Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Zem pseidonīma var rakstīt visādu zaņķi

Pēc vairākkārtējiem disputiem ar manas blogotāja daiļrades „cienītāju“ hodžo, kuri parasti beidzas ar savstarpējiem pārmetumiem muļķībā, es atcerējos kaut ko no pseidonīmu vēstures. Lasot kāda jau sen miruša vēsturnieka atmiņas (sauksim viņu par R.), uzdūros viņa stāstījumam par kādu tiesas procesu 1936.gadā Rīgā. Tiesas process, kurā pret savu gribu tika iesaistīts arī R., sākās, jo kāds zem sava nika, atvainojos, pseidonīma, 1935.gada rudenī „Jaunākajās ziņās“ bija nopublicējis kārtīgu „zaņķi.“

Vienā no „Jaunāko ziņu“ oktobra numuriem, kāds slēpjoties zem pseidonīma Nordicus uzrakstīja ar aroganci un apvainojumiem pārpildītu rakstu par to kā baltvāciešu biedrības (Rīgas un Liepājas Lielās ģildes, Rīgas Senatnes pētītāju biedrība) nevēžīgi izturās pret tautas gada mantojumu un nepiemērotos apstākļos glabā dažādus vērtīgus vēsturiskus manuskriptus un grāmatas. Šis Nordicus komentārs bija kā atbilde Vācijas laikrakstiem, kuri vainoja Latvijas valdību baltvāciešu diskriminācijā un nosodīja Latvijas valdības centienus nacionalizēt baltvāciešu organizāciju īpašumā esošās bibliotēkas un arhīvus. Raksts bija pilns ar kārtīgu Ulmaņa režīmu propagandu un tā mērķis bija attaisnot valdības rīcību pret baltvāciešu minoritāti.

Safabricējumi mijās ar patiesu informāciju, kuru Pieminekļu valdei bija sniedzis vēsturnieks R. Pēc šī raksta publicēšanas Rīgas Lielās ģildes arhivārs iesūdzēja tiesā „Jaunākās ziņas“ par neslavas celšanu un kā galvenais liecinieks šajā prāvā tika uzaicināts R., kurš nokļuva ļoti neveiklā situācijā, jo prāvā uzstājās pret saviem bijušajiem universitātes profesoriem—baltvāciešiem un viņiem prāvas rezultātā nācās pamest Latvijas Universitāti. Tas viss Nordicus propagandas komentāra dēļ.

Nordicus bieži Ulmaņa režīma laikā presē publicēja komentārus, kuri bija asi un vērsti pret baltvāciešiem. Šķiet ar savu īsto vārdu nekad to nebūtu uzdrošinājies darīt, tādēļ rūpīgi sargāja savu noslēpumu. Tikai pēc kara atklājās, ka Nordicus ir bijis LETAs (Latvijas Telegrāfa aģentūra) direktors Rihards Valdess-Bērziņš. Valdesam-Bērziņam viņa pseidonīms kalpoja par iespēju teikt to, ko viņš acīs nevienam neteiktu. Šodien Latvijas presē vairs neviens nepublicē savus rakstus ar pseidonīmiem (izņemot Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu). Tad tiem, kuri vēlas gānīties slēpjoties zem pseidonīmiem palicis vien internets.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja