Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Intervija ar dziedātāju Džesiju Veiru. Labāk nesatikt savus elkus

Nesauciet viņu uz bis. Pirmdien, 31. jūlijā, Siguldā uzstāsies britu dziedātāja Džesija Veira

Man ir jāatvainojas, ka fonā raud mana meita, – saka Džesija Veira, kuru sazvanīju dažas dienas pirms Siguldas pilsdrupu estrādē gaidāmā koncerta. Sakarā ar bērna piedzimšanu dziedātāja ieturēja pauzi karjerā un tagad gatavojas atsākt koncertdarbību. Rudenī iznāks viņas trešais albums. Koncertā Džesija Veira sola pirmatskaņot dažas jaunas kompozīcijas. "Tās ir mīlas dziesmas, kas veltītas manai ģimenei, vīram un mūsu mazajai meitenei," viņa saka. "Šis ir laimes pilns albums, ļoti silts. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem šis ir mans godīgākais un autobiogrāfiskākais ieraksts."

32 gadus vecā Džesija Veira ir viena no skaistākajām un stilīgākajām mūsdienu dziedātājām. Viņa neflirtē ar publiku, nepārsātina ar savu klātbūtni plašsaziņas līdzekļus un ar savām dziesmām – mūzikas tirgu. Katrs skaņdarbs ir rūpīgi noslīpēts briljants. Nav brīnums, ka viņa tiek salīdzināta ar popmūzikas ikonu Šadē. Džesija Veira izdevusi divus elegantus albumus Devotion (2012) un Tough Love (2014), kuros savienojas Londonas R&B, soulmūzika un elektroniskā mūzika.

Džesijas Veiras koncerts Latvijā iekļauts festivāla Sunset programmā. Šajā koncertu ciklā 15. augustā turpat Siguldas pilsdrupu estrādē uzstāsies Londonas kulta trio The xx.

Kopš jūsu iepriekšējā albuma iznākšanas pagājuši trīs gadi. Jums ir lēns dziesmu rakstīšanas process vai paaugstināta kvalitātes kontrole un jūs daudz ko brāķējat?

Sākotnēji es vēlējos paātrināt procesu, lai izdotu albumu pirms bērna piedzimšanas, taču šāda steiga neveicināja darbu, un tas mani kaitināja, es biju neapmierināta ar to, ko daru, un savu profesiju kopumā. Man visu gribējās izdarīt ātri, bet nekas nesanāca. Tomēr es zināju: ja albums būs veiksmīgs, es pavadīšu turnejā gandrīz divus gadus, taču es to nevarēju atļauties, jo vēlējos laist pasaulē bērnu. Mēs ar vīru nolēmām: mums piedzims bērns, un tālāk es skatīšos, kas notiks ar manu darbu.

Izrādījās, ka meitas piedzimšana ir labākais, kas varēja ar mani notikt ne tikai privāti, bet arī profesionāli, – es jutos iedvesmota sacerēt dziesmas, un šis albums ir ieguvis formu un saturu pēc viņas nākšanas pasaulē. Es pat nevarēju iedomāties, ka tas ir iespējams, jo plānoju, ka sēdēšu ar bērnu mājās, būšu māte uz pilnu slodzi un ilgāku laiku nenodarbošos ar mūziku. Taču, pateicoties bērnam, esmu kļuvusi ambiciozāka – man parādījušās jaunas idejas un motivācija strādāt. Kļūšana par māti negaidīti palīdzēja manā darbā.

Vai uz skatuves jūtaties laimīga?

Jā, jo īpaši tāpēc, ka pēdējos trīs gadus esmu pavadījusi ierakstu studijā. Kad sākām mēģinājumus ar grupu, es biju laimīga, ka atkal varēšu dziedāt publikas priekšā, – tā ir pavisam cita sajūta nekā tā, kas rodas, kad ieraksti vokālu studijā. Koncertiem mēs veidojam jaunus aranžējumus, dziesmas skanēs citādi nekā albumā. Skatuvei tev ir jāatrod pavisam cits dziesmas tēls, cits personāžs, kas atšķiras no tā, kuru var iepazīt, klausoties ierakstu. Nespēju sagaidīt brīdi, kad atkal uzstāšos, lai gan karjeras pirmsākumos tik ērti uz skatuves nemaz nejutos. Tagad esmu priecīga, ka man ir šāda iespēja, un es zinu, ka koncerti sniegs baudu man pašai.                    

Vai arī šoreiz paliksiet uzticīga sev un koncertos nespēlēsiet piedevas?

Es joprojām uzskatu mākslinieku atgriešanos uz bis par stulbu parādību. Es zinu, ko nozīmē būt skatītāju vidū. Mūziķis nav nospēlējis trīs savas populārākās dziesmas, taču viņš nokāpj no skatuves, lai pēc tam atgrieztos. Dažreiz mākslinieki ar to pārāk vilcinās – viņi pazūd uz piecām, pat desmit minūtēm. Publikas reakcija – nāciet ātrāk atpakaļ! Mēs taču saprotam, ka vēl nav izskanējis galvenais hits. Klausītāju plaukstas jau ir nogurušas no aplausiem. Piedevas koncertā ir pārāk paredzamas, es neuzskatu par vajadzīgu dziedāt uz bis. Taču nekad nesaki nekad. Varbūt esmu iešāvusi sev kājā, paziņojot, ka man nepatīk piedevas un manos koncertos to nebūs.

Pēc debijas albuma Devotion iznākšanas jūsu tēlu un skanējumu bieži salīdzināja ar dziedātāju Šadē.

Tas ir ļoti patīkami.

Vai esat viņu satikusi?

Nē. Ja es viņu satiktu, es nespētu savaldīties – es sāktu raudāt vai pateiktu kaut ko muļķīgu. Es izgāztos viņas priekšā. Labāk nesatikt savus elkus, tāpēc man jāturas no viņas pa gabalu. Esmu bijusi Šadē koncertā, un tas bija maģisks.   

Vai koncerts spēj mainīt klausītāja dzīvi?

Es domāju – jā. Tas var palīdzēt aizceļot uz vietām, kur nekad neesi bijis. Tas ir eskeipisma veids. Es bieži apmeklēju koncertus kā klausītāja, un manā dzīvē ir bijuši šādi fantastiski brīži – tu esi festivālā kopā ar draugiem, un tevi pārņem eiforija, kad redzi kādu mūziķi un dzirdi viņa dziesmas. Tas var būt ļoti emocionāli un aizkustinoši, tas tevī kaut ko maina. Tikko klausījos Frenku Oušenu festivālā LoveBox Londonā, un tas bija kolosāls koncerts – festivālā jūs sagaidāt cita tipa priekšnesumu. Frenks Oušens pārsvarā spēlēja sava otrā albuma Blonde dziesmas, un koncerts vairāk atgādināja jam session. Tas bija ļoti intīms un skaists, tas mani iedvesmoja.     

Jūnija sākumā festivālā Primavera Sound Barselonā dzirdēju Džastina Vernona grupu Bon Iver. Es nebiju sajūsmā par pēdējo Bon Iver albumu 22, A Million, taču šis koncerts pilnībā mainīja manu uztveri. Tas bija viens no labākajiem koncertiem, kādu jebkad esmu apmeklējusi. Satriecoši!

Frenka Oušena un Bon Iver koncerti mani iedvesmoja savas jaunās koncertprogrammas veidošanā. Es domāju, ko varu dot klausītājiem. Mēģinājumos es saku savas grupas mūziķiem: "Tas, ko mēs darām, nav pietiekami labi! Mums ir jāizdara viss, lai publika justos tā, kā es jutos Bon Iver koncertā!"

Kuri albumi ir mainījuši jūsu dzīvi?

Šadē Diamond Life un Stronger Than Pride, Vitnijas Hjūstones Whitney, Lorinas Hillas The Miseducation of Lauryn Hill un Frenka Oušena Channel Orange.

Cik lielā mērā mūziķus ietekmējis terora akts, kas maijā notika Arianas Grandes koncertā Mančestrā? Kā jūs tagad jutīsieties pirms kāpšanas uz skatuves?  

Es par to neesmu domājusi. Es kādu brīdi nebiju uzstājusies, taču pēdējā laikā, atrodoties skatītāju pūlī festivālos, esmu konstatējusi, ka visi jūtas nedaudz trauslāki, ievainojamāki nekā agrāk. Svarīgi, lai cilvēki turpinātu apmeklēt koncertus un būtu kopā. Es nevēlos just bailes, un notikušais neatturēs mani no koncertu sniegšanas.

Džesija Veira
Siguldas pilsdrupu estrādē 31.VII plkst. 19.30
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 29–35

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja