Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bijušā kinoteātra Palladium telpās atklās koncertzāli, kas kļūs par jauno aktuālo mūziķu uzstāšanās vietu

Sers Eltons šeit nedziedās, taču marmors spīdēs

Fotografēt topošajā koncertzālē Palladium pagaidām aizliegts - vēl nav pabeigti visi darbi, kuru temps kļūst arvien intensīvāks. Atklāšanas ballīte notiks jau trešdien, 28. septembrī, pirmais koncerts izskanēs piektdien, 30. septembrī, kad uz skatuves kāps britu dziedātājs Džeimss Blants. Popmūzikas koncertzāle ar 1600 stāvvietām ir ilgi gaidīts objekts Rīgas kultūrdzīves infrastruktūrā. Taču būtu naivi cerēt, ka Palladium turpmāk uzstāsies pasaules lielākās superzvaigznes - Kailiju Minogu un Eltonu Džonu Marijas ielā nedzirdēt.

Anna Kalvi par 13 latiem

«Mākslinieks, kurš spēj savākt vismaz 4000-5000 klausītāju, joprojām uzstāsies Arēnā Rīga. Nevajag gaidīt, ka zvaigznes, kuras citur dzied stadionos, Rīgā izvēlēsies Palladium. Tam nav pamatojuma. Šeit varēs klausīties mūziķus, kuri arī citur Eiropā spēlē līdzīgās zālēs, un līdz šim Rīgā viņiem nebija piemērotas uzstāšanās vietas,» Dienai stāsta Ģirts Majors - koncertaģentūras Positivus Music vadītājs, festivāla Positivus rīkotājs un SIA Palladium Rīga līdzīpašnieks. Šī firma apsaimnieko bijušo leģendāro kinoteātri, kas pārtapis par koncertzāli - tā pretendē būt ērta, stilīga, moderna. Nomas līgums ar SIA Palladium Rīga noslēgts uz desmit gadiem.

Katrā Rietumu pilsētā ir vairākas līdzīgas ietilpības zāles - lielākā daļa koncertu pasaulē notiek vietās, kur pulcējas aptuveni 2000 cilvēku. «Rīgā šis vidējais segments līdz šim ir bijis vismazāk attīstīts,» atgādina Ģirts Majors. «Man gribas, lai šeit uzstātos pēc iespējas vairāk aktuālo jauno mākslinieku - tādi kā Anna Kalvi un Kaiser Chiefs. Šādi vārdi veido ikdienas koncertdzīvi jebkurā lielā pilsētā. Mums ir pietrūcis šādu koncertu par saprātīgu biļetes cenu. Tagad cilvēkiem būs iespēja dzirdēt šo mūziku: biļete uz Annu Kalvi maksā 13 latu, uz Kaiser Chiefs - 19 latu. Mēs vēlamies panākt, lai pēc gada viesmākslinieku un pašmāju izpildītāju koncerti šeit notiktu katru nedēļu. Koncertu apmeklējumam ir jākļūst par tādu pašu izklaides veidu kā teātra vai kino apmeklējumam. Vajag, lai cilvēki nāktu regulāri un lai viņiem būtu iespēja izvēlēties no daudziem vārdiem afišā.»

Rīga nav tik maziņa

Ģirts Majors ir pārliecināts, ka «reizi nedēļā mūsu pilsētā var savākt 1000 klausītāju, kuri samaksās par biļeti 15 latu, - Rīga nav tik maziņa, lai tas nebūtu iespējams». Palladium uzņems koncertus, kādus klausītāji pieraduši apmeklēt Sapņu fabrikā Lāčplēša ielā. «Cilvēki šeit jutīsies daudz ērtāk nekā Sapņu fabrikā. Te ir vairāk vietas - pašas skatītāju zāles platība ar abiem balkoniem ir 800 kvadrātmetru, neieskaitot skatuves platību,» saka Ģirts Majors. Gan parterā, gan balkonos būs stāvvietas, nepieciešamības gadījumā tur varēs izvietot krēslus un galdiņus.

«Jo vairāk koncertzāļu, jo labāk,» uzskata koncertaģentūras FBI direktore Inga Kadeka. FBI specializācija - spožāko ārzemju zvaigžņu «imports». Šī kompānija saviem pasākumiem izmanto galvenokārt Arēnu Rīga, kur tuvākajā laikā rīkos grupas 30 Seconds to Mars, Eltona Džona un Rammstein šovus, kā arī Kanādas cirka trupas Cirque du Soleil izrādes. «Pateicoties Palladium atklāšanai, Sapņu fabrika izstrādājusi daudz interesantākus un izdevīgākus piedāvājumus pasākumu rīkotājiem. Tur šogad ir uzbūvēta pastāvīga skatuve, nodrošināta apskaņošanas un gaismas tehnika. Mums būs lielāka izvēle, kur rīkot mazāka formāta koncertus, kuru organizēšana līdz šim nav bijusi pārāk izdevīga,» stāsta Inga Kadeka.

Drīzumā tiks izziņoti pirmie latviešu grupu koncerti Palladium. Decembrī šeit notiks daudzi korporatīvie pasākumi. Savukārt klasiskās mūzikas atskaņošanai Palladium zāle nav piemērota. «Šī nav akustiskā koncertzāle, kāda Rīgai ir ļoti vajadzīga,» uzsver Ģirts Majors.

Rēķins būs vēlāk

Precīzu investīciju apjomu projektā SIA Palladium Rīga neatklāj. «Tie ir 200-300 tūkstošu latu. Te viss izskatās daudz greznāk un dārgāk, nekā faktiski ir. Pirmkārt, nozīmīgus ieguldījumus būvniecībā bija izdarījuši iepriekšējie nomnieki, kuri šeit plānoja atvērt naktsklubu. Otrkārt, daudzas kompānijas mums ļoti palīdzēja - ar santehniku, būvniecības materiāliem, elektrības aprīkojumu. Visi mūsu projekti ir tādi - mēs vispirms darām un tikai pēc tam rēķinām,» stāsta Ģirts Majors.

Apskaņošanas un gaismas tehniku zālei nodrošinājusi kompānija GaCo, kuras pārstāvji kopā ar koncertaģentūras Positivus Music līdzīpašniekiem ir SIA Palladium Rīga dibinātāji. Jaunās koncertzāles uzdevums ir radīt infrastruktūru, kas būtu pievilcīga koncertu, teatralizētu šovu un korporatīvo pasākumu rīkotājiem. Zāle tiks izīrēta kopā ar visu tehnisko aprīkojumu. Organizatoriem tas ir būtiski, jo ļaus samazināt izdevumus - nebūs jāiegādājas daudzi atsevišķi pakalpojumi (skatuve, tehnika u. c.).

Palladium vēsturiskā centrālā ieeja fasādes pusē Marijas ielā paliks slēgta, un apmeklētāji koncertzālē iekļūs no Pērses ielas puses. «Bijusī galvenā ieeja Marijas ielā mums nav īsti nepieciešama. Kad tu stāvēsi rindā pie ieejas zālē, tu labāk jutīsies Pērses ielā nekā Marijas ielā, kur ir ļoti aktīva transporta satiksme. No loģistikas un cilvēku ielaišanas viedokļa Pērses iela ir daudz labāka. Marijas ielā tikai fasāde ir greznāka,» bilst Ģirts Majors.

Dārgi, bet mums uzsauca

Interjera dizainu veidojusi repera Gustavo māsa Anna Butele. Vestibila sienas ir darinātas no koka, šeit ir saglabāta vecā Palladium marmora grīda. «To nopulēs, un marmors atkal spīdēs,» priecājas Ģirts Majors. Savukārt skatītāju zālē būs koka grīda, kuru ražojis brāļu Mārtiņa un Kārļa Dambergu uzņēmums BC grupa - Kalnciema ielas atjaunoto māju īpašnieks.

Vai koncerti nebūs par skaļu apkārtējiem iedzīvotājiem? Ģirts Majors cer, ka ar skaņas izolāciju problēmu nebūs: «Pluss ir tāds, ka skatītāju zāle ir uzbūvēta mājā, kas atrodas citā mājā.» Turklāt koncertzāles sienas ir klātas ar Latvijā ražotām fibrolīta plāksnēm (šā materiāla galvenās sastāvdaļas ir koka ēveļskaidas, cements un ūdens). «Fibrolīts ne tikai labi izskatās, bet arī efektīvi apslāpē skaņu,» skaidro Ģirts. Zālē saglabāti vecie akustiskie skaņu absorbējošie Palladium griesti, tikai nokrāsoti tumši.

Patīkami pārsteigumi apmeklētājus sagaidīs arī tualetēs. «Šis ir pisuārs, kas apvienots ar izlietni, - Latvijas dizaina zīmols Stand. Dārgi, bet mums uzsauca,» paziņo Ģirts Majors. Dāmas šo izgudrojumu neredzēs - «hibrīds» ir uzstādīts vīriešu tualetēs. Palladium būs daudz Latvijā radītu lietu, piemēram, pašmāju zīmola PAA izlietnes. Vietējie ražotāji nāk pretī koncertzāles saimniekiem un uzliek savas jaunākās iekārtas, lai cilvēki tās redz ne tikai dizaina un interjera žurnālos.

Palladium programma

Koncertzāles atklāšanas ballīte ar dīdžejiem Tomu Grēviņu un Uldi Rudaku – 28. septembrī plkst. 19.
Džeimss Blants (Lielbritānija). 30. septembrī plkst. 20.
FM Belfast (Īslande). 6. oktobrī plkst. 20.
Kaiser Chiefs (Lielbritānija). 12. oktobrī plkst. 20.
Anna Kalvi (Lielbritānija). 15. oktobrī plkst. 20.
Hooverphonic (Beļģija). 1. novembrī plkst. 20.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja