Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ebreju kultūras festivālā dziedās kantors Džozefs Malovani

Jau otro gadu augustā un septembrī Latvijā notiek ebreju kultūras festivāls "5771", kuru organizē draudze "Šamir". 26.augustā plkst. 19 Latvijas Nacionālajā operā notiks svinīgais koncerts "5771", kas būs veltīts jaunajam 5771. gadam pēc ebreju kalendāra. Uz Latvijas Nacionālās operas skatuves šai vakarā būs slavenais koris "Hasīdu kapela" no Maskavas, kora "Balsis" vīru grupa (Rīga), bet koncerta īpašais viesis ir ir izcilais mūsdienu kantors Džozefs Malovani (ASV), kantors Kolins Šahats (Izraēla) un jaunie kantori no Izraēlas. Liepājas simfoniskā orķestra pavadījumā skanēs gan klasiskās, gan arī liturģiskās un tautas mūzikas programma.

“Mēs visi lūdzam Dievu, taču to darām atšķirīgos veidos. Es piederu ortodoksālajam jūdaisma virzienam, taču ne tā tradicionālajam – radikālākajam jen centriskajam veidam, kas pastāvējis kopš sirmas senatnes, bet gan modernajam ortodoksālajam veidam. Tas nozīmē, ka, stingri sekodami jūdaisma principiem, likumiem, filozofijai, ētikai un liturģijai, esam atvērti mūsdienu pasaulei. Mēs ejam uz koncertiem, nenoliedzam jaunākos zinātnes un tehnikas sasniegumus un vairs neuzskatām, ka uz dievkalpojumiem Sinagogā noteikti jādodas tikai kājām. Es pats dziedu ne tikai, kalpodams Sinagogā, kur mūzika ir ļoti svarīga, bet arī laicīgajās koncertzālēs,” stāsta ievērojamais Ņujorkas lielākās sinagogas (5. Avēnijā) kantors Džozefs Malovani, kurš sava skaistā tenora dēļ ASV presē dēvēts par ebreju Pavaroti un dziesmas vēstnieku.

Viņš ieradies Rīgā pirmoreiz mūžā, lai dziedātu ikgadējā ebreju Jaunajam gadam veltītajā mūzikas un kultūras festivālā. “5771”. Džozefs Malovani uzstāsies svinīgajā koncertā Latvijas Nacionālajā operā 26.augustā plkst.19 kopā ar rīdziniekiem, jauniešu kora “Balsis” vīru grupu un ar slaveno Hasīdu kapelu no Maskavas, kuru, kā izrādās, pats dibinājis PSRS “perestroikas” laikā - 1989.gadā, ar toreizējās PSRS valsts galvas Mihaila Gorbačova atbalstu. “Viņš to atļāva, jo saprata garīguma nozīmi un arī pats savā dziļākajā būtībā ir dziļi garīgs cilvēks,” apgalvoja Jozefs Malovani, norādot ka Mihails Gorbačovs bija viens no četriem ievērojamākajiem vīriem, kuri mainīja pasauli. (Līdzās kādreizējam Britu apvienotās Karalistes premjerministram Vinstonam Čērčilam, leģendārajam Romas pāvestam Jānim Pāvilam II un bijušajam ASV prezidentam Ronaldam Reiganam.)

Bet pats galvenais – viesis uzsver, ka uzstāšanās Rīgā viņam pašam ir īpaši būtiska tāpēc, ka no Rīgas nācis viņa skolotājs, kādreizējais Rīgas ebreju sinagogas kantors Šlomo Ravecs, pie kura mācījies dzimtajā Telavivā. Džozefs Malovani izpildīs sava skolotāja dziesmas.

“Viņš bija izcils mūziķis, filozofs, viens no mūsu garīgās vides gaišākajiem prātiem un lielisks cilvēks. Viņš nodzīvoja līdz 106 gadu vecumam (!) un vēl pēdējās savas dzīves dienās mācīja jauniešus”, par savu skolotāju Šlomo Ravecu stāsta Jozefs Malovani. Dziedāt sava skolotāja piemiņai viņa dzimtajā pilsētā Jozefam Malovani nozīmē ļoti nepieciešama dzīves loka noslēgumu. “Tam vienkārši vajadzēja reiz notikt,” viesis paskaidro, ka šī doma viņam sirdī gruzdējusi jau sen. Vēl tikai jāpiebilst, ka viņa uzstāšanās sola ne tikai iespēju klātienē iepazīt ebreju Pavaroti izkopto tenoru, bet arī baudīt improvizācijas mākslu, bez kā nav iedomājama kantoru dziedāšanas māksla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja