Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Fizioloģiskā jautrība

Brit Awards ceremonijas naglas — huligāniskie joki, Dafijas triumfs un uzslavas grupai Girls Aloud

Spiedziet, kamēr jūsu krūšu gali sāk asiņot, — baudiet grupas Coldplay priekšnesumu! Tā Lielbritānijas prestižāko mūzikas balvu Brit Awards pasniegšanas ceremonijā tiek pieteikts Coldplay uznāciens. "Man liekas, no prieka esmu apčurājusies!" fizioloģisko jautrību verbalizāciju turpina burvīgā blondīne Sāra Hārdinga no popgrupas Girls Aloud, kad meitenes saņem balvu par labāko britu singlu — dziesmu The Promise. "Ak Dievs! Vai es tiešām tikko noskūpstīju Kailiju? Paldies visiem! Tagad iešu un piedzeršos!" paziņo grupas Florence and the Machine dziedātāja Florensa Velča, kurai ceremonijas vadītāja Kailija Minoga pasniedza kritiķu simpātiju balvu.

Nepiespiesta, pat huligāniska atmosfēra atšķir Brit Awards šovu no citām ceremonijām. Sarīkojumā, kurā dala Grammy balvas, valda stīvums un oficiāla gaisotne. Britu mūzikas balva ir daudz demokrātiskāka par savu amerikāņu "konkurentu". Grammy laureātus nosaka vairāki tūkstoši ASV Skaņu ierakstu akadēmijas biedru — mūzikas biznesa profesionāļi ar konservatīvu un tādēļ visai paredzamu gaumi —, savukārt Brit akadēmiju veido 1000 balsotāju, kuru vidū ir mūzikas kritiķi, studenti, dīdžeji, ierakstu kompāniju pārstāvji, ar izklaides industriju saistīti juristi, mūzikas tirgotāji, izdevēji, koncertu rīkotāji, radio un TV kanālu vadītāji.

Mūsdienu retro

Lielākais pārsteigums pagājušonedēļ Londonā notikušajā ceremonijā — bez balvām atstāta četrās kategorijās nominētā grupa Coldplay, kurai februāra sākumā piešķirtas trīs Grammy balvas un kuras albums Viva La Vida or Death and All His Friends pērn bija pieprasītākais albums pasaulē (digitālajā formātā un kompaktdiskos pārdoti 6 800 000 eksemplāru). Savukārt lielākā uzvarētāja (trīs balvas) ir Velsas dziedātāja Dafija — viena no 2008.gada spilgtākajām debitantēm. Viņas albums Rockferry tika novērtēts arī ar Grammy. Brit Awards ceremonijā disks Rockferry atzīts par labāko britu albumu, kaut gan senāk šajā kategorijā tradicionāli uzvarēja rokgrupu ieraksti (šoreiz Dafija apsteidza grupas Coldplay, Radiohead, Elbow un The Ting Tings). Dafija sumināta arī kā labākā britu dziedātāja un spožākā debitante. Viņas albuma producents — bijušais britpopa grupas Suede ģitārists Bernards Batlers apbalvots kā labākais britu producents. Pērn tika izdots ne tikai Dafijas albums, bet arī citi ieraksti, kuru veidošanā viņam ir bijusi liela loma: grupas Texas solistes Šarlīnas Spiteri disks Melody, triphopa zvaigznes Trikija Knowle West Boy un grupas Black Kids albums Partie Traumatic.

Dafijas dziesmām Bernards Batlers izveidojis "mūsdienīgā retro" skanējumu. Dafija turpina angļu soulmūzikas tradīciju un bieži tiek salīdzināta ar leģendāro Dastiju Springfīldu. Viņai ir potenciāls kļūt par lielu mākslinieci — Dafijai ir unikāla, atpazīstama balss, viņai ir ne tikai šarms un stils, bet arī raksturs. Dafijas Rockferry pērn bija komerciāli veiksmīgākais albums Lielbritānijā un viens no pārdošanas līderiem globālajā mērogā — albuma kopējā tirāža sasniedz 5 000 000 eksemplāru.

Pašā avangardā

Dafija grupai Coldplay atņēma uzvaru labākā britu albuma nominācijā, savukārt labākās britu grupas kategorijā veiksme bija grupas Elbow pusē, labākās britu koncertgrupas kategorijā negaidīti triumfēja hārdroka dinozaurs Iron Maiden. Vienīgā nominācija, kurā Dafija neuzvarēja, ir Britu singls. Šī balva nonāca britu kritiķu un publikas favorītes grupas Girls Aloud rokās — par grāvēju The Promise. Šis ir neparasts gadījums, kad angļu Talantu fabrikas produkts izrādījies ne tikai dzīvotspējīgs, bet arī visai novatorisks un oriģināls skanējumā. Grupa Girls Aloud veiksmīgi ieņēmusi Spice Girls nišu, bet kritiķi vienbalsīgi uzsver, ka tās dziesmas ir daudz labākas un spicākas nekā Viktorijai Bekhemai un kompānijai — pirmām kārtām pateicoties producentu apvienības Xenomania darbam. Šie skaņu meistari veido ideālu XXI gadsimta popmūziku — datorizēti sintētisku, ritmiski nevainojamu un melodiski kičīgu. Savu mīlestību meiteņu grupai jau apliecinājuši roka puiši Arctic Monkeys, bet Kriss Mārtins un Coldplay uzaicināja Girls Aloud par iesildītājām savā koncertā Vemblija stadionā 2009.gada 18.septembrī (biļetes vēl ir pieejamas!).

Šīm dāmām komplimentus dāsni izteica pat U2 vadonis Bono. "Es vēlētos kļūt par sesto Girls Aloud dalībnieku!" viņš teica Brit Awards ceremonijā, kurā angļu meiteņu kvintets uzstājās uzreiz pēc īru vīru kvarteta. "Esmu pārliecināts, ka Girls Aloud šobrīd ir popmūzikas avangardā. Šīm meitenēm ir viss — gan dziesmas, gan āriene. Mēs, U2, sevi redzam kā Coldplay, Kings of Leon, Interpol un Girls Aloud laikabiedrus," uzsvēra Bono. "Mēs šajā biznesā esam jau ilgus gadus, bet pirms katra jaunā albuma izdošanas es joprojām uztraucos kā pašos pirmsākumos (2.martā iznāks U2 jaunais albums No Line on the Horizon. — J.J.). Mums šajās dienās neiet tik grūti kā jaunajām grupām, kuras ir spiestas dalīt savu mūziku par brīvu. Mums ir uzticami fani, kuri pērk mūsu diskus. Mēs arī labi pelnām koncertturnejās — atkal pateicoties faniem, kuri labi pērk biļetes. Mūzikas dalīšana par brīvu ir drauds autoriem — ja viņi piedāvā savas dziesmas bez maksas un nespēj koncertēt, kā lai viņi pelna? Taču kopumā mūzikai šis ir ļoti interesants laiks."

Tautas balss

Brit Awards šovam grupa Girls Aloud bija sagatavojusi kabarē stila priekšnesumu ar spīdīgiem tērpiem un rozā spalvām — šādu mobilo Mulenrūžu jau gadiem ilgi demonstrē "popmūzikas karalis" Filips Kirkorovs. Taču angļu publikai viņa ekstravagances diemžēl nav tik labi pazīstamas, un Girls Aloud numurs Earls Court milzīgajā zālē tika uzņemts ar daudz skaļākām ovācijām nekā U2 jaunā singla Get On Your Boots atskaņojums. Skatītāju spiedzieni jeb "tautas balss" ir labākais/skaļākais popularitātes indikators (atšķirībā no Grammy ceremonijas, kas ir slēgts pasākums aicinātiem viesiem un dažādu konkursu uzvarētājiem, biļetes uz Brit Awards var iegādāties visi mūzikas mīļotāji; šogad biļetes maksāja 75—95 sterliņu mārciņas).

Visaktīvāk publika reaģēja uz Take That, Coldplay, Dafijas un Kings of Leon priekšnesumiem. Nešvilas kvartets Kings of Leon ceremonijā ieguva divas balvas — labākā ārzemju grupa un labākais ārzemju albums. Šī komanda, kas kādreiz spēlēja enerģisku roku ar spēcīgiem amerikāņu folka, gospeļu un blūza elementiem un bija galvenokārt rokfestivālu aprites vienība, pērn piedzīvoja muzikālā un vizuālā stila maiņu un kļuva par atraktīvu, pat glamūru rokgrupu meitenēm. Lielbritānijā Kings of Leon ir karaļi — visas biļetes uz koncertiem lielākajās arēnās ir izķertas, ceturtais albums Only by the Night pērn bija viens no vislabāk pārdotajiem diskiem Apvienotajā Karalistē. Ne dzimtajās ASV, ne citur Eiropā šādu eiforiju grupai neizdodas izraisīt.

Mirkļa nostalģija

Iespaidīgu punktu Brit Awards šovam pielika Nīla Tenanta un Krisa Lova duets Pet Shop Boys — goda balvas par mūža ieguldījumu mūzikā saņēmēji. "Divdesmit piecos gados viņi iedvesmojuši vairākas mūziķu paaudzes no Madonnas līdz grupai The Killers," lepni paziņoja ceremonijas vadītāja Kailija Minoga, kuras biogrāfijā arī ir duets ar elektropopa veterāniem. Lai apsveiktu Pet Shop Boys, uz skatuves kāpa Lasvegasas diskoroka grupas The Killers līderis Brendons Flauerss — jaunākais un ekstravagantākais seksa simbols popmūzikas elitē. Viņš ļoti emocionāli un pārliecinoši gremdējās personiskajās atmiņās: "Kad man bija 13 gadu, man nebija daudz naudas diskiem. Kad mamma man iedeva naudu, es stāvēju veikalā un nevarēju izšķirties, ko nopirkt: Pet Shop Boys singlu izlasi Discography, kurā bija 18 dziesmu, vai grupas The Smiths izlasi Louder Than Bombs, kurā bija 24 dziesmas. Es izvēlējos Pet Shop Boys un neesmu nožēlojis savu izvēli — manai attīstībai tas devis ļoti daudz. Pet Shop Boys mani ievadīja jaunajā skaņu ainavu pasaulē, kur valdīja talants, oriģinalitāte, izsmalcinātība un perfekcija. Viņi man bija burvji."

Pet Shop Boys dalībnieki pierādīja, cik viņi ir konceptuāli, par balvu pateicoties vien lakoniskajā videouzrunā. Uz skatuves Pet Shop Boys atskaņoja savu izcilāko hitu popuriju. Dziesmā What Have I Done to Deserve This? viņiem pievienojās vēl viena jauna superzvaigzne Lady GaGa, bet kompozīcijā It"s a Sin — Brendons Flauerss. Kulminācijas brīdī visa šī raibā kompānija nodziedāja Pet Shop Boys klasisko himnu West End Girls, kas joprojām skan tikpat aizraujoši kā 1985.gadā. Taču šī bija tikai mirkļa nostalģija: 23.martā Pet Shop Boys izdos jauno albumu Yes, kura producēšanā piedalījusies Xenomania komanda — tā pati, kas rada brīnumus grupai Girls Aloud.

***

Brit Awards laureāti

Britu dziedātājs — Pols Velers

Britu dziedātāja — Dafija

Britu grupa — Elbow

Britu albums — Dafija, Rockferry

Britu koncertgrupa — Iron Maiden

Britu singls — grupa Girls Aloud, The Promise

Britu debija — Dafija

Britu producents — Bernards Batlers

Kritiķu izvēle — grupa Florence and the Machine

Ārzemju dziedātājs — Kanje Vests

Ārzemju dziedātāja — Keitija Perija

Ārzemju grupa — Kings of Leon

Ārzemju albums — grupa Kings of Leon, Only by the Night

Mūža ieguldījums mūzikā — duets Pet Shop Boys

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja