Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vai Ukrainas ārpolitika mainīsies?

Par Ukrainas jauno prezidentu pasludināts Viktors Janukovičs. Cilvēks, kurš jaunībā divas reizes sēdējis cietumā par zagšanu un huligānismu, trīs reizes bijis valsts premjers un tiek saistīts ar Ukrainas oligarhiem no valsts austrumu reģiona. Tāpat Janukovičs tiek uzskatīts par Kremļa atbalstītu kandidātu.

Protams, ka Krievijas valdība daudz labprātāk amatā vēlas redzēt šo kandidātu, kurš ir pret Ukrainas dalību NATO un par krievu valodu Ukrainā. Tā iemesla dēļ ir izskanējušas bažas par Ukrainas ārpolitiku, kura pēdējos 5 gadus bija izteikti pro-rietumnieciska, bet tagad varētu kļūt pro-krieviska. Vai bažas ir pamatotas?

Skaidrs, ka Ukrainas attiecības ar Krieviju ievērojami uzlabosies pēc jaunā prezidenta stāšanās amatā, tomēr Ukrainas ārpolitika nekļūs pro-krieviska. Janukovičs ir pragmatiķis, kurš draudzējās ar visiem. Sagaidāms, ka Ukraina vairs tik ļoti nevēlēsies iestāties NATO, tomēr Janukovičs atbalsta valsts dalību Eiropas Savienībā un šajā jomā nekādas izmaiņas nav sagaidāmas. Arī attiecības ar ASV nekļūs sliktākas, jo Janukovičs saprot ASV lomu pasaules politikā. 2002. gadā tieši viņa vadītais ministru kabinets pieņēma lēmumu sūtīt karaspēku uz Irāku, lai palīdzētu ASV.

Janukovičs atsāks realizēt to ārpolitiku, kāda bija Leonīda Kučmas valdīšanas laikā un kuru speciālistu dēvēja par daudzu vektoru ārpolitiku. Tās ietvaros Ukraina draudzējās ar visām valstīm, lai gūtu pēc iespējas lielāku labumu. Viktora Juščenko valdīšanas laikā Ukrainas ārpolitika bija pro-rietumnieciska, tomēr iekšpolitikā tika ciestas daudzas neveiksmes, kuru dēļ kādreiz tik cienītais līderis zaudēja lielāko daļu no saviem atbalstītājiem.

Ukrainas ārpolitikā ir gaidāmas izmaiņas, taču tās nebūs ļoti kardināls un pamatā attieksies uz valsts dalību NATO. Tas ir ļoti skumji, tomēr reāli ir jāatzīst, ka Ukrainai vēl ir ļoti tāls ceļš ejams, lai tā atbilstu NATO un ES standartiem. Pēc pieciem gadiem, iespējams, Ukrainai atkal būs jauns prezidents, kurš varētu vēlēties redzēt valsti NATO. Tādēļ būtu ļoti svarīgi, lai NATO vadība un citas Rietumeiropas valsti uztur ciešas attiecības ar jauno prezidentu, arī Latvija. Līdz 2017. gadam Ukrainas ostas pilsētā Sevastopolē atrodas Krievijas flotes melnās jūras karaspēks. Ir ļoti svarīgi, lai jaunais prezidents šo līgumu ar Krievijas valdību nepagarina, jo tas uz ilgiem laikiem varētu slēgt Ukrainas iespējas pievienoties NATO. Jau tā iemesla dēļ mums ir jāatbalsta jaunais prezidents, lai netiktu pieņemti mums neizdevīgi lēmumi attiecībā uz drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja