauti kādam citam). Ja izrādās, ka tas tiešām ir iespējams, šis darbinieks (vai darbinieki) tiek atlaisti, bet viņiem turpina maksāt algu vēl aptuveni 1-2 gadus. Un šajā laikā viņi var strādāt jebkur citur (privātajā sektorā vai kandidēt uz citām vakancēm valsts pārvaldē) un saglabāt šo ienākumu avotu.

2) ja tas ir izpildāms daļēji un tiek samazināts darba apjoms, šiem cilvēkiem tiek izmaksātas prēmijas atbilstoši ietaupītajiem līdzekļiem gada griezumā (teiksim, 50%-100% no ietaupītajiem līdzekļiem)

3) struktūrvienību vadītāji- ja viņiem izdodas samazināt izdevumus savās struktūrvienībās (nezaudējot efektivitāti!), viņi arī saņem pusi no ietaupītajiem līdzekļiem gada griezumā.

4) gada beigās ierēdņiem, kuri ir izrādījuši iniciatīvu un kaut kādā veidā uzlabojuši darba efektivitāti valsts pārvaldē, tiek piešķirtas prēmijas.

Prēmijas tiek pamatotas katram saņēmējam individuāli, un struktūrvienības vadītājs paraksta šos dokumentus. Un neder skaidrojumi: "par priekšzīmīgu attieksmi par darbu", "par papildus pienākumu veikšanu tādā un tādā laika posmā" vai jebkādi citi savārstījumi, kuri nevienam neko neizsaka. Jābūt konkrētām lietām, kuras var pierādīt ar skaitļiem, virsstundas tiek apmaksātas atsevišķi, par tām prēmijas neizmaksā.

Šie dokumenti tiek padarīt publiski pirms apstiprināšanas, jau iesniegšanas brīdī, lai citi var tos komentēt un apstrīdēt katrā līmenī. Katrs nākamā līmeņa vadītājs paraksta zemāka līmeņa apstiprinātos dokumentus (ar savu parakstu apliecina savu piekrišanu, ka prēmijas tiek piešķirtas pamatoti). Un tā līdz ministram. Jebkurš var apskatīt šos dokumentus, iepazīties ar tiem un iesniegt sūdzības Valsts kontrolē. Ja izrādās, ka kāda no posmiem kāds kaut ko ir nošmaucis vai "lējis ūdeni", visi, kas parakstījuši "virs" viņa, tiek uzskatīti par atbildīgiem (tiek izteikt rājiens, pēc otrā rājiena vai uzreiz tiek atlaisti, atkarībā no nodarījuma smaguma) un tā līdz pat attiecīgās nozares ministram, kuram pēc būtības būtu jādemisionē.

Būtībā šī sistēma motivē valsts pārvaldē strādājošos padomāt par to, kā ietaupīt valsts līdzekļus, par to saņemot pretī adekvātu samaksu padarītajam. Jo es neticu mehāniskai līdzekļu apgriezšanai visur par 10-20%.

Jautājumus un piebildes atstājiet komentāros, centīšos atbildēt operatīvi, jo, iespējams, kaut ko esmu piemirsis pieminēt.

Mans profils Gudrajās galvās: http://gudrasgalvas.lv/kandidats/maris_antons

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja