Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Simtgades programmas ietvaros atklāj trimdas un emigrācijas laikmetīgās mākslas izstādi Gotlandē

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs 4. augustā Gotlandē mākslas galerijā Körsbärsgården Konsthall atklās izstādi Gotlande. Patvērums ar skatu māju virzienā, informēja izstādes pārstāve Marta Krivade.

Ekspozicija Gotlandē ir daļa no Rīgas izstādes Pārnēsājamās ainavas, kas no aprīļa līdz jūnijam bija aplūkojama Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un izvirzīta Kilograms kultūra 2018 balvai.

Gotlandei bija ievērojama nozīme Latvijas un Igaunijas vēsturē, kļūstot par patvērumu tūkstošiem bēgļu, kas mazās zvejnieku laivās šķērsoja Baltijas jūru Otrā pasaules kara laikā, bēgot no Padomju okupācijas spēkiem. Izstāde Gotlande. Patvērums ar skatu māju virzienā izseko Latvijas trimdas mākslinieka Lara Strunkes un Igaunijas trimdas mākslinieka Enno Halleka stāstiem, kā arī strādā ar mūsdienu latviešu un somu laikmetīgajiem māksliniekiem Ingu Melderi un Miko Hincu, kuri veido jaunas interpretācijas par neseno Baltijas jūras reģiona kopīgo vēsturi.

Izstāžu cikls Pārnēsājamās ainavas apzina Latvijas trimdas un emigrācijas mākslas izpausmes, sākot no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Tas seko Baltijas emigrācijas un trimdas personībām, aplūkojot tās plašākā 20. gs. mākslas norišu, migrācijas un globalizācijas kontekstā.

"Ja palūkojas tālākā vēsturē, cilvēku migrācijas plūsmas karu, politisku un ekonomisku pārmaiņu iespaidā ir notikušas nepārtraukti. Trimda, diaspora un migrācija ir arī pasaules kultūrtelpas raksturlielumi, kuru izpausmes noteikušas ne vien izmaiņas pasaules kartē, bet arī veidojušas augsni atšķirīgu mākslas un kultūras norišu attīstībai, veicinot kultūru sajaukšanos, pārklāšanos un jaunu ideju un virzienu rašanos," stāsta izstādes kuratores Solvita Krese un Diāna Popova.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra starptautiskais izstāžu cikls Pārnēsājamās ainavas Rīgā, Parīzē, Gotlandē, Ņujorkā un Berlīnē notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, iesaistot plašu Latvijas un starptautiskās mākslas scēnas institūciju, pētnieku, kuratoru un mākslinieku loku.

“Pārnēsājamo ainavu” izstādi Gotlandē atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Baltic Art Center, Körsbärsgården Konsthall, Frame Contemporary Art Finland.

Izstāde bus skatāma līdz 30. septembrim Körsbärsgården Konsthall, SUNDRE VÄSTERGÅRDE 135, 623 30 Burgsvik, Zviedrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja