Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pensijas kā Austrālijā?

Pirms kāda gada, vēl Saldus mēra amatā, man bija interesanta saruna ar kādu latviešu izcelsmes kundzi no Austrālijas. Viņa vēlējās nokārtot Saldū kādas īpašuma tiesības un cita starpā pastāstīja par to, kā darbojas pensiju sistēma Austrālijā.

Austrālijā pensijas vairāk kalpo kā viens no valsts sociālās palīdzības instrumentiem. Proti, pensijas saņem tie valsts pilsoņi, kuru pārticība un gada ieņēmumu slieksnis nepārsniedz zināmu turības slieksni. Tātad Austrālijā pensijas bagātniekiem nemaksā vispār!

Manuprāt, šāda ideja pensiju reformai tīri labi noderētu arī Latvijā. Vai tas būtu kas aplams, ja tiem, kuru gada ienākumi pārsniedz, piemēram, 120 minimālās algas – uz šo brīdi tas būtu apmēram 1800 latu mēnesi – valsts pensiju vispār nemaksātu . Šie iedzīvotāji taču tīri labi varētu iztikt ar ienākumiem, kas ir mūsu valsts Ministru prezidenta pašreizējās mēneša algas apmērā.

Savukārt būtu tikai taisnīgi, ja minimālā pensija jebkuram Latvijas iedzīvotājam būtu vismaz iztikas minimuma līmenī. Tā, protams, ir pavisam atšķirīga pensiju aprēķina sistēma, taču nez kāpēc Austrālijā tāda labi funkcionē, un cilvēki tur jūtas tīri apmierināti. Vienlaikus droši vien būtu nepieciešams beidzot ieviest tā saucamo nulles jeb sākuma deklarāciju visiem valsts iedzīvotājiem. Šī deklarēšanās noderētu gan pensiju aprēķinu veikšanai, gan arī progresīvā nodokļa piemērošanai valsts labāk pelnošajiem iedzīvotājiem.

Progresīvais Iedzīvotāju ienākumu nodoklis (IIN) jau tiek piemērots visās attīstītajās Eiropas valstīs, līdz ar to ir tikai laika jautājums – kad tas atnāks līdz Latvijai. To ieviešot, vajadzētu gan papētīt no kādiem ieņēmumiem to sāk piemērot. Diez vai būtu lietderīgi un tālredzīgi progresīvo IIN piemērot ienākumiem, kas nepieciešami, lai viens pieaugušais var reāli uzturēt sevi un vienu bērnu, respektīvi, to varētu sākt piemērot no ienākumiem, kas ir ne zemāki par diviem mūsu valstī noteiktajiem iztikas minimumiem.

Ja gribam, lai mūsu valstī ir mazāk blēdību, lai iedzīvotāji varētu uzturēt vismaz divus bērnus ģimenē un pensionāri varētu dzīvot cilvēka cienīgas vecumdienas, tad kaut kas ir jāmaina krietnākas valsts sociālās politikas virzienā!

Ja turīgiem valsts iedzīvotājiem pensijas nebūs jāizmaksā, tad labāk izdosies pārējiem izmaksāt pensijas, par kurām var vismaz izdzīvot! Protams, vienlaicīgi valstij ir jāpalīdz saviem iedzīvotājiem kļūt par turīgiem ļaudīm! Bet tā jau ir cita saruna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja