Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Kļūdās dzimst iespējas

Grupas Can bijušais vokālists Damo Suzuki improvizēs ar Latvijas mūziķiem

Neskaitāmi pasaulē pazīstami mūsdienu mūziķi savu lielāko iedvesmotāju sarakstā līdzās elektronikas revolucionāru Kraftwerk atzaram Neu min arī vācu avangarda roka grupu Can. Abām tiek piedēvēts žanra apzīmējums krautroks, kam pieder vācu rokgrupas, kas septiņdesmitajos gados nodevās klasiskās mūzikas un mistiskāko sapņu inspirētiem eksperimentiem, pamatā izmantojot rokmūzikas instrumentu arsenālu, papildinot to ar visādiem trokšņiem un izmantojot tiem laikiem netradicionālas skaņas apstrādes metodes.

Sešdesmito gadu beigās jau izveidotajiem un tobrīd bez vokālista palikušajiem Can pievienojās japāņu izcelsmes puisis Damo Suzuki, kurš bija ieradies Eiropā tīņa gados un klejoja apkārt, uzstājoties kā ielu muzikants. Kopā ar dziedošo, runājošo, kliedzošo un citādi ar savu balsi improvizēt spējīgo Suzuki Can ierakstīja vairākus albumus, to vidū slaveno un kritiķu apjūsmoto Tago Mago (1971). Taču jau 1974.gadā pēc albuma Future Days ierakstīšanas, sekodams savai draudzenei, Damo pieņēma Jehovas liecinieku ticību un aizgāja no grupas. Viņa plānos bija mest muzicēšanu pie malas pavisam, bet pēc desmit gadu pārtraukuma Suzuki atgriezās un kopš tā brīža nodarbojas ar to, kas šodien, 18.aprīlī, notiks arī Rīgā — Damo Suzuki"s Network. Vairāk nekā desmit gadu Suzuki apceļo pasauli, visur uzstājoties kopā ar vietējo mūziķu pavadošo sastāvu un ievelkot viņus savos "Suzuki tīklos". Tajos jau pabijuši mūziķi no grupām Do Make Say Think, Broken Social Scene, Acid Mothers Temple u.c. Ar radošas enerģijas pilno Omāru Rodrigesu Lopesu no grupas The Mars Volta un viņa kvintetu Suzuki ir ierakstījis tikai vinila platē tiražēto Please Heat This Eventuall.

Šīs muzicēšanas pamatā ir improvizācija, jo Damo nemitīgi atrodas ceļā un nekāda programmu saskaņošana un mēģināšana nenotiek, tāpēc daudz ir atkarīgs no izvēlētajiem mūziķiem. Latvijā ir izraudzīti vieni no radošākajiem jaunās rokmūziķu paaudzes pārstāvjiem — brāļi Lauris un Raitis Ābeles no grupām Soundarcade un Das Sonntags Legion, kuri pazīstami ar saviem psihedēliskajiem ģitārskaņu eksperimentiem, Edgars Rubenis (Mona De Bo, Mofo) — viņa virtuozās ģitārspēles pamatā ir blūzs, ritma sekcijā ar basģitāru piedalīsies Artūrs Liepiņš no instrumentālā kvarteta Dun Dun, bet sitamie instrumenti būs Jāņa "Janča" Burmeistera pārziņā, kurš spēlē grupās Tesa, Silards un Holy Lamb.

Damo Suzuki saka, ka viņam patīkot ikviens no šādiem koncertiem, jo kļūdīšanās vienmēr paver jaunas iespējas un reizēm tajos pār pieredzējušā japāņu vīra vaigu pārskrienot kāda saviļņojuma asara.

Pirms koncerta tiks demonstrēts Džema Koena audiovizuālais projekts Evening"s Civil Twilight in Empires of Tin.

*

Koncerts

Damo Suzuki


Rīgas Ebreju kopienas namā (Skolas ielā 6) 18.IV plkst.20

Biļetes — www.bezrindas.lv, Ls 9.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja