Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Klasika, šodiena, džezs, folklora

11 festivāli, kuri jau iesakņojušies apritē, notiks arī šovasar. Jauni gan vairs nerodas



"Kad visapkārt runā par krīzi, mēs gribam atbildēt ar optimismu — mūzika vienmēr būs nepieciešamība. Filozofs Nīče teicis: "Bez mūzikas dzīve būtu kļūda!" Jaunie, apdāvinātie Kremerata Baltica mūziķi centīsies šo kļūdu nekad nepieļaut!" — ar šādiem vārdiem pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers aicina uz sesto Kremerata Baltica festivālu, kas

25.jūnijā sāksies Siguldā, bet noslēgsies Rīgā, Melngalvju namā, 29.jūnijā. Šis ir tikai viens no šās vasaras muzikālajiem festivāliem, kuru pavisam ir vismaz ducis.

Kremerata Baltica festivāls veidots kā Veltījums Haidnam un Hindemitam, tā īpašais viesis būs komponists, kontrabasists, pianists un diriģents, par spuraino Balkānu dēlu dēvētais Stevans Kovāčs Tikmaijers (1963). Speciāli orķestrim Kremerata Baltica viņš uzrakstījis jaunus darbus, tie piedzīvos pasaules pirmatskaņojumus. Piecos koncertos dzirdēsim pianisti Katju Buniatišvili, Kremerata Baltica solistus un kameransambļus, diriģēs igaunis Andress Mustonens. Šo kopumu apvieno mūsdienīgs spēles fenomens, jo "Vīnes klasiķis Haidns gandrīz visās savās partitūrās uztverams kā moderns komponists. Haidna mūzikā vienmēr var sajust prieku par spēli ar skaņām. Vēl tālāk intelektuālās spēlēs iet Hindemits, to pašu impulsu atradīsiet arī pārējos skaņdarbos, kas skanēs festivālā, — vai tas būtu Plakidis, Gliers, Šnitke vai Isangs Juns. Festivāla īpašais viesis S.K.Tikmaijers arī vienmēr meklē iespēju iesaistīt jaunradē gan mūziķus, gan klausītājus," uzsver G.Krēmers.

Daudz interesantu viesu piedāvā festivāls Rīgas ritmi. Neordinārais amerikāņu mūziķis Vinx ir sitaminstrumentālists un vokālists vienā personā. Mūzikai viņš pilnībā nodevās, kad ASV boikotēja olimpiskās spēles Maskavā (1980), laupot viņam iespēju cīnīties par čempiona titulu trīssoļlēkšanā. To kompensēja Grammy balva mūzikā. Šogad festivāla fokusā ir jaunie talanti: Kirgizstānas pianists un komponists Eldars, saksofoniste un ASV dziedātāja Greisa Kellija, ģitārists no Brazīlijas Jamandu Kosta, dziedātāja no Turcijas Ipeka Dinča. Mākslinieku zvaigznājā arī vācu trompetists Markuss Štokhauzens — Eiropas avangarda ikonas Karlheinca Štokhauzena dēls, portugāļu vokālā dīva Marija Žuanu, slavenā sitaminstrumentāliste Merilina Mazūra no Dānijas. Taps vairāki jauni kopprojekti — amerikāņu trompetists Teds Karsons uzstāsies kopā ar Latvijas, ASV, Turcijas un Somijas māksliniekiem. Savukārt -Vinx, Greisa Kellija un Matss Holmkvists — ar mūsu jaunajiem, kurus mācīs meistarklasēs. Galvenie koncerti norisināsies Kongresu namā.

15.Senās mūzikas festivāls Rīgā un Rundālē izskanēs itāļu senās mūzikas zīmē: skanēs agrīnie gregoriskie dziedājumi, A.Vivaldi mūzika,

K.Monteverdi madrigāli u.c. Rundāles pilī koncertēs viena no visslavenākajām madrigālistu vokālajām grupām La Venexiana no Itālijas. Lielbritānijas baroka mūzikas un dejas ansambļi Mercurius Company un Time Dance radīs krāšņas Venēcijas balles noskaņas. Būs arī G.F.Hendeļa Karaliskā uguņošanas mūzika pils dārzā.

Festivāls Cēsis 2009 bagāto muzikālo programmu atklās ar Leonarda Bernsteina mūzikla Brīnišķīgā pilsēta pirmo iestudējumu Latvijā. Būs jaundarbu pirmatskaņojumi, uzstāsies Sinfonietta Rīga, Vidzemes kamerorķestris, Nacionālais simfoniskais orķestris, kvartets RIX, tenors Aleksandrs Antoņenko, soprāns Pritija Jende no Dienvidāfrikas, Sonora Vaice u.c.

Māra Sirmā un Valsts akadēmiskā kora lolojuma

12.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla īpašais notikums būs A.Onegēra muzikāli dramatiskās oratorijas Žanna d"Arka uz sārta atskaņojums Sv.Pētera baznīcā

2.augustā. Pirmoreiz Latvijā skanēs igauņa Pētera Vehi opusi, Ņujorkā dzīvojošās krievu komponistes Ļeras Auerbahas Krievu rekviēms. Noslēgumā pasaules pirmatskaņojums — Līgas Celmas Simfoniskais dziedājums.

***

Mūzikas festivāli vasarā

VI Kremerata Baltica festivāls Veltījums Haidnam un Hindemitam. 25.VI—28.VI Siguldā, 29.VI Rīgā, Melngalvju namā

Rīgas ritmi 2009 . 29.VI— 05.VII

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls Rīgas Doms.

1.VII—31.VII Rīgas Domā

Starptautiskais folkloras festivāls Baltica. 8.—12.VII

XV Senās mūzikas festivāls Rīgā un Rundāles pilī. 9.VII —11.VII

Opermūzikas svētki Siguldā. 18.VII

12. Starptautiskais festivāls Saulkrasti Jazz 2009. 20.VII—25.VII

Mākslas festivāls Cēsis 2009. 25.VII—15.VIII

VII Starptautiskais tautas deju festivāls Sudmaliņas. 5.VIII—8.VIII Rīgā, Jūrmalā, Siguldā

12. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls. 19.VIII —3.IX

VI Starptautiskais meiteņu un bērnu koru festivāls. 5.VIII—9.VIII

Summertime. Aicina Inese Galante. 9.VIII—12.VIII

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja