Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Green Day "21st Century Breakdown"

Pankrokeru "Green Day" jaunāko veikumu var vērtēt divos pavisam atšķirīgos diskursos, izvēršot gan dziļu sociālpolitisku analīzi par skartajām tēmām, gan plaši aprakstot muzikālos sasniegumus, taču skaidrs ir viens - ar albumu "21st Century Breakdown" viņi turpina jau iepriekšējā albumā "American Idiot" izvērsto tematiku, pievienojoties tiem, kuri mūziku rada ne vien māksliniecisku pašizpausmju dēļ, bet arī cenšoties nodot konkrētu, reizēm arī skaudru ziņojumu par lietām, ko apkārtējiem vajadzētu mainīt.

Konceptuāli "21st Century Breakdown" veidots kā rokopera, kas stāsta par divu jauniešu - Kristiana un Glorijas -, attiecībām Buša politikas ēnā. Jāatzīst, stāstījums neveidojas raits, bieži vien pazūd satura pavediens taču tajā pašā laikā tīri labi nolasās galvenā neapmierinātība ar galveno dzīves pamatvērtību radītājiem... gluži kā pusaudžu gados vēršoties pret autoritātēm. Turklāt konceptuālie teksti ir pietiekami skaidri, lai paustu galveno vēstījumu - pasaulei jāmainās, un tas attiecas ne vien uz valdošajiem, bet arī uz pašiem. Tiesa gan, ja albums būtu iznācis pirms gada, tā vēstījumu, visticamāk, uztvertu krietni uzmanīgāk, jo jāņem vērā, ka kopš janvāra Buša politikas neviennozīmīgi vērtētais kurss ir mainīts līdz ar jaunā ASV prezidenta Baraka Obamas ievēlēšanu.

Taču, neatkarīgi no ASV valdošo vēsmu maiņām, mūzika paliek mūzika. Un "21st Century Breakdown" muzkāli ir patiešām pārsteidzošs. "Green Day" tik raksturīgie pankroka rifi un ritmi gaumīgi šķaidīti ar klasiskā roka vērtībām, un var rast atsauces uz tādiem grandiem kā "The Who", "Queen", "Sweet"... Viena no pēdējā laikā radītajām episkākajām melodijām ir albuma tituldziesma, kurā veiksmīgi savienotas gan trakulīgās pankroka, gan klasiskā roka izpausmes. Un arī pārējais albums ir muzikālo žanru sajaukums. Par gandrīz vai rokbalādi rodas vēlme nosaukt arī "Viva La Gloria!", "Last Night On Earth" tikpat labi varētu būt arī Džona Lenona sarakstīta, savukārt "otrā" "Viva La Gloria (Little Girl) nenoliedzami atgādina Džima Morisona ceļu uz viskija bāru. Meksikas mūzikas skanējums dominē dziesmā - "Peacemaker"... Taču arī žonglējot ar dažādiem žanriem, kaut kādā veidā visas melodijas izdevies "savilkt" kopā ar "pop-pankroka" palīdzību. Turklāt, ja ar sižeta līnijas ieturēšanu ir samērā pašvaki, tieši mūzikai izdevies radīt veselumu - labākajās rokoperu tradīcijās atkārtojas atsevišķi motīvi, vijot melodisko risinājumu pa spirāli augšup. Vien jābrīdina - albums padevies samērā "lipīgs", un jau pēc pāris reižu noklausīšanās var nākties sevi pieķert dungojam kaut ko no dzirdētā, piemēram "...dream, America, dream..." no tituldziesmas. Un, tā kā izmantoto žanru ir vairāk kā pietiekami, nemaz tik ātri neapniks.

*****

Krāsaina daudzveidība

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja