Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vai slimnīcu un skolu iznīcībai sekos arī teātri?

Aldis Cimoška,

„Sabiedrība citai politikai” Daugavpils nodaļas vadītājs

Nesen lielu sabiedrības sašutumu izpelnījās Kultūras ministrijas spriedelējumi par iespējām apvienot vairākus tautā iemīļotos teātrus, lai, tā teikt, samazinātu teātru radīto smago finansiālo slogu nabaga ministrijai. Par laimi tas neizdevās un pēc sabiedrības protestiem Rīgas teātri paliks, kur stāvējuši. Nu Kultūras ministrija, nevēloties samazināt pašas pārvaldes lielos izdevumus, atradusi veidu, kā ietaupīt, proti, palūkojoties aiz Rīgas robežām.

Kā zināms, Latvijā spēcīgi teātri ir ne tikai Rīgā, bet arī vairākās pilsētās, lai minam kaut vai Liepāju, Valmieru, Daugavpili. Nu, re – un Kultūras ministrija tagad izdomājusi, ka varēs ievērojami ietaupīt, ar varu Daugavpils teātri nododot pašvaldības pārzināšanā.

Un atkal viss notiek Dombrovska valdībai raksturīgajā stilā – lēmumi tiek pieņemti aizmuguriski. Neinformējot ne Daugavpils teātra vadību, ne teātra kolektīvu, Kultūras ministrija nosūtījusi Daugavpils pilsētas priekšsēdētājam Eigimam vēstuli, kurā informē par iespējamo Daugavpils teātra statusa maiņu no valsts finansēta teātra pāriet uz pašvaldības finansētu teātri. Vai arī tā likvidāciju.

Pēdējo dienu laikā simtiem daugavpiliešu parakstījuši atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām ar parību saglabāt Daugavpils teātri valsts paspārnē. Ir skaidrs, ka smagās ekonomiskās krīzes laikā Daugavpils pašvaldībai nepietiks līdzekļu teātra uzturēšanai, tāpēc ar Kultūras ministrijas „svētību” tas būs nolemts iznīcībai. Pašvaldībai uzturēt tādu iestādi nebūs pa spēkam, tāpēc jau šobrīd starp rindām ir lasāms Kultūras ministrijas viedoklis atteikties no Daugavpils teātra. Lieki teikt, ka Daugavpils teātris ir nozīmīgs kultūras flagmanis Latgalē, tas ir vienīgais profesionālais teātris Latgalē, vienīgais dramatiskais teātris Baltijā, kurā strādā divas aktieru trupas – krievu un latviešu.

Tāpēc es aicinu Latgales ļaudis un visus Latvijas iedzīvotājus nepieļaut šāda Daugavpils teātra likvidēšanu. Tas būs trieciens Latvijas un Latgales kultūrai. Un tas nebūs pirmais un vienīgais slēgtais teātris. Ja parādīsim valdībai, ka samierināmies ar to, tad sekos citu kultūras iestāžu slēgšana. Kurš būs nākamais slēgtais teātris vai bibliotēka?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja