Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ASV laista klajā plate, kurā ierakstīti 74 slavenu mūziķu kliedzieni

Varbūt tāda ir šī nervozā laikmeta zīme — kāda Ņujorkas pārauguša puiša iniciatīvas izpausme, kas rezultējusies visai dīvainā muzikālā produktā: ņujorkietis Līrojs Stīvenss pagaidām vēl tikai 500 eksemplāros izdevis vinila plati Favorite Recorded Scream — 74 slavenu mūziķu kliedzienus, bļāvienus, gārdzienus, aurus un citas maz artikulētas skaņas. Taču, kopš ekstravagantajai Stīvensa platei pievērsa uzmanību The New York Times mūzikas kritiķi, tās pirmā tirāža paspējusi kļūt par "fonogrāfisku retumu", ko meklē kolekcionāri, un seškārt kāpusi arī pirmā izdevuma cena — no 19,99 ASV dolāriem līdz 118 veikalā ebay.

Materiālu oriģinālajam albumam divdesmit piecus gadus vecais Līrojs, kādas Ņujorkas beķerejas bulciņu cepējs un melomāns, pusgadu (no 2008.gada oktobra līdz 2009.gada martam) meklēja, aptaujājot lielāko mūzikas veikalu darbiniekus Manhetenā: "Parasti man viņi teica — o, jā, baigi forša ideja, atnāciet parīt, mums jāpadomā. Bet "atnākt parīt" Ņujorkā nozīmē — vecais, tinies dillēs! Tomēr daži mūzikas pārdevēji patiešām iedegās, kad es izstāstīju, kā esmu iecerējis noformēt šo slaveno mūziķu visemocionālāko izpausmju antoloģiju — es grasījos kopā ar plati publicēt sava veida sertifikātu, kurā katrs bļāvējs vai kliedzējs paskaidrotu, kāpēc viņš uzskatīja par nepieciešamu izpausties tieši tā — skaļi un bieži vien gauži necilvēcīgi."

Pagaidām gan Stīvensam nav izdevies šo ieceri — aptaujāt mūziķus — īstenot arī tāpēc, ka daži no viņiem jau atrodas labākās koncertu arēnās par Zemi. Tomēr kā pateicību pārdevējiem, kuri neieteica "atnākt parīt", Līrojs uz plates ir publicējis katra veikala adresi un kvīti, no kurienes ņemts tas vai cits kliedziens.

Šie tikai septiņas sekundes garie (lai nodrošinātos pret apsūdzībām autortiesību pārkāpumos) "treki" pieder Džeimsam Braunam, The Stooges, Pixies, Badijam Holijam, Bjorkai, Pink Floyd, The Who, Meshuggah, Merilinam Mensonam, Diamandai Galasai un daudziem citiem pazīstamiem māksliniekiem un nav iegūti, prasot atļauju mūziķiem vai viņu autortiesību turētājiem izmantot tos jaunā platē. Tiesa, ir viens izņēmums — bļāviens no grupas Pink Floyd dziesmas Careful With That Axe, Eugene — tā ilgums ir astoņas sekundes, un Līrojs baidās, ka Pink Floyd viņu var iesūdzēt par autortiesību pārkāpšanu: "Es taču strādāju konditorejā, un man nav tādas naudas, lai samaksātu Pink Floyd advokātiem."

Interesanti, ka ideju par šāda albuma veidošanu Līrojs aizguvis no slavenā amerikāņu fotogrāfa Eda Ruša, kurš 1963.gadā izdeva fotoalbumu Twentysix Gasoline Stations/Divdesmit sešas degvielas uzpildes stacijas — tagad atzītu ASV fotoavangarda klasiku. Iespējams, arī Līroja Stīvensa huligāniskā ideja, kuru var izteikt vārdos "Kliegt mēs protam. Kliegt — nozīmē nedzirdēt citus", arī kļūs par sava laika gara klasisku izpausmi.

Šīs dīvainās plates jaunu izdevumu nu jau CD formātā var pasūtīt online vaikalā Other Music.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja