Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Džimijs Klifs. Pie regeja dejo visi

Fontaine festivālā Liepājā uzstāsies arī regeja zvaigzne Džimijs Klifs


Jebkuram bērnam kā regeja simbols pazīstams Bobs Mārlijs, kura sejas grafika rotā kafijas krūzes, kreklus, nozīmītes un somas, bet šajā nedēļas nogalē Liepājas Fontaine festivālā gaidāmais Jamaikas mūziķis Džimijs Klifs pat dēvējams par leģendārā Mārlija slavas kaldinātāju. "Neesmu viņam gluži mācījis dziedāt vai spēlēt ģitāru, bet sešdesmitajos gados es Bobu pamanīju un kā talantīgu mūziķi stādīju priekšā savam ierakstu producentam, palīdzot ierakstīt pirmās dziesmas. Vēlāk viņam bija lemts atrasties īstajā vietā un īstajā laikā, lai kļūtu par regeja karognesēju, kurš nepaturēja visu slavu tikai sev, bet deva iespēju Jamaikas salas mūzikai dzīt savas saknes visā pasaulē," kādā agrā rītā sazvanīts Ņujorkā, savā jamaikiešiem raksturīgajā akcentā, kas krietni novienkāršo angļu valodas izrunu, pietuvinot to rakstībai un izceļot burtu "r", stāsta šopavasar sešdesmit gadu jubileju nosvinējušais Džimijs Klifs. Arī kā kinoaktieris pazītamais mūziķis 1985.gadā ir saņēmis Grammy balvu par albumu Cliff Hanger kā par labāko regeja albumu, bet viņa sarakstītās dziesmas ir izpildījuši Džo Kokers, Madness, Boney M, Brūss Springstīns, New Order, Enija Lenoksa un citas zvaigznes.

Deviņgalvu orķestris


Liepājā Klifs ieradīsies ar pamatīgu pavadītāju sastāvu - kopā ar viņu uz skatuves kāps deviņi cilvēki, lai ar milzīgajām Nyabinghi bungām, strinkšķināmajiem un pūšamajiem instrumentiem, regejam tipiskajām analogajām ērģelītēm, balsīm un dejām Fontaine festivāla noslēguma naktī no sestdienas uz svētdienu virs Liepājas izplatītos regeja īstenā smarža. Regeja popularitāti visā pasaulē Džimijs Klifs skaidro ar tās demokrātisko raksturu.

"Regejs runā par visiem svarīgākajiem cilvēku dzīves aspektiem - par sociālo, politisko un garīgo dzīvi, par mīlestību. Tas ir uz dzīvām asinīm balstīts. Un uz Jamaikas folkmūzikas balstītais regejs ir citāds nekā amerikāņu mūzika, kuras ietekme dominē visos pasaulē pazīstamajos mūzikas žanros. Tāpēc cilvēki ne vien Eiropā, bet visā pasaulē saklausa regeja mūzikā kaut kādu, iespējams, pirms tam klusējušu daļiņu no sevis. Turklāt atšķirībā no Latīņamarikas dejām nav nepieciešamas īpašas prasmes, lai pie regeja dejotu - to var visi, turklāt neatkarīgi no vecuma un dzimuma," lēni un pravietiski stāsta Džimijs. Liepājas koncertā skanēšot dziesmas no filmas The Harder They Come (1972), kurā Klifs darbojās kā aktieris un mūzikas autors, kā arī citi klasiskie mūziķa hiti.

Festivāla izlase


Jau trešo gadu notiekošais Fontaine Festival šogad sākas ceturtdienā, un līdz sestdienas naktij tajā uz četrām skatuvēm uzstāsies arī pankroka leģendas Sham 69 un Vudstokas zvaigznes Ten Years After no Lielbritānijas, ska/punk/reggae grupa Panteon Rococo no Meksikas, autentiskā blūza un funk grupa Jesus Volt no Francijas, kā arī Latvijas labāko grupu izlase, kuras sarakstā ir Inokentijs Mārpls, Voiceks Voiska, Zig Zag, Dzelzs vilks, Pienvedēja piedzīvojumi, Backflow, Līvi, Huskvarn, Adams Family, Preternatural, Latvian Blues Band, Mazie smirdīgie kociņi un pat The Hobos, kas uzstāsies pēc ilgāka savas darbības pārtraukuma, sanākuši kopā draudzības jūtu vadīti, lai uzstātos sava drauga Luija Fonteina jeb Stīna Lorenca rīkotajā festivālā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja