Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koncertzāles Cēsis jauno sezonu ieskandinās ar starptautisko festivālu Čello Cēsis

Septembra vidū tiks atklāta Koncertzāles Cēsis jaunā sezona, kura iesāksies ar čella skaņām – starptautisko festivālu Čello Cēsis, kas notiks no 14. līdz 16. septembrim, informēja koncertzāles pārstāve Egija Saļņikova.

Festivāla pirmajā vakarā, 14. septembrī, skanēs divu izcilu un starptautisku atzinību guvušu mūziķu - latviešu pianistes Lauma Skrides un vācu čellista Daniela Millera Šota (Daniel Müller-Schott) koncertprogramma. Tajā dzirdēsim Vīnes dižgara Ludviga van Bēthovena opusus un līdzās tiem, mūzikas romantisko elpu, klausītāji izjutīs Roberta Šūmaņa un Frederika Šopēna skaņdarbos.

Millers Šots ir uzskatāms par vienu no labākajiem savas paaudzes čellistiem pasaulē. Kā viņu raksturo New York Times: “Bezbailīgs izpildītājmākslinieks, ar tehniku, kas “aizdedzina.” Ar savu uzticamo 1727. gadā Venēcijas meistara Mateo Gofrillera būvēto čellu viņš koncertos apceļojis visus pasaules kontinentus, spēlējis ar ievērojamākiem Eiropas un Amerikas orķestriem izcilāko mūsdienu diriģentu vadībā.

Pianiste Lauma Skride ir guvusi plašu klausītāju atzinību sniedzot koncertus slavenākajās Londonas, Berlīnes un Ņujorkas koncertzālēs, kurās muzicējusi gan kā solo māksliniece, gan kamermūziķe. Lauma Skride saņēmusi vairākus prestižus starptautiska mēroga apbalvojumus. Pianiste izcilu reputāciju ieguvusi ar savām vācu klasiskās un romantiskās mūzikas skaņdarbu interpretācijām, kuras varēsim dzirdēt arī koncertā Cēsīs.

Sestdienas, 16. septembra, dienas koncertā plkst. 14, kas notiks Insignia mākslas galerijā, muzikālā tēma jeb programmas vadmotīvs būs tango. Tapāt kā divi partneri saplūst dejā, tā arī čells un vibrafons - dažādi pēc tembra un spēles tehnikas, kļūs par jaunu emocionālo veselumu, paplašinot viens otra iespējas un radot neparastu, agrāk neskartu skaņas paleti. Programmu veidojis pasaulslavenā orķestra Kremerata Baltica ilggadējs solists Andrejs Puškarevs kopsadarbībā ar čellisti Tatjanu Rediko. Tajā ietvertas gan Puškareva oriģinālkompozīcijas, gan šim īpašajam duetam pašu izpildītājmākslinieku radīti Eižena Izaī un Astora Pjacollas skaņdarbu aranžējumi. Programmu caurvīs tango raksturīgā kaislība un juteklīgā enerģija un Cēsīs skanēs tās pirmatskaņojums.

Festivāls Čello Cēsis tiecas sapludināt mākslas žanru robežas, tādēļ arī šogad dienas koncerts notiks tūlīt pēc koncertzāles jaunās sezonas pirmās mākslas izstādes atklāšanas. Apmeklētājiem būs iespēja baudīt divus pasākumus vienā reizē – atklāt un novērtēt latviešu gleznotājas Vinetas Kaulačas jaunāko darbu izstādi Virsmas atmiņa un mūzikā piedzīvot koncertprogrammu Tango čellam un vibrafonam.

Dienas turpinājumā, plkst. 17 interesenti aicināti apmeklēt arī īpašu kino seansu, kurā būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu par vienu no leģendārākajiem čellistiem pasaules mūzikas vēsturē – Mstislavu Rostropoviču. Interesants ir fakts, ka savulaik jaunajai mūzikas cerībai Danielam Milleram Šotam, kurš uzstāsies festivāla atklāšanas koncertā, pēc uzvaras Čaikovska starptautiskajā jauno mūziķu konkursā, tika sniegta iespēja gadu mācīties pie lielā Meistara. Filma Rostropovičs: čella ģēnijs (Rostoropvich: The Genius of the Cello, 2011) tiks demonstrēta angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Sestdienas vakara koncertā uzstāsies itāļu čellists un komponists Džovanni Solims Bez viņa radītajām kompozīcijām neizpaliek teju neviena čella mūzikai veltīta programma, bet Latvijā viņš viesosies pirmo reizi. Solima ir klasiskās mūzikas mākslinieks ar rokzvaigznes statusu; orķestru pasaules Džimijs Hendriks, kas iedvesis jaunu elpu instrumentā, ko pasaule pazīst jau vairāk nekā 300 gadus – čellā. Viņa radīto mūziku iemīļojusi ļoti plaša auditorija – no izteiktiem akadēmiskās mūzikas klausītājiem, līdz metālmūzikas faniem.

Koncertprogrammā Cēsīs Solima atskaņos savas kompozīcijas – Folktales un vienu no populārākajiem mūsdienu skaņdarbiem čellam Violoncellez vibrez!, kurā viņa skatuves partneris būs viens no latviešu meistarīgākajiem čellistiem Ēriks Kiršfelds.

Festivāla lielkoncertā pirmo reizi koncertzālē Cēsis viesosies arī Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents Modests Pitrens. Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, kas dibināts 1940. gada, dēvē par Lietuvas kultūras un mākslas sūtni pasaulē. 

Svētdien, 16. septembrī, Čello Cēsis gaidīs savus mazākos klausītājus uz multimediālu un krāšņu koncertuzvedumu Čella pasakas. Tuksnesis ar čellu grupu Da Gamba. Caurvīti pasakas motīviem, koncertā skanēs klasiski un laikmetīgi skaņdarbi čellam, bet bērnus gaidīs muzikāls piedzīvojums kopā ar Da Gamba mūziķiem, kuriem gaidāms koncerts kādā tālā tuksneša apmetnē. Tur viņi iepazīsies ar tuksneša iedzīvotājiem - berberiem, piedzīvos milzīgu smilšu vētru un karstumu, un redzēs mirāžu ar zaļojošu oāzi. Bet visam pāri – svelmainā un nesaudzīgā tuksneša saule! Apmeklētājiem būs iespēja arī pašiem līdzdarboties koncertā, un kopā ar mūziķiem radīt karstās saules apspīdēto tuksneša atmosfēru.

Biļetes uz visiem Čello Cēsis koncertiem nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīze tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja