Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tieslietu ministrs runā par nāvessodu. Ierēdņi tikmēr sargā slepkavu cilvēktiesības…

Vairākkārt arī šeit esmu rosinājusi diskusiju par nāvessodu un tā atjaunošanu Latvijā. Diskusijas ir bijušas gana skarbas un komentāros izskanējuši kategoriski pretēji viedokļi. Es joprojām esmu «par» nāvessodu un mani oponenti joprojām ir «pret». Šīs diskusijas patiešām ir bezgalīgas un katram ir savi neapgāžamie argumenti, kāpēc tā un ne citādāk.

Īpaši aktīvi par nāvessodu kā augstāko soda mēru sāk runāt tad, kad pie mums notiek kas šausmīgs. Tā ir arī šoreiz. Tieslietu ministrs nācis klajā ar paziņojumu, ka par nāvessoda atjaunošanu jādiskutē. Skaidrs, ka tas atkal jādara. Tikpat skaidrs arī, ka viss arī šoreiz beigsies diskusiju līmenī. Diemžēl.

Bet šī ministra atklāsme liek uzdot daudzu jautājumus. Svarīgākais no tiem – ko viņa ministrija darījusi visu šo laiku, lai likumdošanā manītu vismaz kaut ko, kas vairotu bērnu drošību? Man ir arī gatavas atbildes. Tieslietu ministrijas (TM) ierēdņi (lai neapvainotu visus – tad konkrēti - tā kundzīte, kas regulāri apmeklē Aizsardzības un iekšlietu komisiju) ir darījusi visu iespējamo, lai bērnu slepkavas justos gana droši, ka pārāk bargu sodu nesaņems. Šī kundzīte vienmēr gatava atsaukties uz Eiropas konvencijām, regulām un pat vienkārši vēstulēm, lai pierādītu, ka Eiropa neļauj mums atjaunot nāves sodu un ka mums ir svarīgas cilvēktiesības. Viņa nekad nav atsaukusies uz Eiropas konvencijām, kurās skaidri pateikts, ka upura tiesības vērtējamas augstāk nekā slepkavas cilvēktiesības…

Tieši TM ierēdņi ir tie, kuri Juridiskajā komisijā dara visu iespējamo, lai komisija nevarētu virzīt tālāk Krimināllikuma grozījumu, kas jau otro gadu aizkavējies komisijā. Šis grozījums paredz, ka bērnu izvarotājiem un slepkavām nepienākas pirmstermiņa atbrīvošana. TM nepārtraukti izgudro viltības, kāpēc šāds grozījums neder. Tā vietā, lai juridiski piekoriģētu un bez problēmām virzītu tālākai izskatīšanai. Grozījums varēja stāties spēkā vēl pirms notiesāja Justīnītes slepkavu. Pateicoties TM un Juridiskās komisijas lēnīgumam šis nelietis var cerēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu un atkal apdraudēt bērnus.

Tāpat TM bija tā, kas saņēmusi pat ne direktīvu vai kādu striktu prasību, ar steigu pavasarī metās steidzamības kārtā virzīt parlamentā Krimināllikuma grozījumus, kas paredzētu svītrot no tā nāvessoda izpildi kara laikā (šī redakcija pašlaik vēl ir spēkā). Parlaments tomēr šo ministrijas steidzamo vajadzību noraidīja, uzskatot, ka vismaz simboliski, bet šis soda mērs likumā jāsaglabā.

Tāpat TM ierēdņi komisijās apkaroja priekšlikumu ieviest pedofilu reģistru.

Daudz lietu, kas darāmas ikdienā, neieviešot radikālas izmaiņas likumos, bet radītu jelkādu cerību, ka bērnu drošība valstī ir prioritāte. Tieši TM ar lielu cītību apkarojusi visus iesniegtos priekšlikumus. Tieši tāpēc jautājums – vai mūsu Tieslietu ministrs patiešām runā to, ko domā? Ja atbilde ir apstiprinoša, tad kāpēc viņa vadītās ministrijas ierēdņi ar tādu centību un neatlaidību dara visu, lai pasargātu noziedznieku cilvēktiesības?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja