Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Gogols mogols bordelī

No Ukrainas 1992. gadā uz AS V emigrējušais Jevgeņijs Hudzs ar grupu Gogol Bordello svētdien, 20. maijā, uzstāsies Rīgas klubā Palladium

Ja grupa Gogol Bordello vēl nebūtu slavena un uzstātos Latvijas Eirovīzijas pārstāvju meklēšanas konkursā Supernova, kāds no žūrijas, iespējams, novērtējot aizrautīgo skatuves šovu un muzikālo sniegumu, noteikti neaizmirstu vēl vairāk nekā visiem latviešiem iedzelt vokālistam Jevgeņijam Hudzam par izteikto slāvisko akcentu, jo tā taču nedrīkst. Kauns visas Eiropas priekšā! Par laimi, 1972. gadā dzimušais ukraiņu, krievu un čigānu izcelsmes mūziķis divdesmit gadu vecumā kopā ar ģimeni no dzimtās Ukrainas kā politisks bēglis nepārcēlās uz Latviju, bet uz ASV.

Jau pirms tam Žeņa bija apguvis elektriskās ģitāras spēli, pats izgatavojis pedāļus no radiodetaļām un bungas no konservbundžām un tapinājis pats savus ierakstus, līmējot lentes un iedvesmojoties no Džonija Keša, Nika Keiva, Leonarda Koena, Šeina Makgovana, kaut uzskata, ka krievu dziesmu tekstu autori ir krietni pārāki par tiem, kuri raksta angļu valodā.

Gogol Bordello dziesmas skan lielākoties angliski, bet Jevgeņija šarmantā vizītkarte ir tieši izteikti slāviskais akcents, kas saglabājies arī grupas jaunākajā, 2017. gadā iznākušajā albumā Seekers and Finders. Un tas viss pieder pie lietas. Baumo, ka arī grupa ABBA savulaik patikusi amerikāņiem primitīvās angļu valodas dēļ, jo tas viņiem licies eksotiski.

Neiztrūkstošs Gogol Bordello mākslinieku skatuves atribūts ir arī pudele vīna. Jo jāpopularizē taču priekšstats, ka mūziķi no bohēmas apskāvieniem ārā netiek nekad. Mūsdienu muzikālais ģēnijs Džeks Vaits pudeles tīri dekoratīvo nozīmi atklāj visai ātri, drusku iemalkojot un izšķaidot pudeli pret grīdu, un liekot skatuvniekiem drebošām rokām steigšus susināt grīdu, lai zvaigzne nepakluptu. Īru panks un viens no Jevgeņija iedvesmotājiem Šeins Makgovans gan dara ar dzeramo to, kam tas paredzēts, un grīda nepludo, toties aiz garā vada turētais un vicinātais mikrofons sagāž bungu komplektu.

Gogol Bordello koncertos pudeles saturs ansambļa līdera slāviskās izcelsmes un jautras mūzikas tradīcijās sākotnēji ticis liets ribās, bet nu jau grupa sen ieguvusi pasaules slavu un intensīva koncertēšana nozīmīgākajos festivālos uz lielajām skatuvēm radina pie disciplīnas – pudele ir tikai dekorācija, un tās saturs tiek izlaistīts pa skatuvi, viens otrs šļaksts tiek arī publikai.

Jevgeņijs Hudzs pirms iepriekšējā, 2014. gadā šeit notikušā koncerta varēja viens netraucēti pastaigāties pa Rīgu, un neviens nenolaupīja ne viņu pašu, ne eleganto plecu somiņu. Gogol Bordello mūzika joprojām tiek dēvēta par čigānu pankroku, bet, kā jau tas pankiem raksturīgi, laika gaitā viņi apaudzē šo žanru ar tik daudzu stilu elementiem, ka to jau varētu dēvēt par ārtroku un vietām pat roka avangardu, kam iemesls ir gaužām vienkāršs – daudz uzstājoties, viņi beidzot iemācās spēlēt. Gogol Bordello koncerti patiešām spridzina – tā nav tikai mūzika, bet teatrāls priekšnesums ar ekstravagantiem tērpiem, un reiz festivālā Pukkelpop Beļģijā abas šarmantās vokālistes bija putnu maskās.

 

Gogol Bordello

Klubā Palladium 20.V plkst. 20

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 35

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja