Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vai ir iespējama labāka pasaules finanšu sistēma?

Daudziem pat izteikti brīvā tirgus piekritējiem ir skaidrs, ka līdzšinējā starptautiskā finanšu sistēma ir izgāzusies. Ar šādiem apgalvojumiem nesen nāca klajā pat ASV prezidents, kas pārstāv Republikāņus, pasaules kapitālisma vienu no lielākajiem balstiem. Partiju, kas starptautiski ir stutējusi un veicinājusi šo nu jau tuvu bankrotam esošo sistēmu.

Eiropas sociāldemokrāti jau labu laiku pirms šiem notikumiem brīdināja starptautiskās institūcijas par iespējamām sekām. Šobrīd, kad sliktākās prognozes ir piepildījušās, ir jāizmanto iespēja un sistēma nevis akli jāsalāpa un jāstutē, bet gan jāpārveido, lai nākotnē neatkārtotos šādi notikumi.

Eiropas Sociāldemokrāti pieprasa, lai nacionālās valdības un starptautiskās institūcijas veic tālejošas un pārdomātas investīcijas visās dalībvalstīs - tādās nozarēs kā ražošanas infrastruktūra, izglītība un klimata izmaiņu kontrole. Eiropai nepieciešama drosmīga zaļās izaugsmes stratēģija, lai sāktos ekonomikas atveseļošanās un tiktu radītas jaunas, pastāvīgas darbavietas.

Finanšu tirgus pārmērīgais un riskantais parāds, pārmērīgais atalgojums, interešu konflikti un caurspīdīguma trūkums ir nepietiekama regulējuma rezultāts, tādēļ Eiropas sociāldemokrātisko partiju pārstāvji, tai skaitā LSDSP, ir pieņēmuši 7 soļu plānu ceļā uz saprātīgu finanšu tirgus regulējuma ietvaru:

1. vienots tiesiskais regulējums, kas aptvertu visus finanšu tirgus dalībniekus, ar pastiprinātu uzraudzību visā finanšu tirgū;

2. caurspīdīgums un atklātība, tai skaitā attiecībā uz parādiem;

3. saistošas prasības pret kapitālu attiecībā uz visiem finanšu tirgus dalībniekiem;

4. noteikumi, kas novērstu pārmērīgu aizņemšanos;

5. ierobežojumi atalgojumam un kompensācijām, kā arī mehānismi, kas nodrošinātu to, ka atalgojums ir atkarīgs gan no zaudējumiem, gan no peļņas;

6. jauni noteikumi, lai novērstu interešu konfliktus;

7. darbinieku interešu aizsardzība, piemēram, darbinieku informēšana un konsultēšanās ar darbiniekiem visu veidu uzņēmumu pārņemšanas gadījumos, ieskaitot uzņēmumu iegādi ar aizņemtajiem līdzekļiem.

Novērst finansiālo krahu ir pirmais svarīgākais solis ES valdībām. Nākamajam solim jābūt vērstam uz labāka sistēmas regulējuma izstrādi un tādu politiku, kas nepieļautu, ka finanšu krīze pārvēršas ilgtermiņa ES ekonomikas lejupslīdē.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja