Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Purvīša balvas ekspertu grupa nosaukusi 2009.gada pirmā ceturkšņa nominantus

PURVĪŠA BALVA, kas ir augstākais un dāsnākais apbalvojums Latvijas laikmetīgajā mākslā, tiks pasniegta 2011.gada februārī. Par balvas pirmo laureāti šogad kļuva videomāksliniece Katrīna Neiburga, saņemot prēmiju Ls 20 000. Tikmēr jau zināmi otrās Purvīša balvas pieci nominanti, kuri tiks virzīti fināla atlasei, kas notiks 2010.gada beigās.

Ekspertu grupa, izvērtējot šā gada pirmā ceturkšņa notikumus Latvijas vizuālajā mākslā, nosaukusi piecus nominantus — to vidū ir fotomākslas klasiķe Inta Ruka, gleznotājs Arturs Bērziņš, zīmētājs Harijs Brants, kā arī multimediju mākslinieki Voldemārs Johansons un Romāns Korovins. Eksperti secinājuši, ka šā gada janvārī —martā šie mākslinieki piedāvāja vērtīgākās un interesantākās izstādes.

Purvīša balvas ekspertu darba grupā 2009.—2010.gadā strādā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM)

XX gs. 2.puses—XXI gs. kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja mākslas zinātniece Elita Ansone, izdevniecības Neputns galvenā redaktore mākslas zinātniece Laima Slava, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) docents, Jauno mediju kultūras centra RIXC dibinātājs mākslinieks Raitis Šmits, žurnāla Foto Kvartāls galvenā redaktore mākslas kritiķe Alise Tīfentāle, laikraksta Diena kultūras nodaļas žurnālists Jegors Jerohomovičs, mākslas zinātniece un kuratore Ieva Kulakova, LMA asociētais profesors Jānis Taurens.

2009.—2010.gadā eksperti izvirzīs nominantus reizi ceturksnī. 2010.gada nogalē ekspertiem būs jāpieņem galīgais lēmums par astoņiem finālistiem, kuru darbi tiks demonstrēti Purvīša balvas kandidātu izstādē. "Purvīša balva tiek piešķirta māk-

sliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu Latvijā vai pasaulē ar izcilu mākslas darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp laikmeta dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām," teikts balvas nolikumā. Autori var būt nominēti gan par izstādi kopumā, gan par atsevišķiem darbiem.

Purvīša balvu piešķir LNMM sadarbībā ar muzeja patronu azartspēļu uzņēmumu Alfor, kas apņēmies atbalstīt šo projektu desmit gadus.

***

Purvīša balva


2009.gada pirmā ceturkšņa nominanti

Inta Ruka par personālizstādi Amālijas iela 5a Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Voldemārs Johansons par eksperimentālo gaismas un skaņas instalāciju Varavīksne tumsas valstībā galerijā

K.Māksla Liepājā

Romāns Korovins par fotogrāmatu un personālizstādi Ziema — vasara, ziema — vasara — nāve Rīgas mākslas telpas Intro zālē

Arturs Bērziņš par personālizstādi Bez nosaukuma (tautiskais romantisms) Rīgas mākslas telpā

Harijs Brants par zīmējumu sēriju no personālizstādes Zīmējums galerijā Māksla XO

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja