Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Dzelzs vilks "Dzelzs vilka teātris"

Melnas ēnas, zobu pēdas

Latviešu rokgrupa Dzelzs vilks nav mērķtiecīgi iestrēgusi kādas muzikālās darbības trasē, pa kuru traucas, kamēr vien inerce dzen uz priekšu, līdz saļimst no kritiķu un klausītāju, kā arī pašu apnikuma un bezspēka. Nekas no notikušā nav arī rūpīgi izdomāts un izrēķināts, jo nereti vislabākos risinājumus piedāvā nejauši gadījumi un ļaušanās tiem. Kopš deviņdesmito gadu sākuma ir bijis "nāves metāls" ar matiem pāri pleciem, ģitāru, elektronikas un erotikas piesātināta gotiska popmūzika ar neiztrūkstoši melnām ēnām un sāpīgām zobu pēdām, jutekliski akustiska instrumentālā mūzika Olgas Žitluhinas dejas teātrim, mūsdienu tautas mūzika, kurai līdzi dungo pat mazi bērni…

Kā jau Juris Kaukulis solīja jaunā albuma tapšanas laikā, tā nosaukums ir Dzelzs vilka teātris — grupa pēdējos gados daudz mūzikas rakstījusi Dailes teātra skatuvei, un arī paši mūziķi iejutušies uz tās ne vien muzikantu, bet arī aktieru lomās. Izrādei Man arī būtu bail rakstītā mūzika jau skanēja 2003.gada albumā Ļauj man tevi…, jaunajā albumā iekļautas dziesmas no izrādes Tas trakais, trakais Harijs, kas nesen uz teātra skatuves piedzīvoja savu pēdējo reizi. Kā izteicies arī Jura Kaukuļa biežais sadarbības partneris mūzikla Drakula. Svešās asinis mūzikas autors Andris Vilcāns, šādi albumi ir nepieciešami kā skaņas dokumenti, lai izrādēm rakstītā mūzika izdzīvotu, kad tās "atstāj skatuvi". Jo citādi taču līdz mūsu dienām nez vai būtu saglabājušās arī Raimonda Paula slavenās dziesmas no Šerloka Holmsa aktieru vai Nāc pie puikām grupas Dālderi izpildījumā.

Atšķirībā no pieminētajiem viss albumā Dzelzs vilka teātris skanošais ir grupas Dzelzs vilks un Jura Kaukuļa autordarbs, droši vien tāpēc arī vāciņā viņi atteikušies no konkrētas izrādes pieminēšanas, kaut tādi teksti kā dziesmā Revolūcija tomēr no ierasti nesociālā Kaukuļa mutes skan dīvaini. Tāpēc ļoti attaisnojas dziedošo aktieru Ilzes Ķuzules un Harija Spanovska pieaicināšana — varbūt ne gluži Dzelzs vilka zvērināto fanu vidū, bet noteiktās aprindās aktieru dziedātajām dziesmām hitu statuss ir garantēts. Vairāk nekā, piemēram, Kaukuļa dziedātajai Lēnajai dejai (patiesībā visātrākais gabals albumā), blūzīgajam Māšel, nebaidies ar meistara Gundara Ruļļa ģitāru vai Piektdienas naktī, kurā Kaukulis iespēlējis, iespējams, savu visu laiku liriskāko ģitārpartiju.

Visu beidzot — pats galvenais ir sasniegts — klausīties šo albumu ir interesanti, uztverot to tieši tādu, kāds tas ir, — Dzelzs vilka teātris, nevis grupas Dzelzs vilks albums ar kādu citu nosaukumu.

*

CD

Dzelzs vilka teātris

Izdevējs Upe TT

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja