Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Taustīšanās pēc jauna mīta

Purvīša balvas pretendentiem pievienojas Maija Kurševa un Ēriks Apaļais

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 2018. gada 1. jūlija līdz 30. septembrim, Purvīša balvas ekspertu darba grupa balvai, kas tiks pasniegta 2019. gada aprīlī, ir nominējusi Maiju Kurševu par personālizstādi Izmeklēšana Laikmetīgās mākslas centrā Kim? (26.07.– 02.08.2018.) "Dažādos medijos radītu mākslas darbu ļoti "tīrs", viengabalains eksponējums. Fascinējošs video, kurā kā ugunskurā var lūkoties ilgi un dikti. Zīmju noslēpumainā kārtība, kuru gan rodas vēlēšanās atšifrēt, gan sametas baisi – ja nu tas ir kas tāds, ko labāk nezināt, kā Uluru. Kāds no apskatniekiem bija teicis, ka šī izstāde ir "telpiska pieredze", man tā vairāk atgādina skolas ķīmijas stundās veikto eksperimentu sajūtu – notiek kaut kas neizprotams, kā rezultātu paredzēt nevar. Tātad – izmeklēšana,» nomināciju pamato LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja, mākslas zinātniece Astrīda Rogule. "Maija ir kā detektīvs, kas izseko pats sevi, sava prāta un jūtu labirintus, mēģinot atrast ideju, kas visām lietām piešķirs jēgu. Šīs pētniecības virsotne ir magnētiski suģestējošā video animācija ar melnās trīsuļojošās līnijas rituāla deju," papildina mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska.

Ir nominēts arī Ēriks Apaļais par gleznu sēriju Diaries from Earth/Zemes dienasgrāmatas (2014–2018) Sporta ielas 2 kvartālā Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros (02.06.–28 .10.2018.) "Arī Ērika Apaļā gleznu gadījumā var runāt par kādu ritualizētu apsēstību. Gadu gaitā atkārtoti izstrādātie simboliskie elementi – bezmiesiski sniegavīri kā pazaudējušies putni, levitējošas grāmatas, mistiski zaru raksti vai citas zīmes – ienirst audekla melnā laukuma bezgalībā. Autora ekspozīcija Sporta ielā 2 uzjundī pārdzīvojumus un verbāli neizskaidrojamas atsauces uz mūsu kolektīvo pagātni vai varbūt nākotni. Piekrītu mākslas kritiķa Viļņa Vēja atziņai – «no šodienas pozīcijām, kad jauns mērķis nav izdomāts un apšaubīta pati progresa ideja un labākas nākotnes iespējamība, Apaļā rokdarbi izskatās kā rituāla taustīšanās pēc jauna mīta»,» vērtē Inese Baranovska.

Kopumā eksperti šajā periodā nominācijām izvirzīja astoņus mākslas notikumus, tostarp Ģirtu Muižnieku par personālizstādi Red Shift galerijā Māksla XO (21.09.–16 .10.2018.), Li Bond par personālizstādi 2. sezona – Epizodes / Season 2 – Episodes LNMM izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (10.08.–16 .09.2018.), Pēteri Līdaku par personālizstādi Tetrix mākslas centrā Noass (09.08.–15 .09.2018.), Laimdotu Steķi par personālizstādi IRT Free Riga mākslinieku rezidenču nama D27 dārzā (27.06.–17 .07.2018.), Elzu Sīli par personālizstādi A decent little hike on roads rural and dangerous, plus ugly galerijā Alma (13.07.– 28.08.2018.), Leonardu Laganovski par personālizstādi Tuvais un tālais galerijā Māksla XO (21.09.–16.10.2018.).

No 2016. gada 8. decembra līdz 2019. gada 10. janvārim Purvīša balvas ekspertu darba grupā darbojas LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja, mākslas zinātniece Astrīda Rogule, LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja, mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, mākslas kurators Kaspars Vanags, mākslas zinātniece, kuratore, Mūkusalas Mākslas salona vadītāja Sniedze Kāle, mākslas zinātniece Inese Riņķe un mākslas zinātniece un kritiķe Santa Mičule-Hirša. Purvīša balva tiks pasniegta 2019. gada aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja