Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šovakar notiek Muzeju nakts

Šovakar Muzeju naktī Vecrīgā — kino, fotogrāfija, cirks un politika

MUZEJU SALA ir ne tikai Berlīnē, bet arī Vecrīgā, Alksnāja ielā, kur savu mājvietu raduši četri muzeji — Rīgas Kinomuzejs, Latvijas Fotogrāfijas muzejs, Latvijas Sporta muzejs un Tautas frontes muzejs, kas atrodas turpat netālu Vecpilsētas laukumā. "Mēs esam tik labi kaimiņi, ka mums allaž gribējies kaut ko darīt kopā. Pirmais pasākums bija pirms diviem gadiem, bet šoreiz gribam savu draudzību parādīt visiem apmeklētājiem un popularizēt Muzeju salu," skaidro Kinomuzeja vadītāja Elīna Reitere. Šoreiz Muzeju nakts viesiem tiek piedāvāta īpaša kopīga programma Līdzsvara noturēšanas māksla. "Līdzsvars būs jānotur gan tiešā, gan pārnestā nozīmē!" viņa smaidot brīdina. "Manuprāt, šajā gadījumā var citēt Raini: ikvienam ir roka jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu tiek!"

Kinomuzejs, protams, piedāvās kino — muzeja pagalmā apmēram no plkst.21.30, kad jau būs satumsis, tiks demonstrēta 60. un 70.gados tapusi amatierkino izlase. "Gribu atgādināt, ka paralēli profesionālajam kino tolaik pastāvēja ļoti spēcīga amatierkino kustība, un daudzi kinoprofesionāļi savas gaitas sāka kā amatieri." Tiesa, pasākuma laikā pats muzejs, kur pašlaik aplūkojama Sergejam Eizenšteinam veltīta ekspozīcija, būs slēgts.

Fotogrāfijas muzejs izrādīs daļu no Strenčos atrastās senās fotogrāfiju kolekcijas — bildes, kas šā vai tā saistītas ar līdzsvara noturēšanu. Šajā muzejā varēs noskatīties divas dokumentālās filmas — Leģenda par Minox un Pētera Krilova uzņemto filmu Klucis — nepareizais latvietis.

Savukārt Sporta muzejs piedāvās apskatīt izstādi, kas veltīta Rīgas Cirka 120 gadu jubilejai — gan fotogrāfijas, gan dažādus cirka aksesuārus, kas saglabājušies no xix gadsimta un par kuriem E.Reitere teic — pat nezināju, ka kaut kas tāds eksistē! Neizpalikšot arī konkursi un iespēja uzrāpties pa alpīnistu sienu. "Ir nepieciešams arī politiskais līdzsvars. Par to parūpēsies Tautas frontes muzejs, piedāvājot Tautu kustību paralēles — videohroniku seansus par nevardarbīgās pretošanās kustību fenomeniem divdesmitā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados," piebilst E.Reitere.

Šovakar no plkst.19.30 Alksnāja ielā un Vecpilsētas laukumā sanākušos izklaidēs Rīgas Cirka mākslinieki, demonstrējot ar līdzsvara noturēšanu saistītus priekšnesumus, un, protams, arī citu žanru mākslinieki. "Alksnāja iela, būdama viena no skaistākajām un senatnīgākajām ielām, noteikti ir pelnījusi cilvēku interesi!" uzsver Elīna Reitere.

*

Muzeju nakts

Pasākumi visā Latvijā šovakar sāksies plkst.19,

Fprogrammu meklējiet portālā www.diena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja